براکت ارتودنسی

براکت ارتودنسی
۵
(۱)

آشنایی با براکت ارتودنسی

در ارتودنسی ثابت، انواع براکت را مشاهده می کنیم که روی دندان ها می چسبند. این براکت ها از جنس فلز، سرامیک و یا پلاستیک تهیه می شوند. براکت های فلزی مقرون به صرفه ترین براکت ها هستند و عملکردی ساده دارند. براکت های مدرن تر همچون براکت دیمون و براکت سرامیکی به دلیل ساختار ویژه ای که دارند، هزینه بیشتری دارند.

براکت ارتودنسی

در این مقاله عناوین زیر بررسی می شود:

  1. براکت ارتودنسی چیست
  2. نقش براکت ها
  3. انواع براکت
  4. چگونه براکت مناسبی انتخاب کنیم؟
  5. شکستگی براکت ارتودنسی
  6. هزینه براکت ها

براکت ارتودنسی (براکت دندان) چیست؟

براکت ارتودنسی برای بهبود و رفع ناهنجاری های دهان و دندان استفاده می شود که در واقع همان نگین هایی هستند که بر روی دندان نصب می شوند. وظیفه اصلی براکت ارتودنسی، انتقال نیروی سیم به دندان می باشد که اغلب در کنار پلاک های نگه دارند یا همان بریس ها استفاده می شوند.

نقش براکت ها

نقش براکت ها، انتقال نیروی سیم به دندان ها است. با چسبیدن براکت ها روی دندان ها و عبور سیم از بین آن ها، فشار مناسبی روی دندان ها وارد می شود که در نتیجه باعث حرکت کردن دندان ها و اصلاح ناهنجاری ها می شود. با توجه به تنوع ارتودنسی، انواع براکت ها وجود دارند که هر کدام از آن ها روی دندان ها می چسبند. در ساختار براکت ها نهایت دقت لحاظ شده است تا نتیجه بخشی ارتودنسی، قطعی شود. در ادامه با انواع براکت های ارتودنسی آشنا می شویم.

براکت ارتودنسی چیست

انواع براکت

براکت ها، بخش اصلی بریس های قدیمی هستند. درواقع براکت ها و سیم قوسی، بریس هایی را تشکیل می دهند که در اصلاح طرح لبخند، به کار می روند. جنس براکت ها معمولا فلزی است اما می توان از براکت های سرامیکی و یا پلاستیکی نیز استفاده کرد.

انواع براکت ارتودنسی

براکت فلزی

براکت فلزی به براکت هایی که از جنس فلزهایی همچون کبالت، کروم، تیتانیوم، طلا، استیل ضد زنگ و کامپوزیت است، گفته می شود که رایج ترین نوع براکت ها نیز هست. براکت های فلزی توسط چسب های محکمی روی دندان ها چسبانده می شوند و سپس کش های رنگی، اطراف آن را احاطه می کنند. در نهایت، با کمک سیم عبوری از میانشان، شروع به حرکت دادن دندان ها می کنند.

براکت سرامیکی

براکت های سرامیکی نیز یکی دیگر از انواع براکت های پرکاربرد است. به دلیل زیبایی و یا عدم جلب توجه اش، مورد استقبال بسیاری از افراد واقع شده است. از آن جایی که براکت سرامیکی از سرامیک یا مواد پلاستیکی هم رنگ دندان ها ساخته شده است، کمتر جلب توجه می کند. از این رو برای افرادی که همیشه از ساختار ارتودنسی فلزی ناراضی بوده اند، مناسب است. براکت های سرامیکی همچون براکت های فلزی قوی هستند و دقیقا همان کار مشابه را انجام می دهند. اما با توجه به این که براکت های سرامیکی اصطکاک بیشتری دارند، ممکن است در برخی موارد فرایند درمان طولانی تر شود.

براکت لینگوال

براکت های لینگوال هرچند پرکاربرد نیستند اما مورد توجه برخی از بیمارانی که در شرکت های تجاری مشغول فعالیت اند، واقع شده اند. چرا که این نوع براکت در ارتودنسی لینگوال یا ارتودنسی مخفی به کار می رود. ارتودنسی لینگوال همان ارتودنسی ثابت فلزی است که در قسمت داخلی دندان ها انجام می شود. براکت های لینگوال اختصاصی برای هر فردی تهیه می شود و به پشت دندان هایشان می چسبد. کمترین براکت استفاده شده در ارتودنسی ها، براکت های لینگوال است. از آن جایی که تکلم برای افراد سخت تر می شود و چسباندن براکت ها و تنظیم آن ها، برای ارتودنتیست کار دشواری است، معمولا متخصص ارتودنسی این نوع ارتودنسی را پیشنهاد نمی کند.

براکت دیمون

براکت های دیمون مدرن تر از براکت های فلزی است. درواقع براکت های دیمون جدیدترین براکت های معرفی شده در دنیای ارتودنسی هستند؛ که به صورت چفت شونده و بدون نیاز به کش ارتودنسی، عمل می کند. این روش همچون ارتودنسی ثابت فلزی، روشی قابل رویت است.

اما از آن جایی که کش های رنگی از آن حذف شده اند و ظاهری زیباتر و عملکردی بهتر دارند، نسبت به براکت های فلزی معمولی گران تر خواهند بود. نکته جالب توجه، عدم نیاز به محکم کردن بریس های دیمون است. از آن جایی که این ارتودنسی با تکنولوژی جدیدی عمل می کند، نیاز به محکم کردن بریس ها و مراجعه مداوم به ارتودنتیست ندارد.

چگونه براکت مناسبی انتخاب کنیم؟

برای انتخاب براکت ارتودنسی مناسب باید شرایط شما توسط متخصص در نظر گرفته شود. اطمینان داشته باشید متخصص ارتودنسی می تواند با توجه به موقعیت اجتماعی و فردی شما، بهترین نوع براکت را به شما معرفی کند. شدت ناهنجاری ها و ضرورت استفاده از برخی تجهیزات ارتودنسی همچون فیس ماسک و وسایل دیگر، در انتخاب نوع براکت موثر است.

شکستن براکت ارتودنسی

شکستگی براکت ارتودنسی به دلایل مختلفی رخ میدهد که علت اصلی آن اعمال نیرو یا فشار بیش از حد بر براکت ها میباشد. این مورد میتواند ناشی از عاداتی مانند گاز گرفتن اجسام سخت، جویدن آدامس یا مصرف غذاهای بیش از حد سفت و چسبنده باشد که منجر میشود تا براکت ها به تدریج ضعیف شده و در نهایت پاره شوند. علاوه بر این، رویداد های ناخواسته دهان، مانند افتادن دندان یا جراحت نیز میتواند موجب شکستگی براکت شود.

بهداشت نامناسب دهان و دندان احتمال شکستن براکت های ارتودنسی را افزایش میدهد؛ چراکه تجمع پلاک و مواد زائد در اطراف براکت ها باعث میشود که پیوند چسب ضعیف شده و احتمال جدا شدن آن زیاد میشود. علاوه بر مواردی که تا اینجا ذکر شد، مواد براکت و کیفیت آن و دقت متخصص ارتودنسی در هنگام قرار دادن براکت ها، تاثیر مستقیمی بر میزان شکستگی براکت ارتودنسی دارد. معاینات منظم ارتودنسی و رعایت دقیق دستورالعمل های مراقبتی متخصص خود، در به حداقل رساندن خطر شکستگی براکت در طول درمان ارتودنسی نقش اساسی دارد.

انتخاب براکت مناسب

هزینه براکت ها

براکت های فلزی همیشه مقرون به صرفه ترین نوع براکت ها بوده اند. اما براکت های سرامیکی و لینگوال به دلیل قیمت بالاتر مواد سازنده، هزینه های بیشتری دارند. برای اطلاع از هزینه ارتودنسی می توانید مقاله مربوطه را مطالعه بفرمایید.

اگر براکت ارتودنسی کنده شود چه کنیم؟

اگر تحت هر شرایطی، براکت ارتودنسی شما کنده شد، فقط کافی است محتاطانه با انگشتتان به براکت خود فشار وارد نمایید تا به حالت اولیه باز گردد. البته ناگفته نماند که ممکن است پس از این کار، براکت نصب شده جدا شود. در این صورت حتما باید به ارتودنتیست خود جهت نصب مجدد براکت، مراجعه کنید.

آیا این مقاله برایتان مفید بود؟

میانگین رای ۵ / ۵. تعداد رای: ۱

هنوز رای ثبت نشده است.

به اشتراک بگذارید :
[addtoany]
مشاوره آنلاین