پر کردگی دندان چیست و بهترین ماده برای آن چیست

پر کردن دندان | بهترین ماده پر کردن دندان

پر کردن دندان یا به تعبیر علمی‌تر ترمیم دندان، یکی از خدمات مهم و پر تقاضای دندانپزشکی است. با پر کردن دندان، آسیب‌های ناشی از پوسیدگی و یا ضربه به دندان را می‌توان ترمیم کرد. مواد مختلفی در دندانپزشکی برای ترمیم دندان و پر کردن پوسیدگی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد که در این مقاله به هر یک از آن‌ها و مزایا و معایبشان پرداخته می‌شود. اگر شما هم بین پر کردن دندان با مواد مختلف تردید دارید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید تا بهترین روش ترمیم دندان را بشناسید.

پر کردن دندان چیست؟

فهرست محتوا

پر کردن دندان، یکی از رایج‌ترین روش‌های ترمیم دندان است که بر اساس میزان آسیب‌دیدگی دندان سطح پر کردن متفاوت خواهد بود. در این روش با استفاده از مواد متفاوت که از نظر زیبایی، استحکام و سایر ویژگی‌ها با هم تفاوت دارند، می‌توان سطح تخریب شده دندان را پر نمود.

چه زمانی نیاز به پر کردن دندان است؟

در واقع پر کردن دندان زمانی انجام می‌شود که دندان آسیب دیده باشد چه بر اثر پوسیدگی و چه ضربه. با این وجود باید استحکام دندان آسیب دیده تا حدی باشد که بتوان آن را ترمیم کرد و به عبارتی دیگر دندان به طور کامل تخریب نشده باشد. اینکه چه زمانی لازم است دندان پر یا ترمیم شود، با توجه به علائم آن مشخص خواهد شد. علائمی که نیاز به ترمیم دندان را نشان می‌دهد عبارتند از:

پر کردن دندان
  • دندان درد شدید
  • سوراخ شدن دندان
  • گیر کردن مواد غذایی داخل دندان
  • حساسیت به سرما و گرما
  • شکستگی، ترک و یا لب پر شدن دندان
  • وجود لکه‌ یا نقاط تیره روی دندان

دریافت مستقیم نوبت پر کردن دندان از کلینیک سیمادنت

دریافت نوبت

انواع پر کردن سطحی دندان

در صورتی که تاج دندان دچار پوسیدگی شده و نیاز به ترمیم دندان باشد، با توجه به اندازه و محل پوسیدگی،

انواع سطوح و کلاس‌های پر کردن دندان را تعریف می‌کنند که در ادامه شرح داده شده است.

انواع سطوح و کلاس‌های پر کردن دندان
کلاس‌های پر کردن دندان

پر کردن دندان (کلاس ۱): در صورتی که پوسیدگی در سطح اکلوزال دندان‌های خلفی (سطح جونده و ساینده این دندان‌ها) و سطح پشت دندان‌های قدامی وجود داشته باشد نیزا به ترمیم کلاس ۱ وجود دارد.

پر کردن دندان (کلاس ۲): اگر پوسیدگی در سطح بین دندانی دندان‌های خلفی وجود داشته باشد نیاز به ترمیم و پر کردن کلاس ۲ خواهد بود.

پر کردن دندان (کلاس ۳): در حالتی که پوسیدگی در سطح میانی دندان‌های قدامی بروز کرده باشد و همچنان لبه‌های دندان سالم باشد از پر کردن کلاس ۳ استفاده می‌شود.

پر کردن دندان (کلاس ۴): در صورتی که پوسیدگی در سطح میانی دندان‌های قدامی ایجاد شده باشد و در عین حال پوسیدگی به لبه‌های دندان نیز رسیده باشد، باید به سراغ ترمیم کلاس ۴ رفت.

پر کردن دندان (کلاس ۵): زمانی که پوسیدگی دندان‌های خلفی و قدامی، گردن دندان یا طوق دندان (یک سوم دندان نزدیک به لثه) را درگیر کند، لازم است ترمیم کلاس ۵ انجام شود.

پر کردن دندان (کلاس ۶): با بروز پوسیدگی در یکی از لبه‌ها و نوک دندان باید پر کردن کلاس ۶ انجام شود.

میزان پر کردن دندان

پر کردن دندان بر اساس میزان آسیبی که به دندان وارد شده است مشخص خواهد شد. در واقع دندانپزشک بعد از معاینه دقیق و بررسی رادیوگرافی دندان بیمار، سطح و عمق پوسیدگی و خرابی دندان را بررسی می‌کند. در صورتی که پوسیدگی دندان به پالپ و ریشه دندان رسیده باشد، نیاز به عصب کشی بوده ولی در غیر این صورت می‌توان با برداشتن پوسیدگی از سطح دندان، آن را با مواد مناسب پر کرد. در حالتی که دندان عصب کشی شده ولی هنوز بخشی از تاج دندان برای قرارگیری مواد ترمیم سالم باشد، بهترین روش بیلداپ دندان است.

مراحل پر کردن دندان

  • با استفاده از بی‌حسی موضعی، نواحی اطراف دندان مورد نظر بی حس می‌شود.
  • با استفاده از هندپیس دندانی یا لیزر، پوسیدگی از سطح دندان برداشته شده و در نتیجه یک حفره خالی در داخل دندان ایجاد می‌‎شود.
  • با استفاده از مواد پر کننده مناسب حفره ایجاد شده پر می‌شود.
  • در انتهای درمان نیز، دندان پر شده پولیش و صیقل داده می‌شود.
مراحل پر کردن دندان
اینفوگرافیک مراحل پر کردن دندان

انواع مواد پر کننده دندان

مواد مختلفی برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد که بر اساس نیاز بیمار و خرابی دندان، نوع مناسب مواد انتخاب می‌شود.

پر کردگی دندان با آمالگام

رایجترین و شناخته‌شده ترین مواد پر کردن دندان از قدیم آمالگام است. آمالگام ماده ای است که ترکیبی از چند فلز است. این فلزها عبارتند از جیوه، روی، قلع و مس. این ماده از استحکام خوبی برخوردار است و هزینه کمی هم دارد. لذا برای کودکان بالای شش سال از این ماده برای پر کردگی دندان استفاده می‌شود. پر کردن دندان با آمالگام دارای عمر طولانی است و تا دراز مدت دچار مشکل نخواهد شد.

پر کردن دندان با آمالگام
پر کردن دندان با آمالگام

مزایای پر کردن دندان با آمالگام

  • مهمترین مزیت آمالگام برای ترمیم و پر کردن دندان، دوام و استحکام بالای آن است. این ماده می‌تواند حتی تا ۱۵ سال عمر کند که در مقایسه با سایر مواد پر کننده دندان بسیار بیشتر است.
  • آملگام بهترین انتخاب برای دندان‌های خلفی است زیرا به راحتی فشارهای شدید را تحمل می‌کند.
  • آملگام هزینه نسبتاً پایین آن دلیل دیگری برای پرکاربرد بودن این ماده برای پر کردن دندان است.

معایب پر کردن دندان با آمالگام

  • بزرگترین ایراد آمالگام، رنگ تیره آن است به سادگی در دهان جلب توجه می‌کند.
  • برای پر کدن دندان با آمالگام لازم است فضای بیشتری از داخل دندان تراشیده شود تا آمالگام داخل دندان را به خوبی پر کند.
  • در برخی موارد مخصوصاً در دندان‌های جلویی که ضخامت دندان کمتر است ممکن است پر کردن دندان با آمالگام سبب تغییر رنگ سایر نقاط دندان نیز بشود.
  • از آنجا که آمالگام ترکیبی از فلزات است در نتیجه میزان اقباض و انبساط دندان در برابر سرما و گرما و نیز احتمال ترک خوردن دندان پر شده با آمالگام بیشتر خواهد بود.

پر کردن دندان با کامپوزیت
پر کردن دندان با کامپوزیت

پر کردن دندان با کامپوزیت

استفاده از کامپوزیت برای پر کردن دندان به دلیل هم رنگ بودن این ماده با دندان، به یکی از پر تقاضاترین خدمات دندانپزشکی تبدیل شده است. در واقع پر کردن دندان با کامپوزیت، علاوه بر درمان پوسیدگی دندان، می‌تواند به حفظ زیبایی دندان و اصلاح طرح لبخند نیز کمک کند.

مزایای پر کردن دندان با کامپوزیت

  • زیبایی و هم رنگ بودن کامپوزیت با رنگ طبیعی دندان‌ها مهم‌ترین مزیت این ماده است.
  • اتصال و چسبیدن بسیار محکم کامپوزیت به ساختار داخلی دندان یکی دیگر از مزایای مهم پر کردن و ترمیم دندان با کامپوزیت است.
  • علاوه بر پر کردن داخل دندان، می‌توان برای اصلاح ظاهر دندان مانند ترمیم شکستگی دندان نیز از این ماده استفاده کرد.
  • تراشیدن کمتر برای پر کردن دندان با کامپوزیت مزیت مهم دیگر آن است.

معایب پر کردن دندان با کامپوزیت

  • دوام کامپوزیت برای پر کردن دندان نسبت به آمالگام کمتر بوده و تقریباً در حدود ۵ سال است.
  • کامپوزیت استحکام کمتری نسبت به آمالگام دارد در نتیجه برای دندان‌های خلفی که تحت فشار زیادی هستند چندان مناسب نبوده و معمولاً بیشتر برای دندان‌های جلویی استفاده می‌شود.
  • هزینه کامپوزیت برای پر کردن دندان بیشتر از آمالگام است.
  • مدت زمان پر کردن دندان با کامپوزیت کمی بیشتر از آمالگام است.

پر کردن دندان با سرامیک

برای پر کردن دندان از سرامیک هم می‌توان استفاده نمود. روند درمانی آن نسبت به کامپوزیت طولانی‌تر است. این نوع پر کردگی دندان پر هزینه است. سرامیک همرنگ دندان بوده و به زیبایی دندان کمک می‌کند. افرادی که مایل هستند زیبایی دندانشان حفظ شود و تیرگی موادی همچون آمالگام را نمی‌پسندند، می‌توانند با توجه به نظر پزشک از سرامیک استفاده نمایند.

پر کردن دندان با سرامیک پرسلن
پر کردن دندان با سرامیک پرسلن

مزایای پر کردن دندان با سرامیک

  • سرامیک همرنگ دندان بوده و در نتیجه زیبایی زیادی حتی بیشتر از کامپوزیت به دندان‌ها می‌دهد.
  • سرامیک در مقایسه با کامپوزیت که هر دو همرنگ دندان‌ها هستند، فشار بیشتری را تحمل می‌کند بنابراین برای پر کردن دندان‌های عقبی نیز مناسب هستند.
  • میزان مقاوت سرامیک در برابر تغییر رنگ نیز بسیار بالا است.
  • طول عمر سرامیک زیاد بوده و تقریباً در حدود ۱۵ سال تخمین زده می‌شود.

معایب پر کردن دندان با سرامیک

  • تعداد جلسات پر کردن دندان با سرامیک بیشتر از یک جلسه است.
  • هزینه سرامیک برای ترمیم دندان بسیار بیشتر از کامپوزیت است.
  • ممکن است در صورت زبر شدن سرامیک داخل دندان، دندان مقابل نیز دچار ساییدگی شود.

پر کردن دندان با طلا
پر کردن دندان با طلا

پر کردن دندان با طلا

یکی دیگر از مواد پر کننده دندان طلا است. این ماده اغلب گران است و برای استفاده از این ماده بهتر است بیمار مدت زمان بیشتری در دندانپزشکی صرف نماید. پر کردن دندان با طلا معمولا عمر طولانی خواهد داشت و تغییر رنگ هم نخواهد داد. پر کردن با طلا معمولا برای تمامی دندان ها استفاده می شود. خصوصا برای دندان هایی که فشار زیادی روی آن است می تواند تا مدت زمان طولانی عمر کند.

مزایای پر کردن دندان با طلا

  • پر کننده طلا دوام بسیار بالایی برای پر کردن دندان دارد و بیشتر از ۱۵ سال تخمین زده شده است.
  • دوام و تحمل فشار طلا بسیار بالا است و در نتیجه برای تمام دندان‌ها می‌توان از آن استفاده کرد.
  • طلا دچار خوردگی و یا ساییش نمی‌شود.

معایب پر کردن دندان با طلا

  • پر کردن دندان با طلا از تمام روش‌های دیگر هزینه بیشتری دارد.
  • ممکن است دندان پر شده با طلا و آمالگام در مجاورت هم در برخی از موارد سبب ایجاد واکنش شده و درد دندان را به همراه داشته باشد.

پر کردگی دندان با رزین گلس اینومر

پر کرننده‌های گلاس اینومر (پرکننده‌های اکریلیکی) معمولاً برای دندانی مناسب است که فشار کمتری روی آن قرار دارد و هزینه مناسبی دارد. این نوع ماده پرکننده مخصوصاً برای کودکان بسیار مناسب است که دارای دندان شیری هستند و دندان‌هایشان ظریف است. این نوع ماده دوام کمتر از ۵ سال داشته و به دلیل خاصیت آزاد کردن فلوراید برای دندان‌های شیری کودکان بسیار مناسب است و گسترش پوسیدگی را کاهش می‌دهد.


بهترین ماده پر کردن دندان (مقایسه آمالگام یا کامپوزیت)

اینکه چه ماده‌ای برای پر کردن دندان مناسب‌تر است بر اساس فاکتورهای متعددی تعیین شده و تنها دندانپزشک آن را تشخیص می‌دهد. البته معمولاً این دو راهی انتخاب ماده پر کننده دندان بین آمالگام و کامپوزیت ایجاد می‌شود که دو ماده رایج و پر استفاده برای پر کردن دندان هستند. بخشی از تفاوت‌های آمالگام و کامپوزیت را در ادامه مطالعه کنید:

  1. کامپوزیت‌ها مواد ترمیمی جدیدتری در مقایسه با آمالگام هستند.
  2. آمالگام مقاوت بیشتری دارد و با دوام‌تر از کامپوزیت است.
  3. آمالگام از نظر قیمتی بسیار ارزان‌تر از کامپوزیت است.
  4. کامپوزیت از آن جهت که هم رنگ دندان است، در دندان‌های جلویی که نیاز است زیبایی ظاهری حفظ شود، مناسب است. کامپوزیت‌ها در زیباتر کردن دندان‌های ترمیمی مؤثرند و همچون آمالگام جلب توجه نمی‌کنند.
  5. آمالگام در برخی افراد حساسیت ایجاد می‌کند که ناشی از فلز جیوه موجود در آن است.
  6. در ترمیم‌های کامپوزیتی، بخش کمتری از دندان تراش می‌خورد و تنها کافی است قسمت‌های پوسیده شده خارج شود؛ در ترمیم با آمالگام باید بخش‌های بیشتر از قسمت های پوسیده، تراشیده شود.
مقایسه پر کردن دندان با آمالگام یا کامپوزیت
مقایسه پر کردن دندان با آمالگام یا کامپوزیت

تعویض پرکردگی آمالگام با کامپوزیت

مراجعین بسیاری که دندان‌های خود را قبلاً با آمالگام پر کرده بودند، بعد از مدتی برای تعویض پر کردگی دندان خود با کامپوزیت مراجعه می‌کنند. علت این امر زیبایی بیشتر کامپوزیت و اصلاح طرح لبخند خواهد بود. این مسئله درباره دندان‌های جلویی بسیار پراهمیت‌تر خواهد بود.


مراقبت از دندان پر شده

پر کردن دندان معمولاً یکی از رایج‌ترین خدمات دندانپزشکی است؛ افراد زیادی در طول عمرشان حداقل یک دندان خود را پر کرده‌اند. بنابراین اکثر افراد با این نوع خدمت به خوبی آشنا هستند؛ با این وجود همچنان بعد از پر کردن دندان هم لازم است برای افزایش طول عمر دندان پر شده مراقبت‌هایی انجام بشود.

بهتر است بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و از مواد بهداشتی استفاده کنید که برای دندان های حساس می باشد. بهتر است مواد چسبناک و سفت در چند روز ابتدایی بر روی دندان پر شده جویده نشود. البته در صورت پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است به طور کلی مواد غذایی بسیار سفت و با فشار زیاد بر روی دندان پر شده جویده نشود تا فشار زیادی به آن وارد نشود.

افرادی عادت به دندان قروچه دارند، بهتر است مخصوصاً در روزهای ابتدایی پر کردن دندان از محافظ استفاده کند تا پرکردگی دندان دچار سایش نشود.

پس از اینکه دندان شما ترمیم شد نیازی به استفاده از چرک خشک کن نیست و بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید. پس از اینکه ترمیم به اتمام رسید گاهی با طی کردن مدت خاصی ممکن است دوباره نیاز به ترمیم مجدد باشد. در صورتی که ترمیم قبلی دچار شکستگی و پوسیدگی شود نیاز به ترمیم مجدد است.


سوالات متداول

آیا پر کردن دندان درد دارد؟

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که بیماران در خصوص پر کردن دندان دارند احساس درد است. می‌توان گفت با توجه به نوع و عمق پوسیدگی دندان روند درمان کمی متفاوت می‌شود. با این وجود به دلیل استفاده از بیحسی موضعی معمولاً بیمار دردی در حین پر کردن دندان احساس نمی‌کند. بعد از اتمام درمان هم ممکن است تنها در حد حساسیت‌هایی در اطراف دندان پر شده احساس شود که در چند روز ابتدایی طبیعی است.

آیا آمالگام برای بدن مضر است؟

یکی دیگر از سوالاتی که برای کاربران به وجود می آید اطمینان از عدم مضر بودن جیوه موجود در آمالگام برای بدن است. تحقیقات نشان داده است این جیوه در آمالگام برای بدن مضر نیست. با این وجود معمولاً در صورتی که چند دندان دچار مشکل شده باشند دندانپزشک از آمالگام استفاده نمی‌کند و با استفاده از کامپوزیت دندان‌های مجاور را پر می‌کند. البته شایان ذکر است استفاده از کامپوزیت کاملاً به نظر پزشک و شرایط دندان‌های شما بستگی دارد.

چه زمانی برای پر کردن دندان نیاز به عصب کشی است؟

یکی از مواردی که عصب کشی انجام می شود. نفوذ چرک و عفونت به پالپ و ریشه‌ دندان است. در این حالت پزشک نمی‌تواند بدون عصب کشی به ادامه کار بپردازد. چرا که عصب کشی باعث عفونت کاملاً بر طرف شده و سپس اقدامات دیگر نظیر پر کردن و یا روکش و جراحی انجام شود.

مراجعه حضوری برای پر کردن دندان در شمال تهران

اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محله‌های این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی در شمال تهران را دارید، می‌توانید به مطب شریعتی سیمادنت مراجعه نمایید.

آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه ۳، واحد ۱۱

دریافت نوبت

مراجعه حضوری برای پر کردن دندان در غرب تهران

علاوه بر مناطق شمالی تهران، سیمادنت در غرب تهران نیز شعبه‌ای دیگر دارد و شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری با بهترین متخصصین دندانپزشکی به شعبه ستارخان سیمادنت مراجعه کنید. در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران، جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید قصد مراجعه به یک مرکز دندانپزشکی در اطراف منزل خود را دارید، می‌توانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.

آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵

دریافت نوبت

به این مقاله امتیاز دهید
به اشتراک بگذارید :
[addtoany]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مشاوره آنلاین