به عدم انطباق دندانهای فک بالا و پایین مال اکلوژن میگویند. کراس بایت نوعی مال اکلوژن است که در سه نوع خلفی، قدامی و گونهای دیده میشود. درمان این مشکل امری ضروری است چرا که علاوه بر ظاهری، بر سلامت فرد نیز تاثیر گذار است. این مشکل اغلب به دلایل ارثی ایجاد میشود اما مواردی همچون مکیدن انگشت در کودکی و تنفس دهانی نیز در ایجاد آن موثر است.
کراس بایت یکی دیگر از ناهنجاریهای فکی است که اغلب در کودکی به وجود میآید. علاوه بر این که در ظاهر نمایان است، مشکلاتی جدی بر روی سلامتی فرد ایجاد خواهد کرد. اگر وضعیت در تمام دندانها و یا حتی یک دندان برعکس شود، به آن کراس بایت می گویند. همانطور که پیشتر نیز گفته شد، این مشکل در سه نوع بروز میکند اما دو نوع آن رایجتر از نوع دیگر است.
اگر دندانهای عقب فک بالا پشت دندانهای عقب فک پایین قرار بگیرند، کراس بایت خلفی رخ داده است.
اگر دندانهای پیشین (دندانهای جلویی) فک بالا عقبتر از دندانهای فک پایین قرار بگیرد، کراس بایت قدامی رخ داده است.
نمونه دیگری از این مشکل است که البته درصد کمتری را شامل میشود. در این صورت دندانهای یک طرف، به سمت گونه نزدیکتر بوده و بر روی دندانهای پایین منطبق نیستند.
افرادی که دچار این اختلال هستند، معمولا بعد از مدتی باعث از بین رفتن بخشی از بافت لثه خود می شوند. اگر پوسیدگی دندانی در این افراد به وجود آید، به دلیل موقعیت دندان ها، درد شدیدی را احساس می کنند. افرادی که دچار این عارضه می شوند، در جویدن غذا با مشکل مواجه اند و فشار دردناکی روی فک و سر و گردن خود احساس می کنند. علاوه بر این موارد، لبخند در این افراد کمتر دیده می شود و اعتماد به نفس آن ها دستخوش تغییرات منفی قرار می گیرد. تمام این موارد بر سلامت جسم و روح بیمار تاثیر گذار است از این رو باید این مشکل فورا توسط متخصص ارتودنسی درمان شود.
در صورت عدم درمان به موقع کراس بایت چه مشکلاتی بروز میکند؟!
در مواردی که کراس بایت شدید نباشد، میتوان با کمک ارتودنسی دندان، این عارضه را درمان کرد. به ویژه استفاده از ارتودنسی ثابت میتواند کمک شایانی به درمان آن کند. با کمک ارتودنسی میتوان در کودکانی که هنوز رشد فک کامل نشده است، بدون نیاز به جراحی، این مشکل را درمان کرد. این درمان یک درمان زمانبر محسوب میشود و معمولاً یک الی دو سال برای تکمیل درمان زمان لازم است. با وجود این مدت زمان تقریباً طولانی برای درمان، شما میتوانید برای همیشه از داشتن دندانهایی مرتب و لبخندی زیبا لذت ببرید.
آیا برای درمان کراس بایت، جراحی فک لازم است؟!
در صورتی که استفاده از وسیع کننده کام یا فک پایین چاره ساز نبود، باید جراحی فک انجام شود. جراحی فک معمولا در بزرگسالان انجام می شود تا در طی آن، با شکستن استخوان و جابجا کردن آن، این عارضه درمان شود. با این که جراحی فک دوره نقاهت بسیار طولانی مدتی دارد اما به عنوان یکی از سریع ترین و بهترین راه های درمان شناخته شده است. با وجود اینکه چنین درمانی نیز وجود دارد ولی معمولاً تلاش میشود که تا حد امکان با درمانهای غیر جراحی یعنی ارتودنسی بتوان مشکل کراس بایت را درمان نمود.
اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محلههای این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی در شمال تهران را دارید، میتوانید به مطب شریعتی سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران،شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد،ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه ۳، واحد ۱۱
علاوه بر مناطق شمالی تهران، کلینیک سیمادنت در غرب تهران نیز شعبهای دیگر دارد و شما میتوانید برای دریافت مشاوره حضوری و نیز انجام ارتودنسی جهت درمان ناهنجاری کراس بایت به شعبه ستارخان سیمادنت مراجعه کنید. در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران،جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی در اطراف منزل خود را دارید، میتوانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.