امروزه اگر فردی دارای دندانهای نامرتبی باشد، یا بین دندانهایش فضای خالی وجود داشته باشد، جای هیچ نگرانی برای او وجود ندارد؛ زیرا فاصلهاش تا داشتن لبخندی زیبا و جذاب، پیدا کردن دندانپزشکی است که دارای تخصص ارتودنسی باشد. تخصص ارتودنسی در واقع یکی از شاخههای علم دندانپزشکی است. بدین معنا که ابتدا باید دوره تحصیل در رشته دندانپزشکی عمومی را بگذرانید و سپس برای ورود به دوره تخصص ارتودنسی (رزیدنتی) آزمون داده و در صورت قبولی چند سال دیگر به تحصیل در این تخصص بپردازید.
مسلما تحصیل در رشته دندانپزشکی و در ادامه ارتودنسی دندان، کمی سخت و چالشبرانگیز است و کسی که علاقه به این رشته دارد در صورت قبولی باید دوره دشواری را طی کند. در ادامه درباره تخصص ارتودنسی و اینکه چند سال طول می کشد، صحبت خواهیم کرد.
واژه ارتودنسی ترکیبی از کلمات ارتو یعنی دندان و دنسی یعنی مرتب کردن دندانها است. با تحصیل در این شاخه از علم دندانپزشکی، بهترین متخصص ارتودنسی، قادر به اصلاح ناهنجاریهای فک و دندان خواهد شد و با کمک تجهیزات و ابزار مختلف و مدرن میتواند لبخند زیبایی به چهره افراد ببخشد. تکنولوژی و ابزار مورد استفاده برای مرتب کردن دندانها انواع شامل بریس، براکت، ریتینر و… هستند که به کمک آن، متخصص چینش صحیح دندانها، قرار گیری دندانها در موقعیت مناسب و صحیح و هم ردیف بودن آنها را انجام میدهد. به طور کلی متخصصان ارتودنسی دارای توانایی انجام امور زیر هستند:
این رشته از دندانپزشکی مانند سایر شاخههای این عمل نیاز به تخصص، دانش و کسب مهارتهای منحصر به خود را دارد. لذا کسی که قصد قبولی و تحصیل در این دوره را دارد و میخواهد در آینده به عنوان یک ارتودنتیست حرفهای شناخته شود، باید پس از دوره عمومی دندانپزشکی که ۶ سال طول میکشد، دوره تخصصی ارتودنسی را بگذراند که در حدود ۳ تا ۴ سال زمان خواهد برد.
در مجموع گرفتن تخصص در شاخه ارتودنسی تقریبا ۱۰ سال طول میکشد و بعد از آن متخصص ارتودنتیست میتواند وارد بازار کار شود.
برای گرفتن تخصص در رشته ارتودنسی، باید واحدهای درسی تخصصی زیر را بگذرانید:
در ابتدای شروع به کار، یک ارتودنتیست ممکن است درآمد قابل توجهی نداشته باشد، اما با گذشت زمان و کسب تجربه و مهارت بالینی بیشتر، درآمد این افراد افزایش خواهد یافت. قطعا میانگین درآمد یک متخصص ارتودنسی با سابقه در کشور ما در حال حاضر بیشتر از افراد فارغ التحصیل و تازه کار است.
برای برآورد درآمد یک ارتودنتیست باید علاوه بر درآمد انجام هر ارتودنسی، مواد و تجهیزاتی که برای درمان استفاده میشود را نیز محاسبه کرده و از درآمد کسر کنیم.
بهترین دکتر فوق تخصص ارتودنسی در تهران باید دارای یکسری ویژگیها باشد که او را از سایر پزشکان متمایز سازد. از جمله این خصوصیات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگرچه پیدا کردن بهترین متخصص ارتودنسی در تهران با توجه به وسعت پایتخت و نیز تعداد بالای متخصصان ارتودنسی کمی دشوار است، اما با مراجعه به وبسایتهای مختلف و جستجو اینترنتی، میتوانید لیست بهترین ارتودنتیست های تهران را مشاهده و بررسی کنید.
دندانپزشکی نیز مانند سایر علوم پزشکی دارای رشته و شاخههای متعددی است که یکی از مهمترین آنها تخصص ارتودنسی است. برای گرفتن تخصص در رشته ارتودنسی باید دوره دندانپزشکی عمومی را گذراند و در ادامه با قبولی در این دوره، ۳ الی ۴ سال نیز دروس تخصصی ارتودنسی را پاس کرد و کار بالینی و عملی روی بیماران در زمینه درمان ارتودنسی انجام داد.
در نهایت پس از گذشت ۱۰ سال از ابتدای تحصیل در دندانپزشکی، ارتودنتیست فارغ التحصیل شده و میتواند در حوزه کاری خود فعالیت کرده و به درمان بیماران بپردازد.
فلوشیپ ارتودنسی، یک درجه بالاتر از تخصص ارتودنسی است. برای کسب تخصص، دندانپزشک می بایست در دوره هایی که به آموزش درمان انواع ناهنجاری های دندانی به کمک تجهیزات مخصوص می پردازد، شرکت کند. اما برای گرفتن فلوشیپ ارتودنسی، دندانپزشک می بایست ضمن داشتن مهارت در درمان ناهنجاری ها با ابزار، در درمان آن ها با استفاده از جراحی نیز مهارت و دانش لازمه را کسب نماید
طول دوره تخصصی ارتودنسی در ایران ۳ تا ۴ سال است.
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.