انجام ارتودنسی در بارداری ممکن است یکی از دغدغههای یک خانم باردار باشد. همزمانی ارتودنسی و بارداری برای یک خانم یعنی مدیریت هر آنچه مربوط به مراقبتهای بارداری در کنار انجام ارتونسی دندان و تحمل درد ارتودنسی در بارداری است. کنترل شرایط و مدیریت آن، تنها در صورتی امکان دارد که پیش از هر گونه اقدامی برای ارتودنسی دندان در بارداری، اطلاعات کافی از آن داشته باشید تا بهترین تصمیم را برای شروع آن بگیرید. این مقاله راهنمای خوبی برای ارتودنسی در دوران بارداری است. پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
ارتودنسی و بارداری ممکن است در ۳ حالت همزمان شوند:
فرقی نمیکند که کدام حالت باشد، در هر کدام از این حالتها نیاز است که با متخصص ارتودنسی و پزشک زنان مشورت شود. تنها در موردی که خانم تصمیم به بارداری و ارتودنسی گرفته است معمولا به او پیشنهاد میشود که بعد از دوران بارداری و شیردهی به سراغ انجام ارتودنسی دندان برود. میدانید که تحمل زنان باردار کمی با شرایط عادی متفاوت است، بنابراین بهتر است که یک چالش را حل و بعد به سراغ دیگری بروند.
خانمهایی که باردار هستند یا قصد دارند در آینده نزدیک باردار شوند، همواره از بی خطر بودن استفاده از بریسهای ارتودنسی در طول دوره بارداری نگران میباشند اما جای نگرانی نیست. معمولا انجام ارتودنسی برای هیچ کسی شبیه دیگری انجام نمیشود. از آنجا که وضعیت دندانها و ترجیحات افراد با هم متفاوت است؛ باید روشهای مختلفی برای هر کدام از آنها در نظر گرفته شود تا نتیجه ایده آل حاصل شود.
در مورد خانمهای باردار علاوه بر ۲ مورد قبل، نیازهای ویژه و حالات خلقی خاص او هم در انتخاب روش تاثیر میگذارد اما به صورت کلی بهترین روش ارتودنسی برای خانمهای باردار یکی از دو روش زیر است:
یکی از رایجترین انواع ارتودنسی استفاده از بریسهای فلزی است که ثابت هستند و با کمک سیمهای قوسدار به دندان وصل میشوند و ثابت روی دندانها قرار میگیرند و حدود یک ماه یک بار بیمار با مراجعه به متخصص ارتودنسی، پیچ بریس را محکم میکنند و فشار روی دندان قرار میگیرد. این روش تاثیر فوق العادهای در روند درمان بیمار دارد.
دومین روشی که برای خانمهای باردار پیشنهاد میشود، ارتودنسی با روش ارتودنسی متحرک است. در این نوع روش ارتودنسی، پلاک متحرک درون دهان قرار میگیرد و از آنجا که این پلاک شفاف طراحی شده است، ارتودنسی نامرئی نام گرفته است و برای افراد دیگر قابل تشخیص نیست.
بنابر باور غلط ارتباط مستقیمی بین ارتودنسی و سزارین یا ارتودنسی و زایمان طبیعی وجود ندارد. بنابراین تفاوتی در روشهای زایمان وجود ندارد. به صورت کلی متخصص ارتودنسی به میزان طاقت و تحمل فرد در فرآیند ارتودنسی توجه میکند و بر اساس آن روش ارتودنسی را تعیین میکند.
قصد ارتودنسی و حاملگی را به صورت همزمان دارید؟ باید بدانید که بارداری میتواند بر عوامل مختلفی در بدن تاثیر بگذارد که از جمله آنها باید به موارد زیر اشاره کرد:
با توجه به تمام این موارد پیشنهاد میکنیم ارتودنسی قبل از بارداری انجام شود یا انجام آن به بعد از زایمان و دوره شیردهی نوزاد موکول شود.
امروزه به افراد باردار توصیه میشود از مصرف بسیاری غذاها و داروها خودداری کرده و از انجام برخی فعالیتها اجتناب نمایند. خوشبختانه، استفاده از بریسهای ارتودنسی به هیچ وجه در طول دوره بارداری خطرناک نیست. مسلماً لازم است در هنگام استفاده از این بریسها اقدامات مراقبتی لازم انجام شده و درباره نحوه مراقبت از دندانها با پزشک معالج صحبت شود. به هر حال، معمولاً استفاده از بریسهای ارتودنسی در تمام طول مدت بارداری خانمها یک درمان بی خطر و ایمن است.
هزینه ارتودنسی در دوران بارداری به عوامل مختلفی بستگی دارد. در مقاله هزینه ارتودنسی میتوانید قیمت روشهای مختلف را به تفکیک ببینید. از عوامل تاثیرگذار در قیمت ارتودنسی میتوان به این موارد اشاره کرد:
آنچه در این مقاله خواندید:
بین ارتودنسی دندان و بارداری، ارتباط قطعی وجود ندارد و به نظر نمیرسد که ارتودنسی در زمان بارداری ممنوع باشد اما حتما لازم است پیش از شروع ارتودنسی با پزشک زنان و متخصص ارتودنسی مشورت شود.
نه! ارتودنسی برای خانمهای باردار ضرری ندارد. ممکن است خانمهای باردار درد بیشتری تحمل کنند و آن هم به دلیل تغییرات هورمونی است که ممکن است حساستر باشند.
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.