صفر تا صد جرمگیری دندان | بهترین دکتر جرم گیری دندان

جرم گیری دندان
۰
(۰)

جرم گیری دندان، یکی از خدمات مهم دندانپزشکی است که شاید بتوان آن را قدم اول برای داشتن دندان‌هایی سالم و در عین حال زیبا دانست. مطمئناً وجود پلاک و جرم بر روی دندان نازیبایی در ظاهر دندان‌ها و لبخند فرد ایجاد می‌کند. جرم گیری بر خلاف تصور بسیار از افراد ناآگاه بدون هیچ گونه آسیبی می‌تواند تمامی جرم‌ها و پلاک‌های دندانی را از بین ببرد. با اینکه جرم گیری دندان یک درمان ساده به نظر می‌رسد ولی لازم است حتماً برای انجام آن به یک دندانپزشک خوب مراجعه شود تا جرمگیری را به صورت اصولی انجام دهد. در ادامه این محتوا هر اطلاعاتی که لازم است درباره جرمگیری دندان داشته باشید به شما ارائه شده است.

جرم گیری دندان چیست؟

فهرست محتوا

جرمگیری دندان (Teeth Scaling) به پاکسازی عمیق دندان و از بین بردن پلاک‌ها و جرم‌های تشکیل شده روی دندان اشاره دارد. در واقع فعالیت باکتری‌ها در دهان می‌تواند سبب تشکیل پلاک بر روی دندان‌ها شود. تجمع همین پلاک‌ها و عدم پاکسازی به موقع آن‌ها ماده‌ای سخت‌تر به نام جرم (تارتار) را در اطراف دندان بخصوص زیر خط لثه ایجاد می‌کند.‌ جرم دندان در نهایت آسیب‌های بیشتری از جمله پوسیدگی دندان و حتی التهاب لثه خواهد شد.

مزایای جرمگیری دندان

با جرمگیری و از بین بردن به موقع جرم‌های دندان، می‌توان از بروز مشکلات بعدی و بروز بیماری‌های دهان و دندان جلوگیری کرد؛ از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جلوگیری از پوسیدگی و خرابی دندان
  • از بین بردن لکه‌های دندانی
  • جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان
  • جلوگیری از بروز بیماری‌های لثه
قبل و بعد از جرم گیری دندان
قبل و بعد از جرم گیری دندان

دریافت مستقیم نوبت طراحی لبخند از کلینیک سیمادنت

دریافت نوبت

پیش از آن که بخواهیم بیشتر درباره جرم گیری دندان صحبت کنیم باید به تعریف مناسبی از جرم دندان‌ها بپردازیم. جرم دندان درواقع پلاک‌های میکروبی هستند که با رنگ زرد یا سفید دیده می‌شوند و به سطح دندان‌ها می‌چسبند. پلاک‌های دندانی توسط کلسیم بزاقی و دیگر املاح بزاق، با دندان‌ها، اتصال ضعیفی برقرار می‌کنند. با اینکه این اتصال بسیار ضعیف است، اما از بین بردن جرم دندان‌ها با مسواک و نخ دندان امکان پذیر نیست و برای انجام آن، نیازمند تجهیزات دندانپزشکی خواهیم بود.

شاید بارزترین مثال برای تشبیه جرم دندان‌ها، مثال کتری‌های خانگی باشند. آهکی که در داخل بدنه کتری‌ها سخت می‌شوند، همچون جرم‌های روی دندان‌ها هستند. برای تمیز کردن آن‌ها، تنها آب و وسایل شوینده کافی نیست و باید حتماً از ابزارآلات دیگری استفاده کرد.

علت ایجاد جرم روی دندان

زرد شدن دندان‌ها علل زیادی دارد بعضی از خوارکی ها و رعایت نکردن نکات بهداشت دهان و دندان از عوامل ایجاد جرم می‌باشد. البته بعضی از افراد مادرزادی رنگ دندان‌هایشان کمی زرد رنگ است که نمی توان آن را جرم دندان نامید.

پلاک‌های میکروبی که به رنگ زرد یا سفید هستند همراه با املاح بزاقی بر سطح دندان‌ها می‌چسبند و جرم دندان را تشکیل می‌دهند. برای برداشتن جرم‌های دندانی، باید جرم‌ گیری دندان کرد. جرمگیری دندان به دو صورت دستی و یا استفاده از دستگاه‌های اولتراسونیک در دندانپزشکی‌ها انجام می‌گیرد. در ادامه به عوامل تاثیر گذار در ایجاد جرم و پلاک دندانی اشاره خواهیم کرد:

دلایل تشکیل جرم و پلاک دندان
اینفوگرافیک علل تشکیل جرم و پلاک دندان
  • بهداشت نامناسب: مسواک زدن مخصوصا در شب بسیار ضروری است؛ زیرا شما در طول روز غذا می خورید و اگر مسواک نزنید مواد غذایی لابه لای دندان‌ها می‌ماند و در نتیجه باعث به وجود آمدن جرم می‌شود.
  • عادات نامناسب: عادات غلطی مانند دندان قروچه که لایه بیرونی مینای دندان را ساییده می‌کند، سبب تجمع جرم دندان می‌شود.
  • غذاهای شیرین و نوشابه‌های گازدار: قند و اسیدهای موجود در این غذاها و نوشیدنی‌ها، برای باکتری‌ها غذایی فراهم می‌کند و باعث افزایش تولید اسیدهای گرفته شده از باکتری‌ها می‌شود که می‌تواند باعث آسیب به مینای دندان شود.
  • حفره‌های دندانی: وجود حفره و سوراخ در دندان سبب تجمع مواد غذایی، ایجاد جرم و پلاک دندانی و در نهایت پوسیدگی دندان می‌شود.
  •  مصرف مواد غذایی سرشار از قند، نمک و چربی، باعث ایجاد جرم روی دندان می‌شود.
  • استعمال دخانیات: سیگار توانایی مقابله با عفونت‌ها را از بین می برد. در نتیجه باکتری‌هایی که سیگار تولید می‌کند از بین نرفته و به شکل جرم روی دندان‌ها به وجود می‌آید.
  • بزاق دهان: بزاق دهان نیز یکی از عوامل به وجود آمدن جرم روی دندان‌ها می باشد. بنابراین حتی اگر در طول روز غذا نخوردید، مسواک را نباید حذف کنید.
  • افزایش سن: بالا رفتن سن سبب از بین رفتن مینای دندان خواهد شد.

آیا من به جرم گیری دندان نیاز دارم؟!

جرمگیری دندان چگونه انجام می‌شود؟ (مراحل جرم گیری دندان)

در جرمگیری از ابزار مخصوصی برای برداشتن جرم و پلاک‌های دندان استفاده می‌شود. از آنجا که جرمگیری یک درمان ایمن و غیر جراحی است معمولاً از داروهای بی حسی استفاده نمی‌شود؛ زیرا حتی در صورت ایجاد درد، این درد بسیار خفیف بوده و قابل تحمل خواهد بود.

در کلینیک دندانپزشکی سیمادنت برای انجام بهتر و دقیق‌تر جرم گیری دندان، از دستگاه اولتراسونیک استفاده می‌شود. به این ترتیب با اشعه‌ تابانده شده به دندان‌ها، جرم‌ها و تارتار چسبیده شده روی دندان شکسته و ریز شده و به طور موثرتری از روی دندان برداشته می‌شوند.

روش دیگر جرم گیری دندان‌ها، استفاده از ابزارهای دستی جرم‌گیری است. این روش برای افرادی که جرم‌های سطحی روی دندان‌هایشان دارند، مناسب است. در این روش جرمگیری دندان، دندانپزشک به صورت دستی، پلاک‌های موجود روی دندان‌ها را می‌تراشد.

بعد از برداشتن جرم‌ها از روی دندان، لازم است سطح ساییده شده روی دندان، صیقل خورده و صاف شود. برای این منظور از بروساژ دندان استفاده شده و سطح دندان پولیش زده می‌شود.

جرم گیری دندان چیست

مراقبت های بعد از جرمیگیری دندان

  • بلافاصله بعد از جرمگیری تا دو ساعت بعد از آن نباید چیزی بخورید.
  • تا ۳ روز بعد از جرمگیری دندان، جداً باید از استعمال دخانیات و قلیان کشیدن خودداری کنید؛ زیرا این مواد سبب کاهش سرعت بهبودی خواهد شد.
  • از آنجاکه برای از بین بردن جرم‌های زیر خط لثه و اطراف دندان در طی جرم گیری، دندان و لثه حساس شده است لازم است تا ۴۸ ساعت و نهایتاً تا ۷۲ ساعت بعد از آن از غذاهای نرم استفاده کنید.
  • در چند وعده ابتدایی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بعد از جرمگیری، حتماً باید این اقدامات به آرامی انجام شود تا حساسیت دندان تشدید نشود.
  • در صورت تورم لثه بر اثر جرمگیری، می‌توانید از آب نمک گرم برای دهانشویه استفاده کنید. این کار را می‌توانید سه بار در روز انجام دهید تا تورم و التهابات موجود از بین برود.
  • در صورتی دندانپزشک، بعد از جرمگیری آنتی بیوتیک تجویز کرده باشد، باید آن‌ها را سر وقت و به موقع مصرف کنید.

جرم گیری دندان با ارتودنسی

ارتودنسی دندان و چسباندن براکت‌ها برای روی دندان‌ها، خود می‌تواند بستر تجمع پلاک و جرم را در اطراف براکت‌ها فراهم کند. در نتیجه جرمگیری در طول ارتودنسی نه تنها یک انتخاب نیست بلکه یک الزام است. همانطور که می‌دانید در طول دوره درمان ارتودنسی، لازم است بیمار به صورت مرتب و طبق دستور متخصص ارتودنسی چند هفته یک بار برای معاینه و ارزیابی روند درمان به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.

در این جلسات وضعیت دندان‌های بیمار از لحاظ تجمع جرم و پلاک نیز بررسی خواهد شد و در صورت نیاز جرمگیری در حضور براکت‌ها انجام می‌شود. فاصله زمانی و تعداد دفعات جرم گیری در طول ارتودنسی بستگی به وضعیت بهداشت بیمار و تشخیص دندانپزشک دارد.

تفاوت جرمگیری و سایر خدمات دندانپزشکی

آیا جرم گیری دندان همان بروساژ دندان است؟

همانطور که گفته شد با جرمگیری دندان، تمامی پلاک‌ها و جرم‌های سفت شه روی دندان از بین می‌رود؛ این جرم‌ها به نحوی در جای خود چسبیده‌اند که با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن هم نمی‌توان آن را از بین برد ولی جرمگیری بهترین روش برای برداشتن آنهاست. در واقع جرمگیری یکی از انواع خدمات درمانی دندانپزشکی محسوب می‌شود. با این وجود بروساژ دندان تنها به صاف و صیقلی شدن سطح روی دندان کمک می‌کند؛ در واقع بروساژ دندان تاثیری در از بین بردن لکه‌های دندانی ندارد و تنها برای صیقلی کردن سطح دندان استفاده می‌شود. انجام جرمگیری و بروساژ به صورت مکمل می‌تواند بهترین نتیجه را به همراه داشته باشد.

جرم گیری و بروساژ دندان
تفاوت جرم گیری دندان و بلیچینگ

تفاوت جرمگیری و بلیچینگ

تا به اینجا به طور کامل درباره جرمگیری، هدف از انجام آن و مراحل کار به طور کامل توضیح داده شد. در این میان برای بسیاری از افراد  این اشتباه به وجود می‌آید که آیا جرمگیری و نتیجه آن با بلیچینگ تفاوت دارد یا خیر؟ این سوالی است که بسیارپرسیده می‌شود و جواب آن این است که بله، این دو روش کاملاً متفاوت با یکدیگر هستند.

در واقع جرمگیری برای پاکسازی و برداشتن جرم‌های دندان انجام می‌شود ولی بلیچینگ برای درخشان‌تر کردن، روشن کردن و سفیدی دندان انجام می‌شود؛ در واقع بلیچینگ دندان یکی از قدم‌های اولیه و مهم اصلاح طرح لبخند است.

هرچند وقت یکبار باید جرم گیری کنیم؟

مدت زمان قطعی و مشخصی را نمی‌توان برای انجام جرم گیری مشخص کرد. بسیار به گوش رسیده است که باید هر ۶ ماه یک بار یا سالی یک بار حتماً جرمگیری دندان انجام داد. با این وجود واقعیت این است که باید برای هر فردی با توجه به میزان رعایت بهداست دهان و دندان، سرعت تشکیل پلاک و جرم دندان، میزان حساسیت و مینای دندان مشخص کرد که چه زمانی باید جرمگیری کند.

برخی از افراد به دلیل دندان‌ها ضعیف و سطح ساییده شده تاج دندان نمی‌توانند به طور مرتب و با فاصله کم جرم گیری دندان انجام دهند و باید این درمان برای آن‌ها با فواصل طولانی‌تری انجام شود. به طور کلی بهتر است هر ۶ ماه یک بار یا نهایتاً سالی یک بار دندان‌ها معاینه شوند تا در صورت وجود جرم و پلاک، جرم‌گیری انجام شود.

عوارض جرم گیری دندان

با اینکه جرمگیری دندان یک درمان ساده به نظر می‌رسد ولی با این وجود ممکن است بعد از انجام آن برخی عوارض موقتی را شاهد باشید. به دلیل برداشتن جرم و پلاک از اطراف دندان و زیر خط لثه، ممکن است التهاب و خونریزی لثه، حساسیت دندان به سرما و گرما، درد خفیف و ضربان‌دار دندان بروز کند. البته این عوارض موقتی و حد چند روز بوده (معمولاً ۵ تا ۷ روز) و جای نگرانی نخواهد بود.

البته نمی‌توان تاثیر انجام درمان توسط یک دندانپزشک متخصص و حرفه‌ای را نادیده گرفت؛ زیرا در صورت انجام این درمان توسط افراد نابلد و غیر حرفه‌ای ممکن است عوارضی از جمله آسیب به لثه و خونریزی و حتی آسیب به مینای دندان را در پی داشته باشد.

بهترین دکتر جرمگیری دندان | کلینیک جرم گیری دندان

نقش یک متخصص و دندانپزشک حرفه‌ای در کیفیت درمان‌های انجام شده و کاهش عوارض احتمالی بسیار اهمیت دارد. در واقع در هر درمان دندانپزشکی از جرمگیری دندان گرفته تا پیچیده‌ترین جراحی‌دهان و دندان، در صورتی که دکتر خوب و کلینیک معتبری را انتخاب نکنید ممکن است عوارض و عواقبی برای شما به همراه داشته باشد که جبران و درمان آن‌ها بسیار مشکل باشد. در صورتی که برای انجام جرمگیری دندان به یک کلینیک دندانپزشکی معتبر مراجعه کنید و جرم گیری را توسط بهترین دندانپزشکان انجام دهید، احتمال بروز عوارضی مانند آسیب رسیدن به لثه، عفونت و مشکلاتی این چنینی بسیار کاهش پیدا خواهد کرد. سیمادنت کلینیک این درمان مهم و اساسی را در بالاترین سطح کیفی ارائه می‌کند.

دریافت مستقیم نوبت طراحی لبخند از کلینیک سیمادنت

دریافت نوبت

جرمگیری دندان خانگی

بسیاری از افراد روش‌های خانگی را برای جرم گیری و برداشتن پلاک از روی دندان‌ها پیشنهاد می‌کنند. بهتر است بدانید که حتی اگر این روش‌های خانگی تا حدودی هم تاثیر داشته باشند و هرگز نمی‌توانند جای درمان اصولی و کلینیک دندانپزشکی را بگیرند. با این وجود رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مرتب، استفاده از دهانشویه، تغذیه صحیح و دوری از استعمال می‌تواند سبب حفظ بهتر سلامت دهان و دندان شود.

لق شدن دندان بعد از جرم گیری

یکی دیگر از تصورات اشتباه درباره جرم گیری دندان این است که برخی از افراد که این درمان را انجام داده‌اند، احساس لق شدن دندان را داشتند. ولی بهتر است بدانید که این احساس از کجا برمی‌آید و اصلاً عوارض جرمگیری محسوب نمی‌شود!

واقعیت امر این است که طی جرم گیری دندان، با برداشتن جرم و پلاک‌ها در اطراف دندان و خط زیر لثه، فضایی بین دندان و لثه ایجاد می‌شود که تصور لقی دندان را ایجاد می‌کند. این امر کاملاً طبیعی بوده و با گذشت زمان و چسبندگی بیشتر لثه به دندان این مسئله مرتفع خواهد شد.

علت حساسیت دندان بعد از جرمگیری

گاهی بعد از جرم‌گیری دندان‌ها، حساسیت دندانی ایجاد می‌شود. شاید تصور کنید که بخشی از مینای دندان شما از بین رفته است و به همین دلیل نسبت به سرما و گرما، دچار حساسیت دندانی شده‌اید. نگران نباشید. این روند کاملاً طبیعی است. بعد از چند روز شاهد کمتر شدن حساسیت دندانهایتان خواهید بود.

دلیل ایجاد این حساسیت، درواقع از بین رفتن بخش سنگینی از جرم‌های دندانی در امتداد لثه بوده است که با برداشتن آن‌ها، بخش‌هایی از ریشه دندان‌ها، به محیط بیرون اکسپوز می‌شود. درواقع ریشه دندان‌ها با محیط، ارتباط کوچکی برقرار می‌کنند که منجر به ایجاد حساسیت دندانی تا چند هفته خواهد شد.

حساسیت دندان بعد از جرم گیری

سوالات رایج در مورد جرمگیری دندان

  1. جرم گیری دندان چقدر طول می‌کشد؟

    این موضوع بستگی به جنس دندانهای هر فرد و مواد غذایی مورد استفاده او خواهد داشت و ممکن است در فردی لازم باشد تا در مدت زمان کوتاهتری برای جرمگیری دندان اقدام شود و بالعکس. اما به طور کلی توصیه می‌شود حداقل یکبار در سال برای جرمگیری دندان زیر نظر دندانپزشک مجرب اقدام شود.

  2. آیا جرمگیری دندان در خانه فایده‌ای دارد؟

    استفاده از روش‌های خانگی و ستنی نیز برای جرم گیری دندان تاثیرگذار هستند اما مدت زمان کمتری ماندگاری دارند. همچنین در صورتی که جرم دندان شما زیاد باشد، با استفاده از روش‌های سنتی قابل رفع نخواهد بود. به همین منظور می‌بایست به دندانپزشک مراجعه نمایید.

  3. تفاوت جرم گیری دندان با جرم گیری لثه چیست؟

    جرم‌ها در واقع همانند املاحی می‌مانند که بر روی دندان و زیر خط لثه به مرور زمان تجمع می‌کنند و در صورتی که بهداشت فردی را به درستی انجام ندهید و به صورت مداوم مسواک و نخ دندان را برای تمیز کردن دندان‌های خود استفاده نکنید، این جرم‌ها بیشتر خواهد شد. جرم‌های روی دندان به صورت پلاک‌های سفید و یا زرد رنگ قابل مشاهده خواهد بود. اما در صورتی که جرم‌ها به زیر لثه رفته باشند ممکن است دچار عفونت شود و خطرناک خواهد بود. به همین منظور حداقل سالی یکبار برای جرم گیری به پزشک خود مراجعه نمایید.

  4. آیا جرمگیری تاثیری در سفیدی دندان دارد؟

    از آنجا که جرمگیری تنها جرم‌ و پلاک‌های دندان را از بین می‌برد و به اصطلاح دندان را تمیز می‌کند، رنگ اصلی دندان را نشان می‌دهد. ولی جرمگیری هیچ تاثیری در سفید کردن و تغییر رنگ دندان نخواهد داشت. در واقع جرمگیری دندان، سبب تغییر رنگ دانه‌های دندان نخواهد شد. در نتیجه فردی که دندان‌هایش به صورت ذاتی زرد باشد، با جرمگیری سفید نخواهد شد. بهترین روش برای سفید کردن دندان‌ها برای چنین افرادی بلیچینگ دندان خواهد بود.

  5. آیا جرم گیری دندان درد دارد؟

    شاید تجربه جرم گیری دندان اطرافیانتان را شنیده باشید که بعضی از آنها گفته‌اند که جرم گیری دندان درد داشته است و بعضی‌ها هم گفته باشند که نه دردی حس نکرده ایم! ما به شما دلیل را خواهیم گفت. همه این‌ها به خاطر این است که حجم جرم دندانها با هم یکسان نیست و بسته به میزان جرم دندان‌ها درد را حس خواهید کرد. با این وجود همچنان این درد، غیر قابل تحمل نبوده و مشکلی ایجاد نمی‌کند.

  6. جرم دندان بیشتر در کدام قسمت‌ها وجود دارد؟

    جرم دندان در بخش‌هایی که مسواک کمتر به آن می‌رسد و تمیز کردن آن بخش‌ها سخت‌تر است، بیشتر تشکیل می‌شود. در امتداد لثه و بخش‌هایی از دندان که پر شده‌اند معمولاً جرم‌های دندانی تشکیل می‌شوند. با این وجود حتی اگر به خوبی بهداشت دهان را هم رعایت کنید، باز هم جرم گیری دندان لازم خواهد بود؛ چرا که باکتری‌ها همیشه مهمان دهان و دندان‌های ما هستند. اگر از جرم گیری دندان‌ها غافل شوید، تنها به دندان‌هایتان آسیب نمی‌زنید. عدم جرمگیری دندان باعث ایجاد بیماری‌های لثه نیز خواهد شد.

  7. آیا جرم گیری مینای دندان را از بین می‌برد؟

    متأسفانه باور غلطی در بین عموم مردم جا افتاده است که جرمگیری دندان موجب از بین رفتن و نازک شدن مینای دندان می‌شود. این در حالی است که دستگاه‌های جرم گیری تنها توان برداشتن جرم‌های دندانی را دارند و به هیچ عنوان آسیبی به مینای دندان وارد نمی‌کنند.
    این افراد اگر از معایب جرم روی دندان آگاهی داشته باشند، به هیچ عنوان جرم گیری دندان را مضر تلقی نمی‌کنند. جرم‌های دندانی نه تنها باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند، بلکه لثه و بافت‌های لثه را تخریب می‌کنند و باعث ایجاد تحلیل لثه و در نهایت، لق شدن دندان‌ها می‌شوند.

مراجعه حضوری برای جرم گیری دندان در شمال تهران

اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محله‌های این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی برای جرمگیری دندان در شمال تهران را دارید، می‌توانید به مطب شریعتی سیمادنت مراجعه نمایید.

آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه ۳، واحد ۱۱

دریافت نوبت

کلینیک شریعتی سیمادنت

مراجعه حضوری برای جرم گیری دندان در غرب تهران

علاوه بر مناطق شمالی تهران، سیمادنت در غرب تهران نیز شعبه‌ای دیگر دارد و شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری با دندانپزشک به شعبه ستارخان سیمادنت مراجعه کنید. در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران، جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید قصد مراجعه به یک مرکز دندانپزشکی در اطراف منزل خود را دارید تا جرم گیری دندان انجام دهید، می‌توانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.

آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵

دریافت نوبت

کلینیک سیمادنت ستارخان

آیا این مقاله برایتان مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

به اشتراک بگذارید :
[addtoany]

دیدگاه ها:

  1. مهران گفت:

    سلام.
    جرم گیری دندان با دریل دندانپزشکی انجام میشه؟
    یا نه؟

    1. سیمادنت کلینیک گفت:

      سلام دوست عزیز، جرمگیری دندان با قلم جرمگیری انجام می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مشاوره آنلاین