یکی از دلایلی که کودکان در ۶ ماه دوم زندگی خود بارها از خواب بیدار میشوند و گریه میکنند درد و خارش درآمدن دندان شیری است و حتی این درد و خارش در مکیدن شیر هم تاثیر گذار است و والدین به خصوص مادر را با مشکل مواجه میکند.
دوران درآمدن دندانهای شیری در کودکان دورانی آزار دهنده و کلافهکننده است اما اگر والدین با دندانپزشک متخصص کودکان مشورت کنند و کودک را برای معاینه نزد او ببرند راحتتر میتوانند این دوران را سپری کنند و کودک هم کمتر اذیت میشود.
نوزادان از زمانی که به دنیا میآیند، در زیر لثه، ۲۰ دندان شیری وجود دارد که در بازه ۶ تا ۱۲ ماهگی این دندانها به آهستگی شروع به درآمدن میکنند. معمولا در شروع ۶ ماهه دوم لثههای کودک شروع به خارش و درد میکند که مرحلهای بسیار سخت و کلافهکننده است. البته زمان درآمدن دندانهای شیری برای تمام کودکان یکسان نیست و کمی متفاوت است اما اگر دیرتر از ۶ ماه دوم هم شد جای نگرانی وجود ندارد چون زمان درآمدن دندان کاملا ارثی است و به پدر و مادر کودک بستگی دارد اما برای اطمینان بیشتر بهتر است حتما از دندانپزشک کودکان مشاوره دریافت کرد.
دندان درآمدن در کودکان با علائمی همراه است که این علائم هم به طور معمول از ۶ ماهگی به بعد شروع به پدیدار شدن میکنند.
هنگامی که این علائم در کودک مشاهده شود بهتر است جهت مشاوره و معاینه به متخصص دندانپزشک کودکان مراجعه شود. علائم اصلی را به طور خلاصه توضیح میدهیم.
کودکان به دلیل بلد نبودن بلع، معمولا از ابتدا مشکل سرازیر شدن آب دهان را دارند اما مدتی پس از یادگیری این مشکل متوقف میشود و دوباره در هنگام درآمدن دندان این مشکل به وجود میآید چرا که بدن برای لغزندهتر شدن لثهها بزاق بیشتری ترشح میکند.
در شب چون عوامل سرگرم کننده برای کودک کم است کودکان درد درآمدن دندان را بیشتر از هر زمان دیگری حس میکنند برای همین نیمه شب از خواب میپرند و شروع به گریه میکنند تا والدین درد را تسکین دهند. برای اطلاع از بهترین راهحلهای کاهش درد نوزاد و کودک در این شرایط بهتر است حتما با متخصص دندانپزشک اطفال مشورت کرد.
به دلیل درد موجود در لثه و خارش شدید کودک زودتر از تایم معمول بیدار میشود و دیر هم به خواب میرود. این دوران بسیار سخت است که باید جهت بلد بودن تمام راهکار ههی کاهش درد با دندانپزشک مشورت کرد.
به دلیل درد زیادی که در هنگام بلع، کودک در لثههای خود احساس میکند. تمایل خود را برای غذا خوردن از دست میدهد. والدین در این شرایط باید هر گونه که شده به کودک غذا بدهند و نگذارند میزان کالری دریافتی روزانه کودک کم شود.
مطلب پیشنهادی: متخصص ارتودنسی تهران
درد دندان شیری بچهها میتواند علل مختلفی داشته باشد. یکی از رایجترین دلایل آن درآوردن دندان جدید است، هنگامی که یکی از دندانهای شیری کودکان شل میشود، نباید آن را زیاد تکان داد یا کشید چرا که باعث آسیب دندان دائمی میشود.
یکی دیگر از دلایل دندان درد کودکان پوسیدگی دندان است که تغذیه نادرست، خوردن آبنبات، شیرینی، نوشابههای الکلی و غیرالکلی که مقدار زیادی شکر و کربوهیدرات دارند، شکلات و از این قبیل خوراکیها باعث این اتفاق میشود. گاهی اوقات گیر کردن تکه غذا در بین دندانهای کودکان موجب دندان درد در آنها میشود.
حتما این سوال برایتان پیش آمده است که برای درد دندان شیری چه کنیم؟ رفع درد دندان شیری به علائم درد، سن کودک، وضعیت عمومی سلامت و میزان وخامت پوسیدگی دندان او بستگی دارد. در ادامه این بخش، مواردی که می توان از آنها به عنوان قاتل دندان درد یاد کرد را ذکر کردیم:
در کل بهتر است کودک را نزد دکتر دندانپزشک برد تا او با معاینه دقیق کودک بهترین تشخیص را بدهد و مناسبترین درمان روی کودک انجام شود. مثلا در مواردی که مودک باید در بیمارستان درمان شود، آنتی بیوتیک مورد نیاز او را از طریق رگ (وریدی) تزریق میکنند.
درمانهای خانگی بیشتر برای تسکین درد دندان هستند و نه درمان قطعی. باید به این نکته توجه داشته باشید که برای درمان دائم درد دندان شیری بهتر است به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید. درمانهای خانگی عبارت است از:
آیا دندان درآوردن باعث تب کردن کودک میشود؟
بله. باعث تب و اسهال و آبریزش دهان میشود.
فرایند بیرون زدن دندانهای شیری چقدر طول میکشد؟
بستگی به شماره دندان و موقعیت دندان دارد. دندانهای جلو سریعتر و دندانهای عقبی دیرتر در میآیند.
اگر کودک هنگام دندان درآوردن درد دارد چه زمانی باید به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
زمانی که بعد گذشتن یک تا دو ماه دندان در نمیاید، لثه کبود می شود، تب از بین نمیرود و اشتها از بین میرود باید به دندانپزشک مراجعه شود.
اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محلههای این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی اطفال در شمال تهران را دارید، میتوانید به مطب شریعتی سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه ۳، واحد ۱۱
علاوه بر مناطق شمالی تهران، سیمادنت در غرب تهران نیز شعبهای دیگر دارد و شما میتوانید برای دریافت مشاوره حضوری با دندانپزشک اطفال به شعبه ستارخان سیمادنت مراجعه کنید. در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران، جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید قصد مراجعه به یک مرکز دندانپزشکی کودکان در اطراف منزل خود را دارید، میتوانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، دارای بورد تخصصی ارتودنسی با بیش از ۱۲ سال سابقه در درمان انواع ناهنجاریهای دندان و فک و عضو هیئت مدیره ارتودنتیستهای ایران و موسس انجمن ارتودنتیستهای جوان هستند.