پس زدن ایمپلنت، به معنای عدم تثبیت موفق ایمپلنت در محل پیوند دندان با استخوان یا بافتهای بدن است. این وضعیت ممکن است به دلایل مختلفی همچون عدم انطباق با استخوان، عوارض جراحی، عفونتها و یا مشکلات دیگر رخ دهد. البته در بیشتر مواقع، پس زدن ایمپلنت میتواند به دلیل تراکم ناکافی استخوان یا عدم تطابق کامل استخوان با ایمپلنت باشد.
پسزدن ایمپلنت در کوتاه مدت، به سبب پاسخ دفاعی بدن به ورود یک جسم خارجی و یا موارد مربوط به بروز علائم آلرژیک است و در طولانی مدت نیز، ممکن است به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و یا وارد آمدن فشار بسیار زیاد به پایه ایمپلنت باشد.
حال اگر میخواهید بدانید که علائم و نشانههای پس زدن ایمپلنت چیست؟ و روشهای جلوگیری از آن را بشناسید، تا پایان این مقاله از سیمادنت همراه ما باشید.
برخی مواقع به دلیل مشکلات جسمی بیمار، تراکم کم استخوان، ماهر نبودن پزشک معالج و دلایل دیگر؛ این امکان وجود دارد که لثهها ایمپلنت را پس بزنند. در ادامه، شما با مهمترین علائم و نشانه های پس زدن ایمپلنت آشنا خواهید شد که عبارتند از:
اگر با گذشت حدود یک هفته پس از انجام ایمپلنت، همچنان احساس درد داشتید و این درد، مدام در حال تشدید شدن بود؛ ممکن است که نشانهای از جوش نخوردن ایمپلنت و پسزدن آن باشد. بنابراین شما با مراجعه هرچه سریعتر به پزشک معالجتان و شروع درمان، میتوانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید.
ایجاد اختلال در جویدن و گاز زدن غذا که با درد و ناراحتی همراه است، میتواند نشانهای از پس زدن ایمپلنت دندان باشد. شما پس از کاشت ایمپلنت، دیگر نباید حس متفاوتی بین ایمپلنت و دندانهای طبیعی خود داشته باشید.
بنابراین اگر در زمان جویدن و گاز زدن غذا، احساس درد میکنید و این درد درحال تشدید شدن میباشد؛ آن را به عنوان یکی از نشانههای پسزدن ایمپلنت، جدی بگیرید و با مراجعه به متخصص ایمپلنت، اقدامات اولیه درمان را شروع کنید.
گاهی ممکن است که حساسیت به یکی از قسمتهای ایمپلنت، برای بعضی افراد پیش بیاید. چراکه بخش ریشه ایمپلنت از تیتانیوم و مقداری نیکل تشکیل شده است و نیکل، معمولا موجب بروز حساسیتهایی در بعضی بیماران و احساس سوزش و التهاب لثه و زبان در محل ایمپلنت میشود که یکی از نشانههای پس زدن ایمپلنت است و در این صورت باید به دنبال بهترین دارو برای سوزش زبان یا لثه باشید.
برخی مواقع نیز، خراب شدن ایمپلنت میتواند از علائم پسزدن آن باشد که لازم است هرچه سریعتر برای درمان خرابی ایمپلنت، اقدام کنید.
یکی از نشانههای شایع پس زدن ایمپلنت، شل شدن ایمپلنت است که عدم رفع آن، باعث آسیب به دندانهای مجاور میشود. مشکل شل شدن ایمپلنت دندان، معمولا برای آن دسته از بیمارانی که مشکل پوکی استخوان و کمبود تراکم استخوان دارند، پیش میآید.
از دیگر علائم پس زدن ایمپلنت، میتوان به واکنش آلرژیک بدن به آلیاژ تیتانیوم اشاره کرد. جنس پایه ایمپلنت از فلز تیتانیوم ساخته میشود که ممکن است بعد از کاشت آن در استخوان فک، علائمی مانند التهاب و تورم، از بین رفتن حس چشایی و گاها احساس خارش در ناحیه زبان و لثه مشاهده شود که بایستی توسط پزشک معالج شما بررسی شوند.
متخصصین دندانپزشک، معمولا در صورت مشاهده هر نوع واکنش آلرژیک، بلافاصله پایه ایمپلنت را خارج کرده و بعد از بهبودی کامل بیمار؛ از پایه ایمپلنت سرامیکی، استفاده میکنند.
پس زدن ایمپلنت میتواند دلایل متعددی داشته باشد که ممکن است منشا بیرونی و محیطی و یا درونی و ژنتیکی داشته باشند. در ادامه این نوشتار، برخی از مهمترین دلایل پس زدن ایمپلنت را بررسی خواهیم کرد.
پریودنتیت یا عفونت شدید لثه که با التهاب و ورم لثه همراه است، یکی از بیماریهای مربوط به لثه میباشد. پریودنتیت، در واقع یک التهاب مزمن لثه است که بر اثر تجمع و تکثیر باکتریها بهوجود میآید. توجه داشته باشید که قبل از اینکه شخصی به پریودنتیت دچار شود، یک التهاب خفیف در لثه بهوجود میآید که به آن ژنژیویت گفته میشود؛ التهابی خفیف که قرمز شدن لثه و همچنین خونریزی آن هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به دنبال دارد.
این التهاب، در حقیقت پاسخ ایمنی بدن به باکتریهای روی دندانهاست که میتوانند بهتدریج زیر لثه، استخوان و ریشه دندان گسترش پیدا کنند و باعث شلشدن و یا عدم انطباق پایه ایمپلنت شده و نهایتا به پسزدن ایمپلنت بیانجامد.
مصرف دخانیات باعث تحریک و آسیب به بافتهای دهانی میشود و خطر عفونت دندان را افزایش میدهد. این عفونتها نیز بهنوبهخود، باعث زخمهای دهانی میشوند که درنهایت منجر به عفونت و پس زدن ایمپلنت میشود.
درواقع مصرف دخانیات، فرآیند بهبودی پس از جراحی ایمپلنت را طولانیتر میکند و باعث تحریک واکنشهای التهابی در بدن و تاخیر در بهبودی و ترمیم بافتهای دهانی میشود. بطور کلی، میزان پسزدن ایمپلنت در افرادی که دخانیات مصرف میکنند، نسبت به افرادی که مصرف دخانیات ندارند؛ بیشتر است.
پوکی و کمبود تراکم استخوان در فک، یکی دیگر از دلایل مهم پس زدن ایمپلنت است. اگر دندانپزشک شما بدون توجه به تراکم ناکافی استخوان فک، اقدام به کاشت پایه ایمپلنت کند؛ فرآیند انطباق و کاشت ایمپلنت به درستی انجام نمیشود، پایه ایمپلنت به استخوان فک جوش نمیخورد و درنهایت منجر به پسزدن ایمپلنت دندان میگردد.
قابل ذکر است که اگر به پوکی استخوان دچار باشید، احتمال دارد که تراکم استخوان فک شما برای تکمیل فرآیند جوش خوردن؛ کافی نباشد و شاهد پسزدگی ایمپلنت باشید.
بیماری دیابت، دشمن سرسخت لثه و دندان است که باعث عفونتهای دندانی میشود. عفونتهای دندانی میتوانند به آسیب دندانها و بافتهای اطراف ایمپلنت منجر شوند و سرانجام موجب پس زدن ایمپلنت شوند. سطح بالای قند یا گلوکز خون بیماران دیابتی باعث آسیب به رگهای خونی و عصبهایی میشود که در مبارزه با عفونتها و بهبود زخم، موثر هستند.
بنابراین ممکن است ایمپلنت دندان در افراد دیابتی، موجب تولید و تشدید عفونتهای دهان شده که نهایتا به پس زدن ایمپلنت منجر میشود.
“مطلب پیشنهادی: بهترین متخصص ارتودنسی در تهران“
قبل از درمان پس زدن ایمپلنت، شما ابتدا باید با توجه به موارد ذکر شده؛ علت این پسزدن را شناسایی کنید تا با توجه به آن بتوانید بهترین روش درمانی را انتخاب کنید. اگر علت پسزدن ایمپلنت شما عفونت لثه باشد؛ با شناسایی عفونت و مصرف آنتی بیوتیک، تمیز کردن ایمپلنت و درمان لثه، میتوان مشکل را حل کرد.
اما درصورتیکه علت پسزدن ایمپلنت، واکنشهای آلرژیک بدن باشد؛ لازم است تا ایمپلنت از دهان خارج شود و جای خالی دندان، به روش دیگری پر شود. حال پس از شناسایی علل پسزدن ایمپلنت، میتوان از روشهای زیر برای درمان این پس زدن استفاده کرد.
در انجام این روش، از یک پروتز دندان مصنوعی برای پرکردن جای خالی ایمپلنت استفاده میشود. این درمان برای افرادی که استخوانهای آنها در حال رشد است، مورد استفاده قرار میگیرد و یک دندان مصنوعی را به وسیله چسب به دندانهای مجاور وصل میکنند. در این روش، نیازی به تراشیدن دندانهای اطراف نیست؛ اما اگر دندانها عصبکشی شده باشند، باید از روشهای سنتی و تراشیدن دندان استفاده کرد.
این روش از بقیه درمانها ارزانتر بوده و از یک دندان مصنوعی متحرک برای پرکردن جای خالی دندان، استفاده میشود. در واقع قطعهای پلاستیکی که همرنگ لثه است و تاج دندان مصنوعی به آن متصل شده است را بجای ایمپلنت قرار میدهند. البته در نظر داشته باشید که دندان مصنوعی متحرک، زیبایی چندانی ندارد و بهراحتی از دهان خارج میشود.
امروزه پایههای سرامیکی ایمپلنت، جایگزین پایههای تیتانیومی شدهاند. استفاده از پایه ایمپلنت سرامیکی، برای افرادی مناسب است که به تیتانیوم حساسیت دارند. این افراد میتوانند با خارج کردن ایمپلنت پایه تیتانیومی و پس از بهبود علائم پس زدن، از پایه ایمپلنت سرامیکی استفاده کنند.
برای جلوگیری از پس زدن ایمپلنت دندان، شما باید اقدامات پیشگیرانه انجام دهید. انتخاب یک دندانپزشک ماهر و باتجربه، مراقبتهای دقیق و منظم دهانی، پرهیز از عادتهای نادرست مانند سیگار کشیدن؛ مواردی هستند که در پیشگیری از پس زدن ایمپلنت و موفقیت آمیز بودن آن، اهمیت زیادی دارند.
توصیه میشود که از اعمال فشار یا نیروی زیاد بر ایمپلنت در مراحل اولیه پس از جراحی، پرهیز کنید و در صورت مشاهده علائم پسزدن ایمپلنت، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با بررسی و ارزیابی وضعیت ایمپلنت دندان شما، راهکارهای درمانی مناسبی را تعیین کند.
برخی از علائمی که نشان دهنده عدم جوش خوردن صحیح ایمپلنت دندان است شامل: احساس درد در محل کاشت ایمپلنت، التهاب و تورم، خونریزی محل کاشت، حساسیت و احساس درد هنگام جوییدن غذا، لق شدن ایمپلنت و عفونت محل ایمپلنت است.
برخی از مهمترین علتهای پس زدن ایمپلنت شامل عفونت در محل جراحی، بیماریهای لثه، عدم وجود استخوان کافی و باکیفیت در محل قرارگیری ایمپلنت، اعمال فشار بیش از حد یا نیروی ناصحیح بر روی ایمپلنت در مراحل اولیه پس از جراحی، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، واکنشهای آلرژیک و مصرف دخانیات است.
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، دارای بورد تخصصی ارتودنسی با بیش از ۱۲ سال سابقه در درمان انواع ناهنجاریهای دندان و فک و عضو هیئت مدیره ارتودنتیستهای ایران و موسس انجمن ارتودنتیستهای جوان هستند.