شاید برای شما هم سوال باشد که طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟ بیشتر افرادی که می خواهند کامپوزیت دندان انجام دهند، می خواهند بدانند که کامپوزیت چند سال برایشان دوام دارد؟ و یا باید بعد از چند وقت کامپوزیت خود را جایگزین نمایند؟ چه دندان خود را تازه کامپوزیت کرده باشید و چه مدتی از کامپوزیت شما می گذرد، درک طول عمر و دانستن روند مراقبت از آن بسیار مهم است. ابتدا به تعریف کامپوزیت دندان می پردازیم و سپس عوامل موثر در طول عمر آن را بررسی می کنیم.
کامپوزیت دندان، یک ماده ترمیمی دندانی می باشد که در جهت ترمیم دندانهای آسیب دیده در اثر پوسیدگی یا شکستگی به کار می رود. پر کننده کامپوزیت از ذرات شیشه و پلاستیک تشکیل شده است که وقتی تحت نور با شدت بالا عمل می کند یک ماده با دوام را تشکیل می دهد. این فرآیند شامل حذف قسمت پوسیده دندان و به کار گیری کامپوزیت به طور لایه لایه است تا آنجا که حفره کامل پر گردد.
مطلب پیشنهادی: آیا پوسیدگی دندان با کامپوزیت امکانپذیر است؟
طول عمر کامپوزیت دندان به عوامل مختلفی وابسته است و می توان با رعایت کردن مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان، این طول عمر را حتی بیشتر هم کرد. به طور کلی، طول عمر کامپوزیت دندان، معمولا بین ۵ تا ۷ سال است که با رعایت کردن نکاتی مانند گرفتن رژیم غذایی درست و اصولی، ترک عادات دندان قروچه و جویدن ناخن می توان این طول عمر را افزایش داد. البته شایان ذکر است که موارد دیگری هم وجود دارند که می توانند بر روی طول عمر کامپوزیت دندان تاثیر بگذارند که در ادامه آن ها را توضیح می دهیم.
اما قبل از آن، بهتر است بدانید مزیت ونیرهای کامپوزیتی این است که می توان آنها را به راحتی جایگزین و یا اضافه کرد. این بدان معناست که اگر یکی از آن ها شکسته شود، میتوانیم به سادگی آن را یا تعویض و یا ترمیم کنیم.
شاید برای شما سوال باشد که چه عواملی در طول عمر کامپوزیت دندان تاثیر دارد؟ در این بخش به طور کامل این موارد را بررسی می کنیم.
رعایت بهداشت دندان علاوه بر اینکه بر سلامت دندان ها تاثیر دارد، در جهت افزایش طول عمر کامپوزیت دندان هم تاثیرگذار است. روتین ثابت شستشوی دندان ها، دو بار مسواک زدن در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید، نخ دندان کشیدن به صورت منظم و انجام معاینات معمول دندانپزشکی. این مراقبت ها می توانند با جلوگیری از پوسیدگی لبه های دندان دندان ها، باعث افزایش عمر ونیرهای کامپوزیتی شوند.
محل و اندازه کامپوزیت دندان ترمیم می تواند تاثیر زیادی در دوام آن داشته باشد. به طور کلی، ونیرهای کامپوزیتی مقاومت بالایی دارند؛ اما در دندان های خلفی، ممکن است در اثر فشار گاز زدن، این ونیرها دچار آسیب شوند. علاوه بر آن، هرچه قدر اندازه کامپوزیت بزرگتر باشد، بیشتر در معرض آسیب قرار می گیرد. بنابراین، از آمالگام برای دندان های آسیاب و از ونیرهای کامپوزیتی برای زیبایی و سفیدی دندان استفاده می شود.
دندان قروچه باعث آسیب و ساییدگی دندان ها می شود و شدیدا طول عمر کامپوزیت دندان را کاهش می دهد. اگر عادت به دندان قروچه دارید، مخصوصا هنگام خواب، ابتدا این عادت را برطرف کنید و سپس سراغ کامپوزیت بروید.
سیگار کشیدن یکی دیگر از دلایل خرابی کامپوزیت دندان می باشد چراکه به تدریج باعث تحلیل رفتن لثه می شود. این موضوع اگر در اطراف کامپوزیت دندان رخ دهد باعث می شود تا ونیر کامپوزیت از لثه جدا شود و علاوه بر ظاهری نه چندان زیبا، به محل تجمع میکروب و پلاک تبدیل می شود.
پس به طور کلی، مواردی که در طول عمر کامپوزیت دندان موثر هستند، عبارت است از:
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می شود کامپوزیت دندان بریزد مانند اتصال ضعیف، شکستگی دندان، پوسیدگی و غیره که در این قسمت به طور کامل همه دلیل ها را بررسی می کنیم.
اگر اتصال بین ناحیه پرکردگی و دندان ضعیف باشد، ممکن است به مرور زمان از بین برود. ضعیف شدن این اتصال باعث می شود نگه داشتن مواد کامپوزیت در جای خود دشوار شود.
کامپوزیت دندان ممکن است به مرور زمان دچار سایش و یا شکستگی شود. این مورد می تواند به خصوص در صورت مصرف بیش از اندازه غذاهای سفت یا چسبنده رخ دهد.
ایجاد پوسیدگی جدید در اطراف دندان می تواند ماده کامپوزیت را ضعیف نماید و باعث ریزش کامپوزیت شود.
مواد پرکننده کامپوزیتی، طول عمر مشخصی دارند و با گذشت زمان، دوام آن کاهش پیدا می کند.
کامپوزیت جایگزین بسیار خوبی برای پرکردن و زیبایی دندان است. آنها بادوام و ماندگار هستند اما برای اطمینان از طول عمر خود نیاز به مراقبت دارند. رعایت عادات بهداشتی دهان و دندان و مراجعه منظم به بهترین متخصص کامپوزیت دندان برای معاینه می تواند به افزایش طول عمر کامپوزیت دندان شما کمک نماید.
اگر در مورد انجام کامپوزیت خود سؤالی دارید یا فکر می کنید به آن نیاز دارید، مهم است که با یک متخصص دندانپزشکی مشورت نمایید که می تواند راهنمایی های خوبی را ارائه نماید. با مراقبت و رعایت بهداشت دندان، کامپوزیت می تواند سال ها دوام بیاورد و لبخند شما را برای مدت طولانی تری سالم و زیبا نگه دارد!
دلایل مختلفی برای این اتفاق وجود دارد. اما دلیل اصلی میتواند اتصال ضعیف بین کامپوزیت و دندان باشد.
بهترین راه برای جواب به این سوال مراجعه به دندانپزشک است. اما به طور کلی ترمیم دندان بهتر است.
خیر، کامپوزیت دندان هیچگونه آسیبی به مینای دندان وارد نمیکند و یک روش غیر تهاجمی است.چرا کامپوزیت دندان میافتد؟
اگر کامپوزیت افتاد تعویض کنیم یا ترمیم؟
آیا کامپوزیت به دندان آسیب میزند؟
از جمله برندهای کامپوزیتی که در ایران استفاده می شود، عبارت است از:
جدا از برند، چیزی که خیلی حائز اهمیت است تخصص و مهارت پزشک است.
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.