یکی از مشکلاتی که موجب می شود فرد نزد دکتر دندانپزشک برود، آفت های دهانی می باشد. افت دهان با ظاهری دایره مانند و سفید بسیار آزار دهنده می باشد. به گونه ای که خوردن، آشامیدن و حتی حرف زدن را برای فرد مشکل می سازد. سوال مهم این است که چه عاملی باعث به وجود آمدن این آفت های دهانی می شود و اینکه چه علائمی دارد؟ پس از مشخص شدن علت و علائم به وجود آمدن آفت های دهانی، مهمترین نکته نحوه درمان این نوع بیماری می باشد. برای بدست آوردن اطلاعات مفید درباره علت، علائم و راه های درمان آفت دهان و زبان در این مقاله ما را همراهی کنید. اما بیاید قبل از آن ببینیم آفت دهان چیست.
به دایره های کوچک و سفیدی که در داخل دهان و بر روی زبان به وجود می آید، آفت دهان می گویند. آفت های دهانی بسیار دردناک می باشند به گونه ای که خوردن، آشامیدن و حرف زدن را برای فرد مشکل ساز می کند. راه های مختلفی برای درمان آفت دهان وجود دارد و در افرادی که در خانواده آنها سابقه آفت های دهانی وجود دارد بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به این بیماری هستند. آفت های دهانی به هیچ عنوان مسری نمی باشد و در عرض یک تا دو هفته خودبخود درمان و از بین می رود. در صورتی که آفت دهان بسیار بزرگ و دردناک باشد و مدت زمان زیادی از به وجود آمدن آن طول بکشد و درمان نشوند، حتما باید نزد یک دندانپزشک بروید.
پیش تر علت آفت دهان را نوعی ویروس می دانستند، اما پس از نمونه برداریهایی که از این زخمها کردند عوامل میکروبی در آن مشاهده کردند. امروزه علت آفت دهان را اختلال در سیستم ایمنی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک نیز شناسایی کردهاند. آفت دهان نوعی بیماری سیستم ایمنی است که در آن سلولهای دفاعی بدن به بخشی از مخاط دهان حمله میکنند و باعث ایجاد زخم میشوند. این زخمها پس از گذشت چمد روز خود به خود بهبود پیدا میکنند.
آفت های دهانی سه نوع اصلی دارند، این موارد شامل: آفت دهانی کوچک (مینور)، آفت های دهانی (ماژور) و آفت های دهانی هرپتی فرم می باشند.
به آفت های کوچکی که اندازه آنها به اندازه نوک مداد می باشد و شایع ترین نوع آفت دهانی است، آفت مینور می گویند. آفت های کوچک یا همان مینور در داخل گونه ها، لثه ها و روی زبان فرد به وجود می آید و هر بار به تعداد پنج تا شش عدد پدیدار می شود و دوره درمان این آفت ها بین یک تا دو هفته می باشد.
آفت های بزرگ یا همان ماژور هر بار یک عدد بزرگ و عمقی با لبه های نامنظم در دهان فرد پدیدار می شود و مدت زمان از بین رفتن آن به شش هفته می رسد. این نوع آفت ها پس از التیام جای آنها باقی می ماند. هر گاه درمان آفت دهانی به مدت زمان بیشتر از یک تا دو هفته به طول انجامد نیاز به معاینه توسط دندانپزشک می باشد.
به آفت هایی که به اندازه سر سوزن هستند و در هنگام بیرون آمدن بین ده تا صد تا پدیدار می شود آفت هرپتی فرم می گویند. این نوع آفت ها بدون باقی ماندن جای زخم به مدت زمان یک تا دو هفته التیام می یابد.
تاکنون هیچ دلیل مشخصی بر به وجود آمدن آفت های دهانی گزارش داده نشده است، تنها می توان گفت چند عامل می توانند محرک به وجود آمدن آفت های دهانی باشند. عواملی که در به وجود آمدن آفت های دهانی تاثیر دارند شامل موارد زیر می باشد: زخم هایی به وجود آمده بر اثر عمل های دندانپزشکی. استفاده از خمیر دندان و دهان شویه هایی که حاوی سدیم لوریل سولفات می باشد. مسواک زدن نادرست. استفاده از مواد خوراکی و غذایی اسیدی. حساسیت به باکتری های دهانی. تغییر در هورمون ها. ناراحتی های عصبی و کم خوابی. عفونت های ویروسی کمبود ویتامین ب دوازده.
ارتودنسی دندان یا براکت ها خود به خود باعث ایجاد آفت دهان نمی شود، مگر در شرایطی که دندان های فرد از قبل دارای عفونت باشد و بهداشت دهان و دندان را رعایت نکرده باشد که این امر چه دندان های شما دارای براکت باشد چه نباشد باعث ایجاد عفونت می شود. در مقاله بهترین متخصص ارتودنسی مشخصات بهترین متخصص را به شما معرفی کرده ایم.
آفت دهان ناشی از کمبود ویتامینها و مواد معدنی است. برخی مواد غذایی که حاوی روی، آهن و ویتامینهای گروه B و E هستند، میتوانند در درمان آفت دهان موثر باشند. مصرف مواد غذایی مانند صدف، غلات کامل، میوههای خشک، سبزیجات سبز، گوشت قرمز، لوبیا، عدس، گوشت، مخمر مغذی، نان، برنج، نخود، میوه و سبزیجات تازه میتواند به تقویت سلامت دهان کمک کند. همچنین، مصرف ماست برای برطرف کردن آفت دهان و استفاده از چای سیاه جهت کاهش درد و ناراحتی آفت دهان نیز توصیه میشود. ویتامین E در قالب مایع داخل کپسول و ژل آفتین نیز ممکن است در درمان آفت دهان موثر باشد. در ادامه به مواد غذایی که تاثیر منفی بر آفت دهان دارند میپردازیم. افراد باید در زمانی که دچار آفت دهان می شوند، از مصرف برخی از مواد غذایی اجتناب کنند. برخی از این مواد عبارتند از:
در بیشتر مواقع آفت های دهان نیازی به درمان ندارند به این دلیل که در مدت زمان کوتاهی از بین خواهند رفت. اما گاهی اوقات برعکس است و با درد و سوزش همراه می باشد. برای این مواقع استفاده از دهانشویه بسیار تاثیر گذار است. یکی از راههای درمان، درمان آفت دهان با جوش شیرین است که در این روش از دهانشوییه آب نمک و جوش شیرین و یا دهانشویه شیرین بیان که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت استفاده می کنند. ابتدا باید به این نکته دقت کنیم که چه مواد غذایی التهاب را بیشتر می کند، باید از خوردن غذاهای سفت و خشک که ممکن است باعث بریدگی و بیشتر شدن التهاب میشود جلوگیری کنید. دوم اینکه غذاهای که تند و یا اسیدی هستند را کنار بگذارید.در ادامه به معرفی مواد غذایی که باید مصرف کنید، خواهیم پرداخت.
با توجه به تحقیقات انجام شده، استفاده از قرص مکمل B12 حتی افرادی که کمبود ندارند مانع از بازگشت افت دهان می شود.
تحقیقات نشان داده است کسانی که به آفت دهان مبتلا شده اند و در روز چهار الی پنچ بار از دهانشویه شیرین بیان استفاده کرده اند درد کمتری دارند و روند درمان آن بسیار سریعتر است. طبق آمار افرادی که برای درمان افت دهان از دهانشویه شیرین بیان استفاده کرده اند همان روز علائم رو به بهبودی را حس کرده اند.
در صورتی که دکتر تشخیص کمبود آهن را بدهد مصرف این مکمل ها می تواند کمک کننده باشد.
بیشتر درد و سوزش آفت دهان مربوط به اسیدها و آنزیم های گوارشی است. پس استفاده از قرص ها آنتی اسیدی بسیار موثر است.
در این قسمت عکس آفت دهان و زبان را مشاهده میکنید.
چای بابونه در کاهش التهاب تاثیر زیادی دارد. چای بابونه را بگذارید کمی سرد شود و آن را داخل دهان بگردانید تا به آفت برخورد کرده و درد و التهاب آن را کاهش دهد. روغن نارگیل خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی دارد. روغن نارگیل را دقیقا روی آفت قرار دهید و چندین بار آن را تکرار نمایید تا اثر آن را ببینید. عسل نیز خاصیت ضد التهابی بی نظیری دارد و در درمان آفت می توان از آن استفاده نمود. اول باید با آب گرم غرغره نمایید. سپس عسل زیادی را روی آفت ها قرار دهید. این کار را ۲ تا ۳ بار در روز تکرار نمایید تا به نتیجه دلخواه برسید.
آلوئه ورا دارای خواص آرام بخش بودن می باشد. ژل آلوئه ورا را در آب حل کرده و غرغره نمایید و ۳ بار در روز آن را تکرار کنید. ماست می تواند باکتری های دهان را متعادل نماید و در درمان آفت موثر باشد. برای این منظور حداقل ۳ بار در روز ماست میل کنید. روش هایی که در کاهش درد و به روند بهبود سرعت می بخشد، شامل موارد زیر می باشد:
می توان گفت اصلی ترین علت آفت مکرر دهان در بزرگسالان وراثت است، پس اگر کسی از نزدیکان شما مبتلا به افت دهان شده باشد، امکان مبتلا شدن شما نیز وجود دارد. یکی دیگر از علل آفت دهان کمبود ویتامین ها هستند؛ ویتامین هایی همچون B-3 (نیاسین)، B-9,(اسید فولیک) و… احتمال بروز بیماری را بیشتر میکند. عوامل زیر در بروز آفت مکرر دهان در بزرگسالان تاثیرگذار است:
بسیاری از داروهای خانگی و داروهای بدون نسخه وجود دارند که می توانید از آنها برای از بین بردن سریع آفت دهان استفاده کنید. در ادامه به چند روش موثر برای درمان سریع آفت دهان اشاره میکنیم:
اگر بتوانید سطح اسیدیته دهان خود را کاهش دهید، میتوانید زمان بهبود را سرعت ببخشید. نمک یا جوش شیرین هم برای این کار عالی است، اما نباید به طور مستقیم بر روی زخم استفاده شود. برای این کار میتوانید یک قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم مخلوط کنید و به مدت ۳۰ ثانیه غرغره کنید. می توانید با جوش شیرین و کمی آب، خمیر درست کنید و سپس، در صورت نیاز روی زخم بگذارید.
پیاز را میتوانید به صورت خام همراه با غذا مصرف کرده یا آن را به عنوان چاشنی اضافه کنید. مصرف پیاز به دلیل حاوی سولفور بودن، در پیشگیری و حتی درمان آفت دهان بسیار موثر است.
شیر منیزیا درست مانند نمک برای از بین بردن اسیدهای موجود در دهان کاربرد دارد. روزانه چند بار مقدار کمی از آن را با یک پد پنبه ای بر روی آفت دهان بزنید. همچنین شیر منیزیا درد را کاهش داده و در عین حال روند بهبودی را تسریع میکند.
مصرف ماست پروبیوتیک با کیفیت، بهبود آفت دهان را تسریع میبخشد. پروبیوتیکها مانند صافی عمل کرده و به باکتریهای مفید اجازه حضور در دهان را میدهند. این اقدام باعث آرامتر شدن زخم و بهبود وضعیت آفت دهان میشود. همچنین، نرمی و خنکی ماست به کاهش درد ناشی از آفت کمک میکند.
یک راهکار طبیعی و ساده برای درمان آفت دهان، قرار دادن یک تکه یخ مستقیماً بر روی زخم است. این روش میتواند به کاهش درد و التهاب زخم کمک کرده و منجر به بیحس شدن زخم می گردد. با قرار دادن یک تکه یخ بسته شده در یک کاغذ نازک یا دستمال نرم روی زخم، میتوانید تاثیر سریعی در کاهش درد و تسکین زخم حاصل کنید. این روش به عنوان یک روش طبیعی و غیرضروری در درمان آفت دهان مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر آفت دهان به صورت مداوم یا شدید دارید، شستشوی دارویی ممکن است بهترین درمان باشد. دهانشویههای حاوی دگزامتازون برای آفتهای مکرر دهان عالی هستند. دگزامتازون یک داروی کورتیزون مانند است که برای تسکین نواحی ملتهب استفاده میشود. تحقیقات نشان میدهد که دهانشویههای حاوی تتراسایکلین، درد را در کمتر از ۲۴ ساعت تسکین میدهند و زمان بهبودی را به حداقل میرسانند. دهانشویه با آنتی بیوتیک یا کورتیکواستروئید باید تجویز شود، بنابراین از دندانپزشک یا پزشک خود بپرسید.
یکی از روشهای موثر در درمان آفت دهان، استفاده از آفتین ژل میباشد. آفتین ژل به عنوان یک محصول نوآورانه، از عصاره گیاهی بهره میبرد که با تنها یک بار استفاده در مدت ۲۰ ثانیه، توانایی درمان آفت دهان را داراست. این ژل نه تنها باعث کاهش درد و ناراحتی بیمار میشود بلکه پس از چند دقیقه، بهبودی قابل توجه در وضعیت بیمار حاصل میشود. همچنین، آثار ناشی از آفت دهان در مدت کوتاهی التیام مییابد و بهبود مشاهده میشود. استفاده از آفتین ژل به عنوان یک راهکار سریع و موثر در درمان آفت دهان، به بیماران امکان میدهد تا به سرعت از مشکل خود رهایی یابند و به راحتی به وضعیت سلامت دهان خود بازگردند.
از آنجایی که آفت دهان یک نوع زخم است، آلوئهورا در اینجا نیز کمک میکند. برای تسکین درد، سعی کنید چند بار در روز دهان خود را با آب آلوئهورا شستشو دهید.
کمبود روی میتواند با مشکلات آفت دهان همراه باشد و مصرف مکمل حاوی روی میتواند بهبودی در این موضوع ایجاد کند. اما باید به یاد داشته باشید که مصرف طولانیمدت قرص زینک باید تحت نظر پزشک باشد. با مصرف روزانه ی مکملهای حاوی ۱۵۰ میلیگرم روی، تعداد دفعات آفت زدن از ۵۰ درصد به ۱۰۰ درصد کاهش مییابد. انتخاب یک مکمل روی با کیفیت و مطابق با نیازهای بدن، به عنوان یکی از راههای موثر در بهبود آفت دهان محسوب میشود. مصرف یک یا دو بار در روز این مکمل، به عنوان یک روش ساده و مؤثر برای کمک به بهبود وضعیت آفت دهان شناخته میشود.
یکی از راهکارهای ساده و موثر برای درمان آفت دهان، شستن دهان با آب نمک گرم است. این روش، به عنوان یک راه حل طبیعی و قابل اجرا در خانه، به تسکین درد و التهابات مرتبط با آفت دهان کمک میکند. با شستن دهان خود به مدت کوتاه با آب نمک گرم، میتوانید عفونتها را کاهش داده و احساس تازگی را تجربه کنید. این عمل به عنوان یک روش پیشگیری نیز میتواند در جلوگیری از گسترش آفتها و بهبود سریعتر وضعیت دهان شما مؤثر باشد. اما به یاد داشته باشید که در صورت استمرار مشکلات یا عدم بهبود، به متخصص مراجعه کنید.
پراکسید هیدروژن یک ماده ضد عفونی کننده است که با از بین بردن باکتریها در حین بهبودی دهان، به بهبود آفت دهان کمک میکند. پراکسید و آب را به مقدار مساوی مخلوط کرده و با یک پد پنبهای روی زخمها بمالید. به دنبال پراکسید هیدروژن با غلظت ۳ درصد باشید و آن را قورت ندهید.
کرمها، ژلها و مایعات حاوی مواد موثر در درمان آفت دهان، در صورت استفاده بر روی زخمها به محض ظاهر شدن، درد را کاهش داده و بهبودی را تسریع میکنند.
داروی آفت دهان معمولا به صورت قطره و یا شاید هم قرص میباشد، ولی نکته مهم دیگر این است که علت به وجود آمدن این بیماری چیست. در ادامه به دو نوع از داروهای آفت دهان می پردازیم.
استفاده از این قطره می تواند علائم را کم کند، خاصیت قطره میرتکس باریج این است که انتی باکتریال است، دردهای لثه را کم میکند و باعث تقویت لثه می شود.
قرص های هیدروکورتیزون دردها آفت ها و زخم ها را کاهش و از بین میبرد. این قرص ها را نمی توان بدون تایید پزشک خریداری کرد. زخم هایی که درد زیادی دارند و شما را آزار می دهد را می توانید با دارو آرام کرده و درمان نمایید. این داروها را می توان بدون تجویز پزشک نیز تهیه کرد و از داروخانه در رابطه با طریقه مصرف آن، راهنمایی بخواهید. برای زخم هایی که درد زیادی دارد داروی مسکن تهیه کرده و آن را روی زخم دهان قرار دهید. بنزیدامین از داروهای مسکن است که به شکل دهانشویه یا اسپری موجود می باشد. برای کاهش التهاب آفت های دهان از کورتیکواستروئید استفاده می شود که منجر به کاهش درد آنها نیز می شود.
در صورت مشاهده آفت دهان پیشنهاد می کنیم از کورتیکواستروئید استفاده نمایید تا ضمن درمان، ایجاد آفت در زمان های دیگر کاهش دهید. یکی دیگر از درمان ها استفاده از دهانشویه های کلرهگزیدین می باشد. این دهانشویه حاوی داروی بی حسی موضعی، آنتی بیوتیک و آنتی هیستامین می باشد. می توانید قبل از اینکه چیزی بخورید از داروی بی حسی مانند لیدوکائین استفاده کنید تا از درد پیشگیری نمایید. می توان از ویتامین های مکمل نیز استفاده کرده و آن را تزریق نمود. برای خانم هایی که در زمان قاعدگی به آفت دهانی دچار می شوند، از داروی هورمونی استفاده می شود.
ویزیت اولیه در سیمادنت کلینیک شامل یک ارزیابی کامل بالینی خواهد بود. بدین ترتیب که بیمار ابتدا در جریان تمامی مشکلات دهان و دندان خود از جمله پوسیدگی های احتمالی قرار می گیرد. اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که به دنبال بهترین دندانپزشک برای زیبایی و سلامت دندان های خود با بالاترین کیفیت و مناسب ترین قیمت هستید به شما پیشنهاد می کنیم حتما به صفحه هزینه دندانپزشکی مراجعه نمایید.
ما در وب سایت خود شرایطی را برای شما فراهم کرده ایم تا به راحتی هرچه تمام به صورت کاملا آنلاین اقدام به رزرو نوبت کنید. استفاده از خدمات آنلاین سایت مجموعه ما می تواند تجربه ای فوق العاده برای شما باشد. علاوه بر این امکان استفاده از خدمات ارتودنسی و ایمپلنت دندان نیز در مجموعه ما برای شما وجود دارد.
یکی از دلایل ایجاد آفت دهان وراثت است، پس اگر کسی از نزدیکان شما مبتلا به افت دهان شده است امکانت مبتلا شدن شما نیز وجود دارد. یکی از علت های آفت دهان کمبود ویتامین ها هستند ویتامین های همچون B-3(نیاسین) B-9,(اسید فولیک)و… احتمال بروز بماری را بیشتر میکند.
آفت های دهانی از سه نوع اصلی وجود دارند، این موارد شامل: آفت دهانی کوچک (مینور)، آفت های دهانی (ماژور) و آفت های دهانی هرپتی فرم می باشند. به آفت های کوچکی که اندازه آنها به اندازه نوک مداد می باشد و شایع ترین نوع آفت دهانی است، آفت مینور می گویند. آفت های بزرگ یا همان ماژور هر بار یک عدد بزرگ و عمقی با لبه های نامنظم در دهان فرد پدیدار می شود و مدت زمان از بین رفتن آن به شش هفته می رسد. به آفت هایی که به اندازه سر سوزن هستند و در هنگام بیرون آمدن بین ده تا صد تا پدیدار می شود آفت هرپتی فرم می گویند.
از دلایل ایجاد آفت مکرر در دهان می توان به استرس، آلرژی، عفونت ها، سیستم بدنی ضعیف، کمبود ویتامین ها اشاره کرد.
در بیشتر مواقع آفت دهان ها نیازی به درمان ندارند به این دلیل که در مدت زمان کوتاهی از بین خواهند رفت اما گاهی اوقات برعکس است و با درد و سوزش همراه است برای این مواقع استفاده از دهانشویه ها بسیار تاثیر گذار است برای مثال استفاده از دهانشوییه آب نمک و جوش شیرین و یا دهانشویه شیرین بیان می تواند مفید باشد.
آفت دهان با علائمی از جمله تاول با حاشیه قرمز و مرکز سفید، درد هنگام مصرف غذا، وجود زخم در دهان و احساس سوزش یا خشکی همراه است.
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، دارای بورد تخصصی ارتودنسی با بیش از ۱۵ سال سابقه در درمان انواع ناهنجاریهای دندان و فک و عضو هیئت مدیره ارتودنتیستهای ایران و موسس انجمن ارتودنتیستهای جوان هستند.