میدلاین به خط قوس دندان های بالا و پایین گفته می شود. اگر یکی از قوس ها دچار انحراف شود، این نوع انحراف مشاهده می شود. معمولا میدلاین به واسطه عوامل ژنتیکی ایجاد می شود اما گاهی به از دست رفتن دندانی در یک سمت صورت، دندان های دیگر تمایل به حرکت پیدا می کنند و فضای خالی را پر می کنند. همین امر موجب ایجاد انحراف می شود.
میدلاین به خط وسط دندان ها گفته می شود. درواقع میدلاین خط تقارنی است که دندان های فک بالا و پایین را به دو بخش مساوی تقسیم می کند. در صورتی که تقارن در دو سمت دندان ها دیده شود، میدلاین بدون انحراف است اما اگر خط میانی قوس فکین، دو بخش مساوی ایجاد نکند، میدلاین خواهیم داشت. انحراف میدلاینی که کمتر از ۴ میلی متر باشد، جلب توجه نمی کند اما اگر این انحراف بیش از ۴ میلیمتر باشد، باید با کمک ارتودنسی و یا جراحی فک، آن را اصلاح کرد.
میدلاین یکی از مشکلات دندانی است که گاهی به خاطر میسینگ دندان ها به وجود می آید. برای تشخیص میدلاین باید دندان هایتان را ببندید و در آینه نگاه کنید. در صورتی که خط تقارن بین دندان های پیشین به وجود نیامد، شما دچار میدلاین هستید. برای شناخت عوامل ایجاد کننده میدلاین و روش های درمان آن، در ادامه همراه ما باشید.
ایمپلنت تیتانیوم یا زیرکونیا کدام بهتراست؟
میدلاین شیفت علاوه بر این که به لحاظ زیبایی مشکل ایجاد می کند، ممکن است، دلیل یک مشکل دیگر در ارتودنسی دندان بیمار باشد. کشیدن دندان ها و اختلاف سایز دندان ها، مشکلات فکی و اسکلتی نیز، باعث ایجاد میدلاین می شود بنابراین متخصص ارتودنسی باید به این اختلال توجه کند تا هر چه سریع تر به درمان انحراف بپردازد.
میدلاین در افرادی که یک دندان خود را از یک طرف کشیده اند، دیده می شود چرا که دندان های دیگر تمایل به حرکت در فضای باز شده دارند. همین موضوع باعث حرکت دندان های جلویی می شود و میدلاین مشاهده می شود. به طور کلی اگر تغییراتی در ساختار دندان و یا حذف دندان ایجاد شود، امکان به وجود آمدن این انحرف مشاهده می شود.
میدلاین در افرادی که یک دندان خود را از یک طرف کشیده اند، دیده می شود چرا که دندان های دیگر تمایل به حرکت در فضای باز شده دارند. همین موضوع باعث حرکت دندان های جلویی می شود و میدلاین مشاهده می شود. به طور کلی اگر تغییراتی در ساختار دندان و یا حذف دندان ایجاد شود، امکان به وجود آمدن این انحرف مشاهده می شود.
در مواردی که این مشکل زمینه اسکلتی داشته باشد، از طریق ارتودنسی می توان میدلاین را تصحیح کرد. البته گاهی ارتودنسی به تنهایی پاسخگوی درمان میدلاین نیست. بسته به نوع عارضه و شدت آن، ممکن است بیمار نیاز به جراحی فک داشته باشد.
گاهی اوقات انحراف میدلاین به صورت ارثی ایجاد می شود و پس از رویش دندان های دائمی کودکان، قابل تشخیص است. اگر از کودکی میدلاین شیفت، تشخیص داده شود، می توان با راه های ساده تری، درمان این انحراف را انجام داد. علاوه بر این که در کودکی راه های ساده تری برای درمان میدلاین وجود دارد، زمان کمتری برای این درمان صرف خواهد شد. اگر میدلاین در بزرگسالی ایجاد شده باشد، حدالامکان با انجام ارتودنسی، این انحراف تصحیح می شود اما اگر زمینه میدلاین اسکلتی باشد، حتما باید جراحی فک انجام شود. معمولا این مشکل در بزرگسالان به واسطه از دست دادن دندانی در یک طرف فک ایجاد می شود.
مطلب پیشنهادی: هزینه ارتودنسی
از آن جایی که این مشکل با ارتودنسی انجام می شود، شرایط درمان آن همان شرایط درمان ارتودنسی است. برای مثال، کسی که می خواهد میدلاین شیفت خود را درمان کند، باید لثه های سالمی داشته باشد تا در انجام ارتودنسی مشکلی ایجاد نشود. سن و سال بیمار مطرح نیست و هر فردی می تواند از این درمان استفاده کند.
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.