آمالگام و کامپوزیت در انواع ترمیم های دندانی به کار می روند. آمالگام به رنگ سیاه-نقره ای و کامپوزیت همرنگ دندان است. در ساختار آمالگام از فلز جیوه و نقره استفاده می شود. مقاومت آمالگام نسبت به کامپوزیت بسیار بالاتر است از این رو در دندان هایی که تحت فشار قرار می گیرند، بیشتر استفاده می شود. استفاده از کامپوزیت ها، چند دهه ای است که رایج شده است و بیشتر کاربرد زیبایی دارد.
در این مقاله عناوین زیر، بررسی می گردد:
از آن جایی که ساختار مینای دندان، ساختاری قوی و مستحکم است، موادی که قرار است جایگزین بخش های پوسیده دندانی شوند، باید از استحکام مناسبی همچون مینای دندان، برخوردار باشند، آمالگام و کامپوزیت از جمله موادی هستند که در دندانپزشکی جهت پر کردن و ترمیم دندان ها استفاده می شوند چرا که استحکامی همچون مینای دندان دارند.
آمالگام را تقریباً همه افرادی که یک بار دندان هایشان را پر کرده اند، می شناسند.
این ماده، همان ترکیب نقره ای_سیاه رنگی است که بعد از تراشیده شدن بخش های پوسیده دندان، جایگزین دندان تراشیده شده می شود. در مقابل کامپوزیت ها درمان مدرن تری هستند و استفاده از آن ها، در چند سال اخیر رواج پیدا کرده است.
همچنین بخوانید : اینله و انله دندان
آمالگام در واژگان فارسی به معنای ملغمه است. ملغمه ای از مخلوطی از چند فلز که با درصدهای مشخصی با یکدیگر ترکیب شده اند و ترکیب پایدار و مقاومی را تشکیل داده اند. تقریباً بیش از ۵۰ درصد آمالگام را فلز جیوه تشکیل می دهد. فلز جیوه با نقره، مس و قلع ترکیب می شود و ماده نقره ای_سیاه رنگ را ایجاد می کند.
آمالگام پیش از ترکیب شدن، به دو صورت پودری و مایع وجود دارد. دندانپزشک بخش پودری آمالگام را که معمولاً شامل مس، نقره و قلع است، با بخش مایع آن که فلز مایع جیوه است، ترکیب می کند و خمیری یکدست ایجاد می کند. این خمیر دو تا سه دقیقه به دندانپزشک فرصت می دهد تا بخش خالی شده را، پر کند و سپس شروع به سفت شدن می کند.
همچنین بخوانید:
هر آنچه در مورد کامپوزیت دندان باید بدایند
افرادی که با آمالگام دندان هایشان را پر می کنند، معمولاً این فلز سیاه رنگ را بیش از ده سال در دهان خود نگهداری می کنند. اما به طور معمول عمر آمالگام ها بین ۵ تا ۱۰ سال تخمین زده شده است.
با این که جیوه فلز خطرناکی است، اما جیوه ی استفاده شده در آمالگام، یک ترکیب پایدار است چرا که با فلزات دیگر، ترکیب می شود و از حالت آزاد خارج می شود. جیوه ای که حالت آزاد دارد و بخارات سمی تولید می کند خطرناک است. از آن جایی که پیوند مستحکمی بین جیوه و دیگر فلزات به کار رفته در آمالگام ایجاد می شود، ماده ایجاد شده از مقاومت و ماندگاری بالایی برخوردار خواهد بود.
چند دهه ای است که استفاده از کامپوزیت ها در ترمیم دندان ها، رایج شده است. نسخه های اولیه کامپوزیت ها، مقاومت بالایی نداشتند و تنها برای دندان های جلویی که تحت فشار نبودند، مناسب بودند اما امروزه، کامپوزیت ها از استحکام مناسبی برخوردارند و می توان از آن ها برای همه دندان ها استفاده کرد.
کامپوزیت ها ترکیبی از پلاستیک و سرامیک هستند که به رزین کامپوزیتی شهرت دارند. رزین کامپوزیت حاوی ترکیباتی از مواد معدنی است که در ترمیم دندان ها و اصلاح طرح لبخند به کار می رود. برای استفاده از رزین های کامپوزیتی، باید کامپوزیت روی دندان قرار گیرد و با نور آبی مخصوص که به آن تابیده می شود، سخت شود.
هستند که به رزین کامپوزیتی شهرت دارند. رزین کامپوزیت حاوی ترکیباتی از مواد معدنی است که در ترمیم دندان ها و اصلاح طرح لبخند به کار می رود. برای استفاده از رزین های کامپوزیتی، باید کامپوزیت روی دندان قرار گیرد و با نور آبی مخصوص که به آن تابیده می شود، سخت شود.
در ادامه تفاوت ها را بررسی خواهیم کرد اما مهمترین آن هزینه کامپوزیت می باشد که از آمالگام بیشتر است.