پلاک متحرک ارتودنسی دندان انواع گوناگونی دارد که هر کدام از آن ها به منظور خاصی مورد استفاده قرار می گیرد. وسیع کننده کام برای وسیع کردن فک بالا، بایونیتورها برای اصلاح اوربایت و دیپ بایت، دستگاه فانکشنال ارتودنسی برای درمان وسیعی از اختلالات فکی و بایت پلین ها برای درمان اوربایت مورد استفاده قرار می گیرند.
پس از درک مفهوم پلاک ارتودنسی، بسیار اهمیت دارد که با کاربردهای گوناگون استفاده از ارتودنسی متحرک آشنا شویم. در ادامه ۳ دلیل اصلی استفاده از پلاک ارتودنسی متحرک را بیان می کنیم.
همانطور که اشاره شد، بعد از اینکه دوره درمان ارتودنسی به اتمام رسید، افراد به یک ابزار دیگر احتیاج دارند. به منظور جلوگیری از بازگشت دندانها به حالت اولیه و حفظ جایگاه به دست آمده، متخصص ارتودنسی می بایست از پلاک دندان متحرک استفاده کند. این پلاکها، ابزاری موثر برای حفظ نتایج درمان ارتودنسی و دستیابی به یک لبخند سالم و زیبا میباشند.
یکی از کاربردهای مهم و موثر پلاک متحرک دندان، ایجاد فضای کافی برای رویش دندانهای دائمی است. در صورتی که در محیط لثه شما فضای کافی برای رویش دندان های عقل و دائمی نباشد، متخصص ارتودنسی با دستورات دقیق از پلاک های ارتودنسی متحرک استفاده می کند. این پلاکها با فشار کنترل شده، فضای لازم برای رشد دندانهای جدید را در لثهها ایجاد مینمایند. از این روش به منظور پیشگیری از مشکلاتی چون به هم ریختگی دندانها و عدم فضا برای رویش دندانهای دائمی استفاده میشود.
پس از قرارگیری دندانها در جای خود با استفاده از ارتودنسی، مرحله بعدی تمرکز بر بازسازی استخوانهای اطراف و نزدیک دندانها است. این پلاکها، با کنترل و تنظیم فشارهای متعادل، به ترتیب و تقویت استخوانهای اطراف دندانها کمک میکنند. این تدابیر موثر در پیشگیری از هرگونه جابجایی یا برگشت به وضعیت اولیه دندانها صورت می گیرد.
در این مقاله عناوین زیر بررسی می شود:
در کل، پلاک ارتودنسی یا پلاک متحرک دندان یک وسیله بسیار رایج در دندانپزشکی است. این پلاک معمولاً از موادی مانند پلاستیک و فلز (یا حتی تنها از پلاستیک) تهیه میشود.
این وسیله دارای یک صفحه پلاستیکی است که به شکل دندانها ساخته شده و در پشت دندانها قرار میگیرد. همچنین، یک سیم فلزی در جلوی دندانها قابل مشاهده است. در برخی موارد، به جای سیم، از قطعاتی شبیه به زبانه و فلزی برای نگهداری صفحه روی دندانها به عنوان یک نوع ارتودنسی متحرک استفاده میشود.
یکی از مهمترین تجهیزات ارتودنسی که به وفور مورد استفاده قرار می گیرد، پلاک متحرک است. پلاک متحرک ارتودنسی، همان طور که از نامش پیداست قابلیت ورود و خروج اختیاری به دهان را دارد و به صورت متحرک مورد استفاده قرار می گیرد.
در ارتودنسی متحرک، بیمار می تواند به صورت اختیاری در لحظات حساسی همچون جلسات مهم و مراسم های گوناگون پلاک متحرک ارتودنسی خود را بیرون آورد. از طرفی رعایت بهداشت دهان در استفاده از پلاک متحرک ارتودنسی، بسیار ساده تر و راحت تر از ارتودنسی ثابت است.
پلاک های متحرک ارتودنسی، نقش مهمی در تغییرات دندانی و فکی دارند. البته تغییرات فک با کمک پلاک های متحرک، در کودکانی که رشد استخوان های فکشان هنوز کامل نشده است و نوجوانان، کاربرد دارد. در ادامه با انواع پلاک های متحرک آشنا می شویم.
پلاک های وسیع کننده کام، که در قوس بالای دهان قرار داده می شود، با فشار بر دندان های آسیای بالا، تدریجا فک بالا را گسترده تر می کند و مشکلات فکی را برطرف می سازند. با کمک وسیع کننده کام، مشکلاتی همچون وضعیت کراس بایت، شلوغی دندان ها که به علت عدم وجود فضای کافی به وجود می آید، برطرف می شود. همچنین با کمک این پلاک متحرک ارتودنسی، می توان، مشکلات تنفسی و نهفتگی دندان ها را درمان کرد.
یکی از پلاک های متحرک که بیشتر برای اصلاح عارضه اوربایت و دیپ بایت مورد استفاده قرار می گیرد، بایونیتور است. بایونیتور با افزایش رشد فک پایین، به اصلاح اوربایت و دیپ بایت کمک می کند.
همچنین بخوانید: انواع ارتودنسی دندان
دستگاه فانکشنال ارتودنسی، یکی دیگر از دستگاه های متحرک ارتودنسی است که با حرکت دادن فک پایین به سمت جلو، اختلال بایت را از بین می برد. به طور کلی دستگاه فانکشنال برای درمان انحراف طرفی فک، اوپن بایت، دیپ بایت و دیگر اختلالات فکی به کار می رود.
بایت پلین یکی دیگر از پلاک های متحرک ارتودنسی است که با کمک آن می توان از فرو رفتن دندان های فک پایین به لثه پشت دندان های فک بالا پیشگیری کرد. بایت پلین ها در درمان اوربایت نقش مهمی دارند و به دو صورت اکریلیکی و سیم فلزی مورد استفاده قرار می گیرند. بایت پلین متحرک از پلاک های متحرک ارتودنسی است که کاربرد فراوانی در علم ارتودنسی دارند.
اکسپندر یا وسیع کننده، با وسیع کردن بخش عقب یا جلوی دندان ها، باعث باز شدن فک و فضای دندانی می شود.
نگهدارنده متحرک
یکی از مهمترین پلاک های متحرک ارتودنسی، نگهدارنده متحرک یا ریتینر است. با کمک ریتینرها، دندان ها پس از درمان ارتودنسی، در سر جای خود فیکس می شوند.
همچنین بخوانید: ایمپلنت دندان
ارتودنسی یکی از خدمات حیاتی دندانپزشکی است که برای تصحیح ناهنجاریها و بهبود استحکام و زیبایی دندانها مورد استفاده قرار میگیرد. این فرآیند میتواند به صورت ثابت یا متحرک انجام شود و در هر دو حالت نیاز به صبر و حوصله فراوان دارد. متخصص ارتودنسی با در نظر گرفتن برخی از شرایط مانند سن بیمار، شدت و نوع ناهنجاری میزان استفاده از پلاک ارتودنسی متحرک و ثابت را تعیین می کنند که بین ۱۲ تا ۳۶ ماه است.
در خصوص قیمت پلاک متحرک ارتودنسی، باید اشاره کرد که این موضوع به عوامل متعددی بستگی دارد و پس از بررسی دقیق این عوامل، متخصص ارتودنسی قیمت نهایی را مشخص میکند. این عوامل شامل موارد زیر میشوند:
در ادامه جدولی از هزینه تعویض پلاک ارتودنسی متحرک برای شما تهیه کردیم. برای کسب اطلاعات دقیق تر با کلینیک سیمادنت در ارتباط باشید.
خدمات | قیمت |
تعویض پلاک شکسته فانکشنال | ۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال |
تعویض پلاک متحرک هر فک | ۴۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال |
در این مقاله، به بررسی جامع مبحث پلاک متحرک ارتودنسی پرداختهایم. نه تنها انواع مختلف پلاکها را مورد بررسی قرار دادهایم بلکه کاربرد آنها را نیز به تفصیل مورد بحث قرار دادهایم. همچنین، به بررسی قیمت و مدت زمان استفاده از پلاک ارتودنسی و نحوه صحیح استفاده از آن پرداختهایم. امیدواریم که با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات شما در زمینه پلاک متحرک ارتودنسی برسید و اطلاعات کاملی در این زمینه به دست آورید. در صورتی که سوالات یا تجربیاتی در این زمینه دارید، خوشحال میشویم که آنها را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
زمان استفاده از پلاک ها به نظر متخصص ارتودنسی بستگی دارد. در حالت کلی به زمان ۳ تا ۶ ماه نیاز است تا وضعیت پلاک ها به ثبات برسد. سپس متخصص تشخیص می دهد که به مدت یک سال باید از پلاک های ارتودنسی در زمان خواب استفاده کرد.
از مزیت های استفاده از ارتودنسی می توان این مورد را در نظر داشت که به راحتی پلاک را می توان از دهان درآورد. بعد از تمیز کردن دندان، می توانید دوباره آن را سر جای سابق خود بازگردانید.
در ارتودنسی متحرک هیچ گونه براکتی در دندان ها به یکدیگر وصل نیستند و می توان پلاک متحرک آن را در هر زمان از دهان خارج کنید. در ارتودنسی ثابت، براکت ها با سیم فلزی به یکدیگر چسبیده اند.
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.