روکش سفید دندان شیری، یکی از روشهای زیبایی و سفید کردن ظاهری دندان شیری کودکان است. کودکان به دلایل مختلفی همچون مصرف قند و شیرینی بیشازحد، عدم رعایت بهداشت، ضربه به دندانها و… ممکن است دچار مشکلاتی نظیر پوسیدگی دندان شیری یا شکستگی آنها شوند.
در چنین مواردی حتما باید این آسیبدیدگیها ترمیم شوند که روکش دندان شیری، یکی از روشهای ترمیمی است. برای روکش سفید دندان شیری، از مواد خاصی استفاده میشود که روی سطح دندانها قرار میگیرند و به آنها رنگی سفیدتر، براقتر و طبیعیتر میدهند.
جنس روکش دندان شیری از موادی مانند سرامیک، استیل، پلیکربنات و یا کامپوزیت است که طی مراحل مختلفی روی سطح دندانها قرار داده میشوند. توجه داشته باشید که استفاده از این روکش، بطور موقت باعث بهبود زیبایی دندان میشود و ممکن است نیاز به بازسازی دورهای داشته باشد. در ادامه این مقاله از سیمادنت کلینیک، هر آنچه که باید در مورد روکش سفید دندان شیری بدانید را بررسی خواهیم کرد.
روکش سفید دندان، یک فرآیند زیبایی است که به کمک مواد طبیعی و یا شیمیایی و همچنین با استفاده از فناوریهای مدرن روز، دندانها را به رنگ سفید تری تغییر میدهد. در این فرآیند، پوشش نازکی از پلیمرهای مخصوص و یا کامپوزیتهای خاص، روی سطح دندانها قرار داده میشود. این پوششها باعث تقویت و انعطافپذیری بیشتر دندان شده و به شکلدهی، شفافیت رنگ و فرمدهی بهتر دندانها کمک میکنند.
مطلوب پیشنهادی: علت لب پر شدن دندان شیری کودکان چیست؟
دندانهای شیری، در سالهای اولیه زندگی یک فرد، نقش مهمی را ایفا میکنند و بطور طبیعی جای خود را به دندانهای دائمی میدهند؛ اما ممکن است برخی از دندانهای شیری به دلایلی نیاز به روکش داشته باشند. برخی از مهمترین دلایل نیاز دندانهای شیری به روکش به شرح زیر است:
ممکن است به دلیل تاثیر برخی از مواد غذایی، کمبود عناصر بدن و یا عوامل دیگر؛ لکههایی روی سطح دندانهای شیری ظاهر و باعث تغییر رنگ دندانها شوند که در اکثر مواقع، این لکهها با روشهای معمولی تمیز کردن دندانها، از بین نمیروند. در این مواقع، روکش سفید دندان شیری میتواند برای پوشش لکهها و بازیابی رنگ طبیعی دندان شیری، مورد استفاده قرار گیرد.
در برخی موارد، دندانهای شیری ممکن است به اشکال غیرطبیعی یا نامتناسبی رشد کنند که در این حالت، انجام روکش سفید دندان شیری باعث شکل زیباتر و متناسبتر دندانها میشود.
دندانهای شیری اگرچه موقتی هستند، اما در شکلگیری دندانهای دائمی که در حال رشد هستند؛ نقش مهمی دارند. روکش دندان شیری میتواند باعث حفظ دندان درمقابل خراشیدگیها و آسیبهای مختلف شده و به دندانهای دائمی کمک کند تا به شکل درستی، در مکان اصلی خود رشد کنند.
بطور کلی، هدف از انجام روکش سفید دندان شیری، افزایش زیبایی و سلامت دندانها در دوره کودکی است تا برای ظهور و رشد دندانهای دائمی، بهترین شرایط فراهم شود.
“مطلب پیشنهادی: ارتودنسی دندان“
روکش دندان شیری، مانند انواع روکش دندانهای دائمی؛ میتواند به دلایل زیبایی و یا پزشکی انجام شود. این روکشها معمولاً به اشکال متعددی هستند و از مواد مختلفی ساخته میشوند که بر اساس تشخیص دندانپزشک، با توجه به نیازها و شرایط مختلف دندانهای کودک، از آنها استفاده میشود. انواع روکش دندان شیری عبارتند از:
روکش کامپوزیت، از مواد کامپوزیتی و رزین تشکیل شده است که مستقیما روی دندانهای شیری قرار میگیرد و قابلیت ترمیم لکهها، شکافها و خطوط طولی روی دندان را دارد. در واقع این روکش، باعث فرم مناسب دندان میشود و شکل ظاهری آن را به حالت طبیعی بازمیگرداند. البته توجه داشته باشید که از روکش کامپوزیت، بیشتر برای زیبایی دندانهای جلویی استفاده میشود.
روکش سرامیک فلزی برای دندانهای شیری، یک روش ترمیمی پیشرفته است و زمانیکه دندان شیری نیاز به ترمیمهای پیچیدهای دارد، از آن استفاده میشود. این نوع روکش دندان، ترکیبی از سرامیک و فلز (آلیاژهایی مانند کروم و کبالت) است که به دندانها قدرت و استحکام بیشتری میبخشد.
از مزایای روکش سرامیک فلزی میتوان به مقاومت و استحکام بیشتر، زیبایی طبیعی دندان، ماندگاری بیشتر و فرم دهی دندانهای بد شکل اشاره کرد. برای انجام این نوع روکش، دندانپزشک با بررسی دقیق وضعیت دندان شیری؛ شکل و ابعاد روکش را طراحی و آن را روی دندان قرار میدهد.
یکی دیگر از روشهای ترمیم دندان شیری، استفاده از روکش استیل است. این نوع روکش به دلیل خصوصیات خاصی که دارد، یک روکش مقرون به صرفه و مؤثر برای ترمیم و زیبایی دندانهای کودکان است. روکشهای استیل، بسیار مقاوم و پایدار هستند و میتوانند در مقابل فشار، خراشیدگی و تغییرات دمایی مقاومت کنند.
برهمین اساس، برای دندانهای کودکان که بطور معمول فعالیتهای فیزیکی زیادی دارند؛ روکش استیل انتخاب مناسبی است و میتواند یک راهحل ارزان و مؤثر برای ترمیم دندانهای شیری باشد. اما در نظر داشته باشید که زیبایی ظاهری این نوع روکش دندان شیری، از روکشهای دیگری همچون روکش سرامیکی کمتر است.
این روکش محبوب، یک پوشش زیبا و مقاوم برای دندانهای شیری است که از موادی همچون زیرکونیوم ساخته میشود. روکش تمام سرامیک، بسیار شبیه به رنگ طبیعی دندان شیری است و دربرابر رنگدهی و خوردگی کاملا مقاوم است. از این نوع روکش، معمولاً برای ترمیم دندانهای شیری پوسیده و آسیبدیده استفاده میشود.
روکش تمام سرامیک به دندانهای شیری، استحکام و زیبایی بیشتری میبخشد و برای مدتی طولانی از دندانهای شیری کودک، محافظت میکند.
روکشهای پلیکربنات، از آکریلیک یا پوستههای رزین ساخته و با رزینهای خود چسبنده، به دندانها چسبانده میشوند. از این نوع روکش برای ترمیمهای موقت استفاده میشود و معمولا به یک رنگ وجود دارد که البته با چسب و آسترها میتوان تاحدودی رنگ آن را تغییر داد.
این روکشها، اصولا پلاستیکهایی هستند که با گرما شکل داده میشوند و بیشترین استفاده از آنها، برای دندانهای جلویی است.
برای انجام روکش سفید دندان شیری، معمولاً از روشهای مختلفی استفاده میشود که با توجه به وضعیت دندانها و نیازهای هر شخص، متفاوت است. در ادامه، نحوه انجام یکی از اصولیترین روشهای روکش سفید دندان شیری و مراحل آن را به ترتیب، شرح خواهیم داد که عبارت است از:
در ابتدا باید با دندانپزشک مشورت کنید تا وضعیت دندانهای شیری کودک شما ارزیابی شود. ممکن است دندانپزشک، روشهای مختلف روکش سفید دندان شیری مثل روکش کامپوزیت یا پلی کربنات یا در موارد خاصی، روکشهای سرامیکی را پیشنهاد دهد.
پس از انتخاب روکش، زمان تراشیدن و آماده کردن سطح دندان توسط دندانپزشک است. این مرحله، شامل پاکسازی دقیق دندان از باکتریها و آلایندهها و شکلدهی و تراشیدن سطح دندان برای نصب روکش است.
قالب گیری دندان، به منظور تعیین شکل و ابعاد روکش انجام میشود. برای قالبگیری به روش سنتی، مادهای روی دندان قرار گرفته و شکل و فرم روکش با آن تعیین میشود. اما در روشهای جدیدتر از قالبگیری دیجیتال استفاده میشود و به وسیله دوربینی که در دهان چرخانده میشود، دندان به خوبی اسکن شده و سپس به وسیله یک نرمافزار مخصوص؛ قالب دندان تهیه میشود. در نهایت نیز این قالب برای تهیه روکش به لابراتوار فرستاده میشود.
وقتی روکش اصلی آماده شد و تطابق رنگ آن با رنگ دندانهای مجاور مورد تایید قرار گرفت، روکش موقت که توسط چسب به دندان چسبانده شده؛ توسط دندانپزشک جدا میشود و روکش اصلی در جای خود قرار میگیرد و با مواد مخصوصی محکم میشود.
دندانپزشک پس از اعمال روکش، تنظیمات نهایی را انجام میدهد که شامل شکلدهی نهایی روکش، اصلاحات تکمیلی و تست رنگ برای اطمینان از تطابق آن با دندانهای مجاور است.
حفظ روکش سفید دندان شیری، نیازمند مراقبتهای منظم و دورهای؛ زیر نظر دندانپزشک است. در نظر داشته باشید که رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن منظم و دقیق و مصرف مواد شستشو دهندهی باکیفیت دهان و دندان، عمر روکش را افزایش میدهد.
روکش سفید دندان شیری معمولاً طی یک یا دو جلسه انجام میشود که شامل بیحسی، آمادهسازی دندان، قالبگیری و قرار دادن روکش بر سطح دندان است. قابل ذکر است که مدت زمان انجام این فرآیند به فراهم بودن شرایط لازم برای انجام روکش بستگی دارد.
“مطلب پیشنهادی: ایمپلنت دندان“
برای افزایش ماندگاری روکش و حفظ سلامت دهان و دندان کودکان، انجام مراقبت های بعد از روکش سفید دندان شیری؛ امری بسیار مهم و ضروری است. در ادامه به توضیح مراقبتهایی که باید پس از انجام روکش سفید دندان شیری انجام دهید، میپردازیم:
پس از انجام روکش، اطمینان حاصل کنید که کودک شما هیچ علائم ناراحتی یا دردی ندارد. اگر کودک شما دچار خارش و درد دندان شیری یا حساسیت شده است، حتما به دندانپزشک اطلاع دهید.
بعد از اعمال روکش بر سطح دندان، لازم است از مصرف غذاهای سرد یا گرم خودداری شود تا روکش دندان به درستی در جای خود ثابت شود. توصیه می شود که کودک شما غذاهای نرم و مناسب مصرف کند تا فشار زیادی در مراحل اولیه به روکش وارد نشود.
همواره از دندانهای کودک خود و روکش آنها با مسواک نرم و مواد شستشوی دهانی مناسب، مراقبت کنید. به کودکتان آموزش دهید که بهدرستی دندانهای خود را بشوید و مراقبت منظم از دهان خود را فراموش نکند.
پس از انجام روکش، دندانپزشک اطفال باید نوبتهای منظمی را برای بررسی و ارزیابی روند سلامت دندانهای کودک شما تعیین کند؛ تا اقدامات مناسب برای حفظ سلامت دندانهای شیری انجام شود.
روکش سفید دندان شیری، روشی موثر برای محافظت از دندانهای شیری آسیب دیده یا پوسیده و حفظ عملکرد آنها تا زمان رویش دندانهای دائمی است. برای حفظ ماندگاری و عملکرد بهتر این روکش، مسواک زدن منظم و استفاده از محلولهای ضد پوسیدگی و مراجعه منظم به دندانپزشک ضروری است.
بطورکلی، روکش سفید دندان شیری میتواند برای ترمیم مشکلات زیبایی و تقویتی در دندانهای شیری کودکان بسیار مفید باشد؛ با این حال برای تعیین نیاز به روکش دندان شیری و نوع روکش مناسب، بهتر است با دندانپزشک مشورت کنید.
از معایب روکش دندان شیری میتوان به ضعف روکش در مقابل عواملی همچون ضربه و فشار اشاره کرد که باعث ترکخوردگی و شکستگی روکش و در نهایت عفونت و درد شدید در دهان میشود. همچنین ممکن است روکش دندان شیری با گذر زمان تغییر رنگ دهد و نیاز به تعویض داشته باشد.
روکش استیل، رایجترین روکش دندان شیری میباشد و از استیل ضدزنگ بادوام ساخته شده است. این نوع روکش در برابر جویدن و سایش، مقاوم است؛ قیمت مقرون بصرفهای دارد و به راحتی نیز نصب میشود. البته به دلیل رنگ فلزی، زیبایی ظاهری چندان مطلوبی ندارد.
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.