عصب کشی دندان یکی از درمانهای مهم دندانپزشکی است که میتواند دندان را از کشیدن نجات بدهد. قطعاً همه خوب میدانید که دندان طبیعی چه سرمایه مهمی است و باید تا حد امکان از سلامت دندانهای طبیعی مراقبت کرد. عصب کشی دندان یکی از اقدامات شایع به منظور رفع مشکلات ایجاد شده در ریشه دندان است. عصب کشی از جمله اقدامات نهایی به منظور حفظ دندان آسیب دیده و برطرف نمودن پوسیدگی های عمیق در ریشه دندان است. در نتیجه درمان ریشه که وظیفه مهم از بین بردن پوسیدگی در ریشه دندان و حفظ دندان را برعهده دارد، به عنوان یک درمان بسیار مهم و اساسی شناخته میشود.
عصب کشی یا درمان ریشه به اقداماتی گفته میشود که پالپ دندان (بخشی از دندان که اعصاب و رگها در آن قرار دارند) را از پوسیدگی و عفونت تمیز کرده و از آسیب بیشتر به دندان جلوگیری میکند. در واقع زمانی که پوسیدگی دندان گسترش پیدا میکند، از عاج عبور کرده و به پالپ دندان میرسد. در چنین مواقعی دیگر پوسیدگی سطحی نبوده و تنها با روشهای عادی ترمیم مانند پر کردن دندان نمیتوان آن را درمان کرد.
در طول درمان ریشه، متخصص عصب کشی، پالپ و کانالهای دندان را تخلیه و ضدعفونی میکند و سپس با مواد مخصوص آن را پر میکند.
نام علمی این درمان در زبان انگلیسی روت کانال تراپی (root canal therapy) است؛ با این وجود با نامهای متفاوتی از جمله اندو (Endo)، عصب کشی و درمان ریشه نیز شناخته میشود که تمامی این عناوین به درمان و پاکسازی پالپ دندان از پوسیدگیها اشاره دارد.
در این نوع درمان، پس از دریافت بی حسی، پوسیدگیهای تاج دندان توسط فرزهای مخصوص دندانپزشکی برداشته شده و پس از تخمین طول کانال توسط متخصص دکتر درمان ریشه، پوسیدگیهای گسترش یافته به کانالهای ریشه، توسط ابزار ویژه ای پاکسازی میشود. در آخر کانالهای تخلیه شده توسط مواد ویژه دندانپزشکی پر شده و پانسمان موقت و یا دائم بسته به نظر دندانپزشک در سطح دندان قرار خواهد گرفت.
همانطور که گفته شد، زمانی که التهاب و عفونت به پالپ دندان نفوذ کند نیاز به درمان ریشه خواهد بود. در واقع این کار انجام میشود تا حتی با وجود تخلیه پالپ و مغز دندان همچنان بتوان دندان طبیعی را حفظ نمود و از کشیدن آن جلوگیری کرد. اینکه چه مواردی سبب نفوذ باکتریها و آلودگی پالپ دندان میشوند که در نهایت نیاز به عصب کشی پیدا میکند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برای درک بهتر فرآیند درمان ریشه لازم است کمی با ساختار دندان بیشتر آشنا شوید. در واقع یک دندان از لایه بیرونی به داخل آن به ترتیب شامل مینا، عاج، پالپ و کانال ریشه است. پالپ دندان و کانالها بخشهایی از ریشه دندان بوده که پالپ به کانالهای دندان متصل است. در داخل پالپ و کانالها، اعصاب و رگها وجود دارند که دندان از آنها تغذیه میکند.
در صورت گسترش پوسیدگی، عفونت و آلودگیها به پالپ دندان و از آنجا به کانالهای ریشه نفوذ میکند. در نتیجه درمان ریشه یا عصب کشی به منظور پاکسازی و تخلیه این کانالها از پالپ آلوده انجام میشود.
ریشه دندان به دلیل جای دادن عصب های دندانی و عروق خونی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. عصب های دندانی همراه با عروق خونی از مرکز ریشه دندان عبور نموده و به جایگاه های اصلی خود در گره های اعصاب ۱۲ گانه مغزی خواهند رسید. پوسیدگی های عمیق درمان نشده، گسترش عفونت در ریشه، ضربه های شدید به دندان و ترک های دندانی منجر به ایجاد آسیب در ریشه و دردناک شدن عصب های دندانی خواهد شد.
دندانی که پوسیدگی آن به عصب رسیده و نیاز به درمان ریشه داشته باشد، علائمی از خود بروز میدهد که لازم است به آنها توجه شده و به موقع درمانهای لازم انجام شود. از جمله علائم نیاز به عصب کشی دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دریافت نوبت برای بیلداپ دندان در کلینیک سیمادنت
بعد از تشخیص وجود پوسیدگی در ریشه دندان، دندانپزشک عمومی و یا متخصص عصب کشی برای اجرای فرآیند درمان ریشه مراحلی را انجام میدهد که در ادامه ذکر شده است.
فیلم قبل و بعد از عصب کشی دندان
فیلم عصب کشی دندان
درمان ریشه هم مانند هر درمان دیگری ممکن است خطرات و عوارضی به دنبال داشته باشد. در صورت بروز این عوارض ممکن است دندان به عصب کشی مجدد (ری اندو) نیاز پیدا کند و یا حتی در بدترین حالت بیمار ناچار به کشیدن دندان شود. از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این موارد خطراتی هستند که معمولاً از جانب دندانپزشک بروز میکند؛ در نتیجه برای کاهش احتمال این خطرات حتماً برای انجام عصب کشی به یک کلینیک دندانپزشکی معتبر مراجعه کنید.
همانطور که از نام آن مشخص است عصب کشی مجدد به درمان دوباره ریشه دندان گفته میشود که در بیشتر موارد به دلیل عدم تخلیه مناسب کانالهای دندان و یا گسترش مجدد عفونت در ریشه دندان ایجاد خواهد شد.
عصب کشی مجدد (ری اندو) با لیزر
جراحی اپیکو و یا اصطلاحا آپیکو سرجری یکی دیگر از انواع درمان ریشه دندان است. این درمان معمولاً برای برداشتن عفونت انباشته شده در نوک ریشه دندان انجام خواهد شد. در این روش درمانی پس از دریافت بی حسی توسط بیمار شکاف بسیار کوچکی در سطح لثه ایجاد شده و بخشی از بافت انتهایی ریشه (نوک ریشه) و کیست عفونی از ریشه خارج خواهد شد؛ سپس این ناحیه با مواد مخصوص پر شده و لثه بخیه زده میشود.
متاسفانه درمانهای مختلف ریشه دندان از جمله درمانهای دردناک در مجموعه خدمات دندانپزشکی بوده و احتیاج به مراقبتهای اصولی خواهد داشت. معمولاً لازم است تا ۲۴ ساعت پس از انجام درمان ریشه مراقبتهای اولیه و تا ۷۲ ساعت پس از آن احتیاج به مراقبتهای ثانویه خواهد بود. قطع عروق ریشه دندان هنگام برداشتن عفونتها و پوسیدگیهای گسترش یافته به ریشه از دلایل اصلی ایجاد درد پس از عصب کشی و سایر درمانهای ریشه دندان بوده و احتیاج به مصرف مسکنهای غیر استروئیدی از جمله ژلوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن خواهد داشت.
کنترل رژیم غذایی و مصرف مایعات تا ۳ روز پس از درمانهای مختلف ریشه از مهمترین اقدامات مراقبتی در خصوص کاهش درد و بهبود فرایند درمان بوده و از توصیههای بسیار مهم دندانپزشک متخصص ریشه به شمار میآید. در اقدامات مراقبتی بعد از عصب کشی، باید از تغییرات دمایی شدید دندان جلوگیری نموده و مراقب برخورد دندان با اجسام سفت و جامد باشید.
انجام درمان ریشه و عصب کشی دندان، برای حفظ و نگهداری دندان طبیعی است. بنابراین در صورتی که عصب کشی به درستی انجام شده باشد و فرد بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت کند، معمولاً عمر دندان عصب کشی شده زیاد بوده و حتی تا ۱۵ سال نیز عمر میکند.
گارانتی ۱۰ ساله عصب کشی در سیمادنت
بارها گفته شد که زمانی که عمق نفوذ پوسیدگی در داخل دندان بسیار شدید شده باشد نیاز به عصب کشی خواهد بود. وجود این پوسیدگیها مخصوصاً اگر همراه با التهاب و عفونت شدید باشد، خود میتواند در دوران بارداری برای جنین خطرناک باشد.
بررسیها نشان داده است که انجام عصب کشی در دوران بارداری هیچ خطری برای مادر و جنین نخواهد داشت. البته با توجه به شرایط خانمهای باردار بهتر است این درمان در سه ماهه دوم بارداری انجام شود؛ زیرا معمولاً در سه ماهه اول، جنین بسیار آسیبپذیر است و در سه ماهه آخر هم نشستن طولانی مدت بر روی یونیت دندانپزشکی برای مادر ناراحت کننده است.
بسیاری از والدین تصور میکنند که به دلیل موقتی بودن دندان شیری، نیازی به رسیدگی به این دندانها وجود ندارد؛ در صورتی که این تصور کاملاً اشتباه بوده و وظیفه مهم دندان شیری حفظ فضای رویش دندان دائمی بوده و باید در زمان مقرر خودش بیفتد.
در صورت افتادن زود هنگام دندان شیری و عدم نگهداری فضای لازم برای رشد دندان دائمی، مشکلات زیادی از جمله بهم ریختگی دندانها به وجود می آید. در نتیجه نیاز به انجام ارتودنسی دندان توسط متخصص ارتودنسی در بزرگسالی می شود. در نتیجه در صورتی که دندان شیری دچار پوسیدگی شده و نیاز به درمان ریشه داشته باشد، لازم است برای نگهداشتن و حفظ آن حتماً درمان ریشه انجام شود. پالپکتومی و پاپوتومی دو روش رایج برای عصب کشی دندانهای شیری هستند.
هزینههای عصب کشی دندان معمولاً متغیر است و بستگی به خدمات ارائه شده توسط دندانپزشک، تجهیزات کلینیکی و مواد مورد استفاده در این اقدام خواهد داشت. بسته به نوع ناهنجاری و میزان عفونت در ریشه و دندان هر فرد و تعداد کانالها برای درمان ریشه، هزینه و قیمت درمان ریشه متفاوت خواهد بود. همچنین لازم به ذکر است که متخصصین مجرب سیمادنت کلینیک از مرغوبترین مواد برای درمانهای دهان و دندانی مراجعین استفاده میکنند و تمامی بیماران از کیفیت درمان بخصوص درمان ریشه اطمینان خاطر خواهند داشت. جهت دریافت هزینههای دقیق برای درمانهای عصب کشی و سایر هزینه دندانپزشکی به صفحه مربوطه مراجعه نمایید.
دندانی که به تشخیص دندانپزشک به مرحله عصب کشی رسیده باشد، الزاماً باید این درمان برای آن انجام شود. در صورتی که بیمار درمان ریشه دندان خود را به تعویق بیاندازد، سبب پیشروی عفونت و آلودگی دندان شده، این عفونت به اطراف و دندانهای مجاور نیز سرایت میکند. در نتیجه این امر علاوه بر اینکه دندان مورد نظر به طور کامل از بین رفته و باید کشیده شود، سایر دندانها نیز آسیب خواهند دید.
در صورت وجود عفونت و تشخیص نیاز به عصب کشی، دندانپزشک داروهای آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز میکند و درمان ریشه معمولاً بعد از تکمیل دوره مصرف داروها و کاهش تورم انجام میدهد.
درد شدیدی پس از عصب کشی دندان وجود نخواهد داشت اما درد خفیف در روزهای ابتدایی امری طبیعی است که با استفاده از مسکن و آنتی بیوتیک تجویزی توسط پزشک این درد تسکین مییابد.
اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محلههای این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی برای عصب کشی دندان در شمال تهران را دارید، میتوانید به مطب شریعتی سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه ۳، واحد ۱۱
علاوه بر مناطق شمالی تهران، سیمادنت در غرب تهران نیز شعبهای دیگر دارد و شما میتوانید برای دریافت مشاوره حضوری با بهترین متخصصین دندانپزشکی به شعبه ستارخان سیمادنت مراجعه کنید. در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران، جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید قصد مراجعه به یک مرکز دندانپزشکی تخصصی برای درمان ریشه و اندو دندان در اطراف منزل خود را دارید، میتوانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.