پر کردن دندان یا به تعبیر علمیتر ترمیم دندان، یکی از خدمات مهم و پر تقاضای دندانپزشکی است. با پر کردن دندان، آسیبهای ناشی از پوسیدگی و یا ضربه به دندان را میتوان ترمیم کرد. مواد مختلفی در دندانپزشکی برای ترمیم دندان و پر کردن پوسیدگی دندان مورد استفاده قرار میگیرد که در این مقاله به هر یک از آنها و مزایا و معایبشان پرداخته میشود. اگر شما هم بین پر کردن دندان با مواد مختلف تردید دارید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید تا بهترین روش ترمیم دندان را بشناسید.
پر کردن دندان، یکی از رایجترین روشهای ترمیم دندان است که بر اساس میزان آسیبدیدگی دندان سطح پر کردن متفاوت خواهد بود. در این روش با استفاده از مواد متفاوت که از نظر زیبایی، استحکام و سایر ویژگیها با هم تفاوت دارند، میتوان سطح تخریب شده دندان را پر نمود.
در واقع پر کردن دندان زمانی انجام میشود که دندان آسیب دیده باشد چه بر اثر پوسیدگی و چه ضربه. با این وجود باید استحکام دندان آسیب دیده تا حدی باشد که بتوان آن را ترمیم کرد و به عبارتی دیگر دندان به طور کامل تخریب نشده باشد. اینکه چه زمانی لازم است دندان پر یا ترمیم شود، با توجه به علائم آن مشخص خواهد شد. علائمی که نیاز به ترمیم دندان را نشان میدهد عبارتند از:
در صورتی که تاج دندان دچار پوسیدگی شده و نیاز به ترمیم دندان باشد، با توجه به اندازه و محل پوسیدگی،
انواع سطوح و کلاسهای پر کردن دندان را تعریف میکنند که در ادامه شرح داده شده است.
پر کردن دندان (کلاس ۱): در صورتی که پوسیدگی در سطح اکلوزال دندانهای خلفی (سطح جونده و ساینده این دندانها) و سطح پشت دندانهای قدامی وجود داشته باشد نیزا به ترمیم کلاس ۱ وجود دارد.
پر کردن دندان (کلاس ۲): اگر پوسیدگی در سطح بین دندانی دندانهای خلفی وجود داشته باشد نیاز به ترمیم و پر کردن کلاس ۲ خواهد بود.
پر کردن دندان (کلاس ۳): در حالتی که پوسیدگی در سطح میانی دندانهای قدامی بروز کرده باشد و همچنان لبههای دندان سالم باشد از پر کردن کلاس ۳ استفاده میشود.
پر کردن دندان (کلاس ۴): در صورتی که پوسیدگی در سطح میانی دندانهای قدامی ایجاد شده باشد و در عین حال پوسیدگی به لبههای دندان نیز رسیده باشد، باید به سراغ ترمیم کلاس ۴ رفت.
پر کردن دندان (کلاس ۵): زمانی که پوسیدگی دندانهای خلفی و قدامی، گردن دندان یا طوق دندان (یک سوم دندان نزدیک به لثه) را درگیر کند، لازم است ترمیم کلاس ۵ انجام شود.
پر کردن دندان (کلاس ۶): با بروز پوسیدگی در یکی از لبهها و نوک دندان باید پر کردن کلاس ۶ انجام شود.
پر کردن دندان بر اساس میزان آسیبی که به دندان وارد شده است مشخص خواهد شد. در واقع دندانپزشک بعد از معاینه دقیق و بررسی رادیوگرافی دندان بیمار، سطح و عمق پوسیدگی و خرابی دندان را بررسی میکند. در صورتی که پوسیدگی دندان به پالپ و ریشه دندان رسیده باشد، نیاز به عصب کشی بوده ولی در غیر این صورت میتوان با برداشتن پوسیدگی از سطح دندان، آن را با مواد مناسب پر کرد. در حالتی که دندان عصب کشی شده ولی هنوز بخشی از تاج دندان برای قرارگیری مواد ترمیم سالم باشد، بهترین روش بیلداپ دندان است.
مواد مختلفی برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار میگیرد که بر اساس نیاز بیمار و خرابی دندان، نوع مناسب مواد انتخاب میشود.
رایجترین و شناختهشده ترین مواد پر کردن دندان از قدیم آمالگام است. آمالگام ماده ای است که ترکیبی از چند فلز است. این فلزها عبارتند از جیوه، روی، قلع و مس. این ماده از استحکام خوبی برخوردار است و هزینه کمی هم دارد. لذا برای کودکان بالای شش سال از این ماده برای پر کردگی دندان استفاده میشود. پر کردن دندان با آمالگام دارای عمر طولانی است و تا دراز مدت دچار مشکل نخواهد شد.
استفاده از کامپوزیت برای پر کردن دندان به دلیل هم رنگ بودن این ماده با دندان، به یکی از پر تقاضاترین خدمات دندانپزشکی تبدیل شده است. در واقع پر کردن دندان با کامپوزیت، علاوه بر درمان پوسیدگی دندان، میتواند به حفظ زیبایی دندان و اصلاح طرح لبخند نیز کمک کند.
بیشتر بخوانید: متخصص ارتودنسی تهران
برای پر کردن دندان از سرامیک هم میتوان استفاده نمود. روند درمانی آن نسبت به کامپوزیت طولانیتر است. این نوع پر کردگی دندان پر هزینه است. سرامیک همرنگ دندان بوده و به زیبایی دندان کمک میکند. افرادی که مایل هستند زیبایی دندانشان حفظ شود و تیرگی موادی همچون آمالگام را نمیپسندند، میتوانند با توجه به نظر پزشک از سرامیک استفاده نمایند.
یکی دیگر از مواد پر کننده دندان طلا است. این ماده اغلب گران است و برای استفاده از این ماده بهتر است بیمار مدت زمان بیشتری در دندانپزشکی صرف نماید. پر کردن دندان با طلا معمولا عمر طولانی خواهد داشت و تغییر رنگ هم نخواهد داد. پر کردن با طلا معمولا برای تمامی دندان ها استفاده می شود. خصوصا برای دندان هایی که فشار زیادی روی آن است می تواند تا مدت زمان طولانی عمر کند.
پر کرنندههای گلاس اینومر (پرکنندههای اکریلیکی) معمولاً برای دندانی مناسب است که فشار کمتری روی آن قرار دارد و هزینه مناسبی دارد. این نوع ماده پرکننده مخصوصاً برای کودکان بسیار مناسب است که دارای دندان شیری هستند و دندانهایشان ظریف است. این نوع ماده دوام کمتر از ۵ سال داشته و به دلیل خاصیت آزاد کردن فلوراید برای دندانهای شیری کودکان بسیار مناسب است و گسترش پوسیدگی را کاهش میدهد.
اینکه چه مادهای برای پر کردن دندان مناسبتر است بر اساس فاکتورهای متعددی تعیین شده و تنها دندانپزشک آن را تشخیص میدهد. البته معمولاً این دو راهی انتخاب ماده پر کننده دندان بین آمالگام و کامپوزیت ایجاد میشود که دو ماده رایج و پر استفاده برای پر کردن دندان هستند. بخشی از تفاوتهای آمالگام و کامپوزیت را در ادامه مطالعه کنید:
مراجعین بسیاری که دندانهای خود را قبلاً با آمالگام پر کرده بودند، بعد از مدتی برای تعویض پر کردگی دندان خود با کامپوزیت مراجعه میکنند. علت این امر زیبایی بیشتر کامپوزیت و اصلاح طرح لبخند خواهد بود. این مسئله درباره دندانهای جلویی بسیار پراهمیتتر خواهد بود.
پر کردن دندان معمولاً یکی از رایجترین خدمات دندانپزشکی است؛ افراد زیادی در طول عمرشان حداقل یک دندان خود را پر کردهاند. بنابراین اکثر افراد با این نوع خدمت به خوبی آشنا هستند؛ با این وجود همچنان بعد از پر کردن دندان هم لازم است برای افزایش طول عمر دندان پر شده مراقبتهایی انجام بشود.
بهتر است بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و از مواد بهداشتی استفاده کنید که برای دندان های حساس می باشد. بهتر است مواد چسبناک و سفت در چند روز ابتدایی بر روی دندان پر شده جویده نشود. البته در صورت پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است به طور کلی مواد غذایی بسیار سفت و با فشار زیاد بر روی دندان پر شده جویده نشود تا فشار زیادی به آن وارد نشود.
افرادی عادت به دندان قروچه دارند، بهتر است مخصوصاً در روزهای ابتدایی پر کردن دندان از محافظ استفاده کند تا پرکردگی دندان دچار سایش نشود.
پس از اینکه دندان شما ترمیم شد نیازی به استفاده از چرک خشک کن نیست و بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید. پس از اینکه ترمیم به اتمام رسید گاهی با طی کردن مدت خاصی ممکن است دوباره نیاز به ترمیم مجدد باشد. در صورتی که ترمیم قبلی دچار شکستگی و پوسیدگی شود نیاز به ترمیم مجدد است.
یکی از مهمترین سوالاتی که بیماران در خصوص پر کردن دندان دارند احساس درد است. میتوان گفت با توجه به نوع و عمق پوسیدگی دندان روند درمان کمی متفاوت میشود. با این وجود به دلیل استفاده از بیحسی موضعی معمولاً بیمار دردی در حین پر کردن دندان احساس نمیکند. بعد از اتمام درمان هم ممکن است تنها در حد حساسیتهایی در اطراف دندان پر شده احساس شود که در چند روز ابتدایی طبیعی است.
یکی دیگر از سوالاتی که برای کاربران به وجود می آید اطمینان از عدم مضر بودن جیوه موجود در آمالگام برای بدن است. تحقیقات نشان داده است این جیوه در آمالگام برای بدن مضر نیست. با این وجود معمولاً در صورتی که چند دندان دچار مشکل شده باشند دندانپزشک از آمالگام استفاده نمیکند و با استفاده از کامپوزیت دندانهای مجاور را پر میکند. البته شایان ذکر است استفاده از کامپوزیت کاملاً به نظر پزشک و شرایط دندانهای شما بستگی دارد.
یکی از مواردی که عصب کشی انجام می شود. نفوذ چرک و عفونت به پالپ و ریشه دندان است. در این حالت پزشک نمیتواند بدون عصب کشی به ادامه کار بپردازد. چرا که عصب کشی باعث عفونت کاملاً بر طرف شده و سپس اقدامات دیگر نظیر پر کردن و یا روکش و جراحی انجام شود.
اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محلههای این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی در شمال تهران را دارید، میتوانید به مطب شریعتی سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه ۳، واحد ۱۱
علاوه بر مناطق شمالی تهران، سیمادنت در غرب تهران نیز شعبهای دیگر دارد و شما میتوانید برای دریافت مشاوره حضوری با بهترین متخصصین دندانپزشکی به شعبه ستارخان سیمادنت مراجعه کنید. در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران، جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید قصد مراجعه به یک مرکز دندانپزشکی در اطراف منزل خود را دارید، میتوانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.