کیست دندان

کیست دندان عقل نهفته

حتماً تاکنون عنوان کیست دندان به گوشتان خورده است و می دانید که با درد زیادی همراه می باشد. کیست دندان انواع گوناگونی دارد که یکی از شایع ترین آنها کیست دندان عقل نهفته می باشد.

کیست دندان عقل، در واقع نوعی کیسه بوده که از آب و یا هوا تشکیل شده است و به مرور زمان باعث آسیب دیدگی به استخوان فک و در نتیجه از بین رفتن آن می شود. کیست دندان عقل نهفته که با عنوان کیست فولیکولار و کیست دنتی ژروس شهرت دارد، علاوه بر دندان عقل می توانند در محل هر دندان دیگری که رشد نکرده است، اتفاق بیفتد.

برای درمان کیست های دندان عقل، بیمار باید تحت عمل جراحی قرار گیرد تا کیست به همراه دندان عقل نهفته از فک او خارج شود. البته در مواقع زیادی نیاز به خارج کردن دندان عقل وجود ندارد، چرا که بعد از خارج کردن کیست، دندان عقل از حالت نهفته بودن خارج شده و همانند سایر دندان ها با چشم قابل رویت خواهد بود. در صورتی که بیمار در درمان این کیست کوتاهی کند، ممکن است دچار مشکلات عفونی خطرناک و جبران ناپذیری شود و سلامت آن را در معرض خطر قرار دهد.

در همین راستا در این مقاله به بررسی بیشتر این عارضه، علائم و روش های درمان و پیشگیری آن پرداخته ایم و در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم.

روش های درمان کیست دندان

رویش دندان عقل چه دردسر هایی در پی دارد؟

دندان های تمام انسان ها در یک بازه سنی ثابت و مشخصی رشد می کنند. اما در بین دندان ها، یک دندان وجود دارد که زمان رویش آن در هر فرد ممکن است با فرد دیگر تفاوت داشته باشد، که به این دندان، دندان عقل می گویند. تعداد دندان های عقلی که باید در فک هر انسانی رشد کند، ۴ عدد می باشد که ۲ تای آنها در فک پایین و ۲ تای دیگر در فک بالا رشد خواهند کرد.

به طور کلی، ۳ حالت گوناگون برای رویش دندان عقل وجود دارد.

در حالت اول، دندان عقل مانند سایر دندان ها از لثه بیرون می آید و با چشم میتوان آن را رویت کرد. اگر دندان عقل شما جزو این گروه باشد، شما مشکل چندانی با دندان های عقل خود نخواهید داشت، چرا که در صورت رشد کامل و منظم، به سایر دندان هایتان آسیبی وارد نمی شود.

در حالت دوم، بخشی از دندان عقل از لثه بیرون می آید و بخش دیگر آن در داخل لثه باقی می ماند، که این نوع از دندان عقل، دردسرهایی را برایتان به وجود خواهد آورد.

در حالت سوم، عموماً دندان عقل اصلاً از لثه خارج نمی شود که به این دندان عقل، دندان عقل نهفته گفته می شود که در واقع بدترین حالت ممکن ایست که می تواند رخ دهد. از این رو در این مطلب قصد داریم به بررسی بیشتر این دندان و مشکلاتی که به وجود می آورد، بپردازیم.

روش های درمان کیست دندان

کیست دندان عقل نهفته چیست؟

حتماً شنیده اید که بسیاری از پزشکان توصیه می کنند که دندان عقل خود را بلافاصله بعد از روییدن، بکشید تا بتوانید از مشکلات احتمالی که به وجود می آورد جلوگیری نمایید. یکی از مهمترین دلیلی که دندان پزشکان توصیه می کنند که دندان عقل خود را بکشید، به هم خوردن نظم دندان های دیگر در صورت وجود دندان عقل می باشد.

همانطور که گفتیم دندان عقل نهفته، مشکلات زیادی را برای شما به وجود می آورد که کیست دندان عقل نهفته که به آن کیست فولیکولار و یا کیست دنتی ژروس گفته می شود، از مهمترین این مشکلات می باشد.

در داخل فک انسان کیسه ای وجود دارد که دندان عقل در آن رشد می کند، در صورتی که این کیسه با مایع پر شود، کیست های آزاردهنده و خطرناکی در دندان عقل نهفته به وجود می آید که باعث آسیب دیدگی به اعصاب می شود. لازم به ذکر است که کیست دندان عقل ، در اطراف دندان تشکیل می شود.

همچنین بخوانید: ارتودنسی دندان نیش

کیست دندان عقل نهفته

کیست دندان عقل نهفته بیشتر در چه کسانی رخ می دهد؟

به طور کلی عارضه کیست دندان عقل محدوده سنی خاصی ندارد و ممکن است در هر فردی و با هر سنی اتفاق بیفتد. اما طبق آمارهای موجود می توان گفت که شیوع این بیماری در افراد بین ده تا سی سال بیشتر می باشد. علاوه بر این، بیماری کیست دندان عقل در سفیدپوستان بیشتر از سیاه پوستان رخ می دهد. در کیست های دندان عقل نهفته بزرگ، ممکن است که صورت بیمار دچار عدم تقارن شود.

ویژگی کیست فولیکولار دندان

کیست فولیکولار، ممکن است در هر دندان رشد نیافته ای رخ دهد، ولی دندان های عقل فک پایین بیشتر در معرض این نوع کیست قرار دارند. از این رو دندانپزشکان همواره به بیماران خود توصیه می کنند که به طور مستمر برای بررسی دندان های عقل نهفته خود و جلوگیری از بروز کیست فولیکولار به پزشک مراجعه کنند. کیست دندان عقلبه ندرت دندان های شیری نهفته را درگیر می کند.

کیست های دندان عقل نهفته این قابلیت را دارند تا به اندازه های خیلی بزرگ و قابل توجهی رشد کنند و با درگیر کردن استخوان فک باعث نابودی و از بین رفتن آن شوند، که البته کیست های فولیکولار خیلی بزرگ جزو کیست های خیلی نادر محسوب می شوند.

کیست فولیکولار دندان

علائم کیست دنتی ژروس

کیست دندان عقل معمولاً علائم خاصی ندارد و بیشتر در زمانی که بیمار برای بررسی علت عدم رویش دندان عقل خود به دندانپزشک مراجعه می کند، بعد از انجام آزمایش رادیوگرافی به وجود آن پی برده می شود و بعد از آن باید به سرعت برای درمان و از بین بردن آن اقدام شود تا قبل از آسیب دیدگی به استخوان فک، کیست دندان خارج شود.

آیا کیست فولیکولار نوعی عفونت محسوب می شود؟

خیلی از افراد تصور می کنند که کیست دندان عقل و به طور کلی هر کیست دندان دیگری، نوعی عفونت دندانی است. اما باید بگوییم که این یک تصور کاملاً اشتباهی بوده و کیست دندان هیچ ربطی به عفونت ندارد. اما ممکن است که به مرور زمان و عدم درمان به موقع به عفونت تبدیل شود که در این صورت با درد زیادی همراه خواهد بود.

همچنین بخوانید: چگونه التهاب بعد از کشیدن دندان عقل را کاهش دهیم؟

کیست دندان عقل

روش درمان کیست دندان عقل نهفته

متداول ترین روش برای درمان کیست فولیکار دندان، خارج کردن یکباره کیست، همراه با دندان عقل نهفته که اصطلاحاٌ به آن «انا کولاسیون» گفته می شود، می باشد. در صورتی که احتمال بیرون زدن دندان عقل از لثه وجود داشته باشد، در بسیاری از مواقع بعد از خارج کردن کیست، دندان عقل در جای خود باقی می ماند.

علاوه بر روش عمل جراحی کیست دندان عقل نهفته که با خارج کردن کیست از داخل دندان همراه است، روش دیگری برای درمان این عارضه وجود دارد که به آن روش «مارسوپیالیزیشن» گفته می شود که در این روش کیست دنتی ژروس جمع شده و اندازه نقص استخوانی کاهش پیدا می کند.

بهترین راه برای جلوگیری از بروز عارضه کیست دندان عقل رشد نکرده، رادیوگرافی دندان های عقل نهفته در هر ۶ ماه می باشد تا بیمار بتواند از عدم وجود کیست فولیکولار در فک خود اطمینان حاصل نماید.

به این مقاله امتیاز دهید
به اشتراک بگذارید :
[addtoany]
مشاوره آنلاین