آنچه در این مقاله خواهید خواند:
ارتودنسی بهترین راه حل درمانی برای اصلاح نامرتبی دندانی است. با این وجود زمانی که علاوه بر نامرتبی دندانی، ناهنجاریهای فکی نیز وجود داشته باشد، درمانهای پیچیدهتری از جمله جراحی فک نیز به میان میآید. در صورتی که مشکلات فکی از جمله عقب بودن فک پایین و جلو بودن فک پایین در حد خفیف بوده و به موقع برای درمان آنها اقدام شود میتوان با روش ارتودنسی بدون جراحی فک یا ارتودنسی کاموفلاژ آن را درمان نمود.
ترمیم دندانها با ارتودنسی بدون نیاز به جراحی فک (کاموفلاژ)، تصمیمی است که برای انجام آن عوامل بسیاری دخالت دارند. اگر نیاز اولیه متقاضی درمان ارتودنسی، ترمیم دندان باشد و جراحی فک، در اولویت بعدی او قرار داشته باشد، متخصص ارتودنسی با معاینه دقیق دندانهای او و با درنظر گرفتن معایب و محاسن آن، البته پس از مشورت با خود متقاضی اقدام به انجام ارتودنسی بدون جراحی فک، مینماید.
در ادامه مقاله از سیمادنت کلینیک همراه ما باشید تا جزئیات بیشتری درباره ارتودنسی بدون جراحی فک، بخوانید.
یکی از چالشهای بیماران در درمان ناهنجاریهای فکی، انجام جراحی فک است. در بسیاری از مواردی که بیمار با ناهنجاریهای فکی روبرو باشد، لازم است علاوه بر ارتودنسی، جراحی فک نیز انجام شود. خبر خوب این است که در صورت خفیف بودن این ناهنجاریها، میتوان با ارتودنسی بدون جراحی فک به درمان این مشکلات اقدام نمود.
ارتودنسی بدون جراحی فک که به آن ارتودنسی جبرانی هم گفته میشود، بیشتر برای رفع ناهنجاری فکها بخصوص فک پایین، کاربرد دارد. وجود ناهنجاریهای اسکلتی در فک، علاوه بر زیبایی چهره در تکلم و نحوه غذا خوردن افراد، اثرات منفی و نامناسبی را به دنبال دارد که در این مواقع، ارتودنتیستهای باتجربه، حتی بدون انجام عمل جراحی و تنها با ارتودنسی و با عقب بردن و یا جلو بردن فک پایین، میتوانند بسیاری از ناهنجاریهای مربوط به فک را درمان کنند.
مطلب پیشنهادی: هزینه ارتودنسی
مواردی که با ارتودنسی بدون جراحی فک اصلاح میشوند به شرح ذیل میباشند:
از آنجا که در این روش درمانی، جراحی فک انجام نمیشود در نتیجه به صورت ساختاری نمیتوان در فک تغییری ایجاد کرد. در ارتودنسی کاموفلاژ با جابهجایی دندانها ظاهر لبها به نحوی اصلاح میشود که علارغم عدم تغییر در ساختار اسکلتی فک، ناهنجاری فکی کمتر به چشم میآید؛ به همین خاطر به این روش درمانی ارتودنسی جبرانی نیز گفته میشود.
معمولاً در صورت شدید بودن ناهنجاریهای فکی که به فاصله افقی فکها مربوط میشود، لازم است که تحت درمان ارتودنسی و جراحی فک قرار بگیرند. با این وجود در صورتی که ناهنجاری فکی کلاس || یا عقب بودن فک پایین بیمار خفیف بوده و در سن مناسب برای درمان اقدام کند، میتوان با ارتودنسی بدون جراحی فک به خوبی این عارضه را درمان نمود. در اکثر موارد ارتودنسی کاموفلاژ یا ارتودنسی جبرانی برای درمان ناهنجاری عقب بودن فک پایین به کار گرفته میشود با این وجود در موارد خفیف ناهنجاری کلاس ||| یا جلو بودن فک پایین نیز میتوان از این روش درمانی بهره برد.
عقب بودن فک پایین که به آن مال اکلوژن نوع دوم گفته میشود، نشاندهنده وضعیتی است که در آن فک و دندانهای ردیف بالا، نسبت به دندانها و فک پایینی جلوتر هستند. کوچکی فک پایین یا شکل گیری فک بالا به صورت نامتوازن (جلو بودن فک بالا) از جمله نشانههایی است که در مال اکلوژن نوع دو، باعث محدب جلوه دادن صورت بیمار میشود.
اگر این عقبافتادگی فک پایین خفیف یا متوسط باشد، میتوان با روش درمانی ارتودنسی بدون جراحی فک، آن را برطرف نمود که هدف دندانپزشک و ارتودنتیست در هنگام به کارگیری روش درمانی انجام این ارتودنسی برای رفع عارضه عقب ماندگی فک پایین، اینگونه است که با استفاده از تکنیک عقب کشیدن قوس دندانهای بالا و جلو کشیدن قوس دندانهای پایین، فاصله مشاهده شده بین فک بالا و پایین را از بین میبرد.
اپن بایت یکی از انواع ناهنجاریهای عمودی فکی و دندانی است که در آن هنگام قرار دادان دندانها بر روی هم، دندانهای جلویی فک بالا و پایین به درستی به هم نمیرسند. در صورتی که ناهنجاری اپن بایت از نوع خفیف تا متوسط باشد میتوان با روش ارتودنسی بدون جراحی فک به خوبی آن را درمان نمود؛ در صورت شدید بودن اپن بایت حتماً باید جراحی فک نیز همراه با ارتودنسی انجام شود.
در مواردی که اپن بایت چندان شدید نیست میتوان با ارتودنسی و روش مینی اسکرو و اینتروژن دندانهای خلفی بالا بدون مداخله جراحی فک این عارضه را درمان نمود.
در صورتی که انحراف فک بیمار شدید باشد، نیاز به انجام جراحی فک و ارتودنسی (ارتوسرجری) وجود دارد؛ در صورت خفیف بودن انحراف فک میتوان با اصلاح میدلاین دندانهای فک پایین، انحراف فک را بهبود بخشید و در صورت نیاز با تزریق فیلر وضعیت چانه را نیز اصلاح کرد.
بهترین زمان برای انجام ارتودنسی جبرانی یا کاموفلاژ برای درمان ناهنجاری عقب بودن فک پایین، اواخر دوران نوجوانی یعنی سنی بین ۱۵ تا ۱۸ است؛ این سن اواخر دوران رشد بوده و میتوان بهترین نتیجه را از انجام ارتودنسی بدون جراحی فک گرفت. با این وجود در صورتی که شرایط محیا باشد در سنین بالاتر نیز میتوان ارتودنسی کاموفلاژ را انجام داد.
در درمان ناهنجاری جلو بودن فک پایین، برای انجام ارتودنسی کاموفلاژ لاز است حتماً سن ۱۸ سال به پایان رسیده باشد. بهترین سن برای درمان این ناهنجاری ۱۸ تا ۲۰ سال است. علت این امر این است که در درمان جلو بودن فک پایین با ارتودنسی لازم است رشد فک به طور کامل به پایان رسیده باشد و سپس اقدام به درمان کرد در غیر اینصورت مجدداً فک به جلو حرکت کرده و به شکل قبل خود بازمیگردد.
این عمل، اصولا در ردیف دندانهای بالایی برای رفع جلوزدگی دندانهای پیش، صورت میگیرد و برای انجام این کار، در کاموفلاژ چهار دندان ابتدایی آسیای کوچک خارج میشوند که این کار برای فراهم آوردن فضای لازم جهت حرکت و به عقب راندن دندانهای ردیف جلو صورت میگیرد.
بطور کلی کشیدن دندان به دو دلیل انجام میشود: تأمین فضا برای ردیف کردن دندانهای نامرتب و جبران ناهنجاریهای فک. در واقع این روش درمانی، برای رفع فاصله افقی بین دندانهای فک بالا و پایین در نظر گرفته میشود و با به کارگیری این تکنیک، به مرور زمان جلوزدگی فک بالایی دیگر به چشم نمیآید.
در ارتودنسی کاموفلاژ، با قرار دادن الاستیکهای بین فکی و بدون نیاز به کشیدن دندان، عارضه اسکلتی بودن فک را برطرف میکنند. این روش به این صورت اعمال میشود که متخصصین ارتودنتیست، با استفاده از حرکت دادن رو به جلوی دندانهای فک پایین و جمع کردن دندانهای فک بالا، فاصله موجود بین دو فک را برطرف نموده و ظاهری زیبا و طبیعی را به چهره افراد میبخشند.
ارتودنسی بدون جراحی فک، به روشهای مختلفی انجام میشود که در زیر به مهمترین و پرکاربردترین آنها، یعنی درمان عقبافتادگی یا جلو افتادگی فک، ارتودنسی بدون جراحی فک با استفاده از کشیدن برخی از دندانها و یا بدون کشیدن دندان و همچنین با استفاده از حرکت دادن برخی از دندانها، خواهیم پرداخت:
برای ایجاد یک فضای مناسب جهت اصلاح رابطه دندانهای آسیاب درگیر در عارضه ناهنجاری فک؛ با استفاده از این روش ارتودنسی، اینگونه عمل میشود که متخصص ارتودنسی، دندانهای آسیاب بالایی را برای ایجاد فضای مطلوب با توجه به تشخیصی که میدهد، جابجا میکند.
این جابجایی، باعث میشود که فضای لازم برای دندانهای دیگر که باید جمع شوند، فراهم شود و رابطه دندانهای آسیاب نیز اصلاح شود؛ به صورتی که دندانهای آسیاب بالا، کاملا بر روی دندانهای آسیاب پایین قرار گیرند.
چند نکته مورد توجه در جبران عقبافتادگی فک با روش ارتودنسی بدون جراحی فک وجود دارد که لازم است این نکات در نظر گرفته شود.در واقع استخراج دندانهای آسیای کوچک یک روش درمانی مناسب برای رفع مال اکلوژن نوع دو در شیوه درمانی ارتودنسی بدون جراحی فک میباشد که با تمام مزیتهایی که دارد، گاها با عوارض زیر مواجه است:
در پایان متذکر میگردد که تحقیقات انجام شده بر روی بیماران، نشان میدهد که در مواجهه همزمان با اختلالات فک و دندان، میزان رضایت افراد از انتخاب روش درمانی ارتودنسی دندان بدون جراحی فک، با میزان رضایت آنها در رفع عارضه ناهنجاری فک با عمل جراحی، مساوی بوده است.
Keep this going please, great job!