در گذشته با خراب شدن دندان انسانها دندان خراب را یا آسیب دیده را میکشیدند ولی امروزه با پیشرفت علم درگذشته با خراب شدن دندان انسانها دندان خراب یا آسیب دیده را میکشیدند ولی امروزه با پیشرفت علم در رشته دندانپزشکی راههای زیادی برای ترمیم دندان آسیب دیده کشف شده و امروزه بسیار پرطرفدار هستند. یکی از این روشها برای ترمیم دندان آسیبدیده یا جایگزین دندان از دست رفته، روش ایمپلنت است که امروزه بسیار پر طرفدار است و انواع مختلفی دارد.
ایمپلنت دندان از بخشهای مختلفی تشکیل میشود که بخش اصلی آن پیچ فیکسچر است که در دهان نقش ریشه دندان را ایفا میکند. انواع ایمپلنت در کل به دو نوع میباشد. نوع اول آن ایمپلنت تک مرحلهای و نوع دوم آن ایمپلنت دو مرحلهای است.
انواع ایمپلنت در کل به دو نوع میباشند که نوع اول آن ایمپلنت تک مرحلهای است و نوع دوم آن ایمپلنت دو مرحلهای است. هر کدام از این دو نوع برای مکانهای خاصی در دهان مورد استفاده قرار میگیرد که این انتخاب را دکتر متخصص دندانپزشکی انجام میدهد که کدام نوع ایمپلنت را برای بیمار انتخاب و استفاده کند.
در روش ایمپلنت تک مرحلهای یک بار عمل جراحی و بخیه در لثه بیمار صورت میگیرد ولی در ایمپلنت دو مرحلهای دو بار عمل جراحی و بخیه زدن لثه صورت میگیرد.
ایمپلنت تک مرحلهای یکی از انواع ایمپلنت است که برای کاشت دندان در داخل فک دهان به جای دندان کشیده شده صورت میگیرد. در ایمپلنت تک مرحلهای یک پیچ بلند را که از جنس تیتانیوم است در داخل فک قرار میدهند طوری که مقداری از این پیچ در بیرون از لثه قرار میگیرد و بعد از آن لثه را بخیه میزنند. بعد از گذشت چند ماه که ایمپلنت به فک جوش میخورد، روکش آن را قرار میدهند یا میتوان گفت روکش را به پیچ متصل میکنند و نیازی نیست تا مجدد عمل جراحی بر روی لثه صورت بگیرد.
یکی از ایمپلنتهای تک مرحلهای ایمپلنتهای subperiosteal است که به شکل یک پیچ فلزی است و بعد از کاشت در بیرون از استخوان فک و لثه قرار میگیرد که یکی از رایجترین و معروفترین انواع ایمپلنتهای تک مرحلهای است و این نوع ایمپلنت عمدتا برای بیمارانی است که ارتفاع استخوان فکشان کافی نیست و برای ثابت کردن دندان مصنوعی این بیماران مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی دیگر از انواع ایمپلنت، ایمپلنت دو مرحلهای است که در این ایمپلنت ۲ بار عمل جراحی و بخیه زدن بر روی لثه صورت میگیرد. در ایمپلنت دو مرحلهای یک بار عمل جراحی بر روی استخوان فک و لثه انجام میشود و پیچ را در داخل استخوان فک قرار میدهند. بعد از گذشت چند ماه و جوش خوردن پیچ به استخوان فک یک بار دیگر یک عمل جراحی جزئی روی لثه انجام میدهند و در این عمل کنارههای لثه را ترمیم میکنند و روکش را روی پیچ قرار میدهند و یک دندان دیگر عین دندان اول فرد درست میشود.
ایمپلنتهای Endosteal یکی از رایجترین ایمپلنت دو مرحلهای است که برای بیماران مورد استفاده قرار میدهند که در انواع پیچی و سیلندری و تیغهای میباشند. عمدتا این نوع ایمپلنتها برای جایگزینی یک بریج یا پل یا یک دندان مصنوعی متحرک مورد استفاده قرار میدهند که همانطور که گفتیم یکی از رایجترین نوع ایمپلنت دو مرحلهای است.
بسیاری از دندانپزشکان کاشت ایمپلنت به روش دو مرحلهای را ترجیح میدهند چرا که در این روش استخوان زمان بیشتری برای ترمیم و جوش خوردن با فیکسچر را دارد و در نهایت ایمپلنت از استحکام بیشتری برخوردار میشود.
روکشها نقش مهمی در جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک دارد. هرچه روکش ایمپلنت ناصاف و زبر و محفظهدار باشد صد در صد جوش خوردن آن نیز با استخوان فک بهتر خواهد بود و هرچه روکش ایمپلنت صاف و لیز باشد جوش خوردن آن با استخوان فک بهتر نخواهد بود و مثل یک وسیله یا میخ لیز خواهد خورد. پس بر این مبنا هرچه سطح یا روکش ایمپلنت زبر و شیاردار و محفظههای بیشتر داشته باشد ایمپلنت کاشته شده در استخوان فک به جای دندان کشیده طول عمر زیاد خواهد داشت و در مدت زمان کم خراب نخواهد شد. انواع اتصالات ایمپلنتها میتواند از نظر شکل و نوع سرشان طبقه بندی شوند.
همه انواع ایمپلنتها برای اینکه به سرشان یا به پیچ متصل شوند به یک نوع رستوریشن یا به یک اباتمنت نیاز دارند برای همین ۳ نوع اتصال اصلی وجود دارد که این اتصالات عبارتند از: اتصال داخلی hex که این اتصال به شکل شش ضلعی است و یک فضای خالی در بالای ایمپلنت قرار دارد و باعث میشود تا رستوریشن یا اباتمنت به آن وصل یا پیچ شود.
دومین اتصال نوع اتصال خارجی هگز است که این نوع اتصال به شکل شش ضلعی است که در بالای سر ایمپلنت قرار دارد. سومین اتصال اتصالات داخلی هشت ضلعی است که این نوع اتصالات یک فضای خالی در سر ایمپلنت است که باعث میشود تا رستوریشن و اباتمنت به آن اتصال یابد.
روش دیگر برای طبقهبندی انواع ایمپلنت اندازههای آن است که پلتفرم نام دارد که در سه نوع مختلف وجود دارد که هر کدام برای انواع مختلف بیمارها از نظر وجود فضای موجود در دهان مورد استفاده قرار میگیرند که اندازه قطر آنها از ۲ میلیمتر تا ۶ میلیمتر وجود دارد. این سه نوع پلتفرم عبارتند از: پلتفرم استاندارد که این نوع پلتفرم قطر آنها از ۵/۳ تا ۲/۴ میلیمتر است که از این نوع پلتفرمها برای کاشت ایمپلنت برای دندانهای جلو افراد استفاده میشود.
دومین نوع پلتفرمها پلتفرم نوع عریض است که قطر این نوع پلتفرمها از ۵/۴ تا ۶ میلیمتر است که از این نوع پلتفرمها بیشتر در انتهای دهان استفاده میکنند. نوع سوم پلتفرمها نوع پلتفرم نوع کوچک و باریک هستند که قطر این نوع پلتفرمها از ۲ میلیمتر تا ۵/۳ میلیمتر است که از این نوع پلتفرمها بیشتر برای دهان بیمارانی مورد استفاده قرار میدهند که فضای کمی بین ریشههای دندانهایشان وجود دارد و ایمپلنت بزرگتری نمیتوان گذاشت.
دسته بندی دیگری که وجود دارد کشورهای سازنده ایمپلنت است. سه کشور معروفی که ایمپلنتهای با کیفیت تولید میکنند آمریکا، سوسییس و کره هستند. ایمپلنت های آمریکایی به دلیل نوسان نرخ دلار و ارز از قیمت های بالایی برخوردارند و معمولا کمتر کسانی از آن استفاده میکنند. ایمپلنتهای سوییسی نئودنت و اشترومن ایمپلنتهای با کیفیتی هستند که با توجه به کارایی بالایی که دارند از قیمت مناسبی برخوردارند. در ساخت ایمپلنتهای سوییسی از دقت و ظرافت بالایی استفاده شده و بسیار مرغوب هستند.
کشور دیگری که در ساخت ایمپلنت فعالیت دارد کره است که ایمپلنتی با کیفیت و با قیمت بسیار مناسب و اقتصادی است. ایمپلنتهای کرهای دارای کیفیت بالا و مطابق با استانداردهای جهانی میباشند.
در نهایت امر باید مدل و مارک مورد نظر توسط متخصص ایمپلنت و بر اساس لثه و استخوان انتخاب شود تا بهترین نتیجه حاصل شود. در کلینیک تخصصی سیمادنت متخصصان ایمپلنت بهترین راهنماییها را به افراد کرده و با به رز ترین تجهیزات مشکل بیدندانی آن ها را رفع میکنند.
متخصص بیماریهای لثه و ایمپلنت
دکتر هاوش غارتی با تخصص جراحی لثه (پریودنتیست) و ده سال سابقه کار در کلینیک تخصصی سیمادنت مشغول به کار است. ایشان مدرک تخصص خود را سال ۱۳۹۰ اخذ کرده و به درمان بیمارانی با مشکلات لثه، کاشت ایمپلنت، جراحی دهان و.. میپردازد. دکتر غارتی از محبوبیت بالایی در نزد بیماران برخوردار است.