بیلداپ دندان نامی است که شاید به گوش بسیاری از افراد نخورده باشد! با این وجود اتفاقاً بیلداپ یکی از روشهای ترمیم دندان است که میتواند در بسیاری از موارد دندانهای عصب کشی شده را از گذاشتن روکش نجات بدهد. در واقع بیلداپ دندان یکی از بهترین روشهای بازسازی دندانهای عصب کشی شده است که هیچ یک از آسیبهایی که روکش به دندان وارد میکند را به همراه ندارد.
بیلداپ که از نام انگلیسی آن نیز مشخص است به معنای “بازسازی” دندان آسیب دیده، پوسیده و یا عصب کشی شده است. استفاده از بیلداپ دندان، سبب حفظ حداکثری دندان طبیعی به نسبت سایر روشهای تهاجمی ترمیم دندان میشود. در واقع با بیلداپ دندان، با کمترین آسیب به دندان طبیعی آن را بازسازی نمود.
در دندانهایی که به دلیل پوسیدگی و یا آسیب دیدگی نیاز به عصب کشی (درمان ریشه) دارند، لازم است بعد از درمان ریشه، بازسازی تاج دندان انجام شود. این بازسازی تاج بر اساس میزان آسیب دیدگی و بافت سالم باقی مانده دندان به دو نوع بیلداپ و روکش دندان تقسیم میشود.
در مواردی که دندان بعد از درمان ریشه، به اندازهای که بتوان مواد ترمیمی دندان را به آن متصل کرد همچنان بافت سالمی دارد، قطعاً بهترین روش بیلداپ دندان است. با این روش که به عنوان یک روش ترمیم مستقیم دندان شناخته میشود، میتوان با استفاده از مواد پر کننده دندان مانند آمالگام و کامپوزیت دندان را بازسازی کرده، طول عمر آن را افزایش داد و عملکرد آن را بهبود بخشید. در بیلداپ دندان برخلاف درمان روکش، نیازی به تراشیدن بخش سالم دندان وجود ندارد.
در حالتی که بافت سالم دندان عصب کشی شده آنقدر کم است که نمیتوان با بیلداپ آن را بازسازی کرد به ناچار باید به سراغ روکش دندان رفت. روکش دندان یا همان قرار دادن تاج دندان مصنوعی، ترمیم غیر مستقیم دندان است. در چنین شرایطی برای قرار دادن روکش دندان، لازم است اطراف آن تا حدی که برای قرارگیری روکش نیاز باشد، تراشیده شود. سپس روکش یا کراون در لابراتوار ساخته شده و بر روی دندان چسبانده شود.
آیا من نیاز به بیداپ دندان دارم؟
تا به اینجا به طور کلی درباره تفاوتهای این دو روش صحبت شده است. با این وجود در ادامه کلیه تفاوتهای این دو درمان را از سه جنبه بررسی میکنیم:
در بیلداپ مواد ترمیم کننده دندان (آمالگام یا کامپوزیت) را به بافت سالم تاج باقی مانده دندان میچسبانیم. در حالی که برای روکش لازم است تا حد زیادی در حدود ۱.۵ تا ۲ میلیمتر از اطراف دندان عصب کشی شده تراشیده شود تا بتوان روکش را بر روی آن نصب کرد.
زمانی که دندانی با روش بیلداپ بازسازی شود، در صورت بروز پوسیدگی مجدد به سادگی میتوان به صورت کلینیکی و یا رادیوگرافی آن را تشخیص داد. در صورتی که اگر دندان روکش شود، دیگر نمیتوان پوسیدگی آن را تشخیص داد و تنها در صورت پیشرفت شدید پوسیدگی و لق شدن روکش میتوان روکش را برداشت و رادیوگرافی انجام داد.
از آنجاکه روکش یک روش ترمیم غیر مستقیم دندان است، لازم است در لابراتوار ساخته شود و در نتیجه فرآیند درمان بیشتر از یک جلسه زمان میبرد. در حالی که بیلداپ دندان را میتوان در یک جلسه انجام داد.
بیشتر بخوانید: قیمت ایمپلنت دندان
دریافت نوبت برای بیلداپ دندان در کلینیک سیمادنت
زمانی که دندانی پوسیدگی عمیق داشته باشد، یعنی با نفوذ پوسیدگی به پالپ دندان، نیاز به عصب کشی پیدا کند، تاج دندان تا حد زیادی تخریب شده است و برای رسیدن به کانالهای ریشه لازم است حفره بزرگی در تاج دندان ایجاد شود. در نتیجه دیگر بعد از درمان ریشه نمیتوان به روش عادی پر کردن دندان و یا ترمیم سطحی آن را ترمیم نمود. لازم است در بهترین حالت از بیلداپ دندان و یا در نهایت به سراغ درمان تهاجمی روکش دندان رفت.
بیلداپ دندان با توجه به پارامترهای مختلفی که در ادامه مطرح میشود، میتواند طول عمر تقریباً طولانی داشته باشد. این فاکتورها عبارتند از:
جالب است بدانید که در صورت اجرای یک بیلداپ آمالگام خوب و اصولی، حتی میتواند به اندازه یک روکش طلا عمر کرده و تا ۲۵ سال سالم باقی بماند.
برای بیلداپ دندان همانند پر کردن سطحی دندان از مواد آمالگام و کامپوزیت استفاده میشود. ولی آیا هر دو ماده برای بیلداپ به یک اندازه کارایی دارند؟ برای پاسخ گویی به این سوال مهم باید آمالگام و کامپوزیت را از سه جنبه متفاوت مقایسه نمود:
در بررسیهایی که انجام شده است، مقاومت آمالگام در برابر تحمل فشار بیشتر از کامپوزیت بوده است؛ در نتیجه در صورتی که قرار باشد بیلداپ برای دندانهای خلفی که فشار بیشتری بر روی آنهاست انجام شود، معمولاً آمالگام گزینه بهتری است.
جهت استفاده از کامپوزیت برای بیلداپ دندان، باند شدن مواد کامپوزیتی به بافت دندان بهتر انجام میشود و نیازی به تراشیدن دندان برای چسباندن کامپوزیت وجود ندارد. این درحالیست که برای آمالگام به دلیل نداشتن باندینگ، لازم است کمی دندان تراشیده شده تا گیر و اتصال به مواد فلزی آمالگام ایجاد شود.
همانطور که میدانید آمالگام آلیاژی از چند فلز است و رنگ نقرهای آن میتواند ظاهر دندان را نازیبا کند. از آن طرف کامپوزیت مادهای است که همرنگ دندان بوده و در عین بازسازی و ترمیم دندان، زیبایی دندان را همچنان حفظ میکند. در نتیجه برای بیلداپ کامپوزیت برای دندانهایی که بیشتر در دید هستند و زیبایی آن اهمیت زیادی دارد، بهترین گزینه است.
زمانی که برای ترمیم دندان به دندانپزشک مراجعه میکنید، دندانپزشک متخصص با بررسی و معاینه کلینیک دندان و نیز بررسی رادیوگرافی دندان، تشخیص میدهد بر اساس میزان تاج باقی مانده از دندان آیا میتوان از بیلداپ استفاده کرد یا باید به سراغ روکش دندان رفت.
بیلداپ نسب به روکش دندان مزایای بسیاری دارد و برای بازسازی و ترمیم دندان نسبت به روکش دندان که یک درمان پروتزی است قطعاً اولویت دارد.
اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محلههای این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی در شمال تهران را دارید، میتوانید به مطب شریعتی سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه ۳، واحد ۱۱
علاوه بر مناطق شمالی تهران، سیمادنت در غرب تهران نیز شعبهای دیگر دارد و شما میتوانید برای دریافت مشاوره حضوری با بهترین متخصصین دندانپزشکی به شعبه ستارخان سیمادنت مراجعه کنید. در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران، جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید قصد مراجعه به یک مرکز دندانپزشکی در اطراف منزل خود را دارید، میتوانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.