علت دندان قروچه کودکان در خواب چیست؟ + راه های درمان

همه چیز درباره دندان قروچه کودکان در خواب
۵
(۱)

یکی از مشکلاتی که ممکن است برای کودک شما، بصورت کاملا غیرارادی و ناخودآگاه پیش بیاید؛ دندان ‌قروچه کودکان در خواب است. وقتی که یک کودک، دچار عارضه دندان‌ قروچه در خواب می‌شود، فک‌هایش را بر روی هم فشار می‌دهد و دندان‌هایش را به یکدیگر می‌ساید که این بهم ساییده شدن دندان‌ها، هم باعث تولید صدایی ناهنجار می‌شود و هم اینکه موجب آسیب رساندن به دندان‌های کودک می‌گردد. دندان‌ قروچه کودکان در خواب، معمولا همراه با صدای ساییده‌شدن دندان‌ها بر روی هم می‌باشد که می‌تواند برای اطرافیان و والدین کودک ناخوشایند و نگران‌کننده باشد.

توجه داشته باشید که دندان ‌قروچه کودکان می‌تواند نشانه استرس، نگرانی و یا حتی فشارهای روحی و جسمی در زندگی روزمره او باشد. در برخی موارد، ممکن است که علت دندان‌ قروچه کودکان در خواب، مشکلات دندانی و درد دندان باشد که در هرصورت، مراجعه به پزشک و دندان‌پزشک برای ارزیابی و درمان مناسب، ضروری است. اگر شما نیز درگیر مشکل دندان ‌قروچه کودک‌تان در خواب هستید، تا پایان این مقاله از سیمادنت کلینیک با ما بمانید تا اطلاعات مفیدی از دندان ‌قروچه کودکان در خواب را تقدیم نگاهتان کنیم. 

عارضه دندان قروچه کودکان چیست؟

دندان ‌قروچه کودکان، به معنای فشردن فک‌ها روی هم و یا ساییده‌شدن دندان‌ها بر روی هم می‌باشد که معمولاً در طول شب و در حین خواب کودکان رخ می‌دهد. دندان ‌قروچه کودکان در خواب، به صورت ناخودآگاه و کاملا غیرارادی صورت می‌گیرد و ممکن است به دندان‌ها، فک‌ها و بافت‌های دهانی آسیب برساند. دندان ‌قروچه کودکان می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله استرس، اضطراب، نیاز کودک به تحرک فیزیکی بیشتر (بیش فعالی)، دندان درد و یا عوامل وراثتی رخ دهد.

در اکثر مواقع، والدین با شنیدن صدای ساییده شدن دندان‌های کودکان یا مشاهده دندان‌های لب‌پر شده، به دندان‌قروچه کودکان پی برده و به دندانپزشک اطفال مراجعه می‌کنند. در نظر داشته باشید که دندان ‌قروچه کودکان در خواب، ممکن است به صورت موقت باشد و ‌بطور خود به خودی کنترل شود؛ اما در مواردی ممکن است که نیازمند مدیریت و درمان باشد، بخصوص اگر عوارضی جدی روی دندان‌ها یا سایر بافت‌های دهانی کودک شما ایجاد شده باشد.

علل دندان قروچه کودکان در خواب

دلایل دندان قروچه کودکان در خواب

دندان ‌قروچه کودکان در خواب که وضعیتی کاملا غیرارادی و ناخودآگاه است، به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد. در کودکان، این وضعیت می‌تواند با عوامل روانی، فیزیولوژیکی یا محیطی ارتباط داشته باشد که در ادامه این مقاله، برخی از دلایل مهم دندان ‌قروچه کودکان در خواب را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

اضطراب و استرس

دندان ‌قروچه کودکان در خواب و اضطراب و استرس، بطور مستقیم باهم مرتبط هستند و یکدیگر را تشدید می‌کنند. زمانیکه کودک شما با اضطراب و استرس مواجه می‌شود، بطور ناخودآگاه دندان‌ قروچه کرده و با شدت بیشتری دندان‌هایش را فشار می‌دهد. در برخی موارد هم دندان ‌قروچه کودکان، به عنوان یک عادت غیر ارادی؛ در پاسخ به استرس و نگرانی شکل می‌گیرد. بطور مثال، وقتی که کودک شما با مشکلاتی مانند: تغییرات نسبتا اساسی در محیط زندگی، مسائل اجتماعی، مشکلات خانوادگی و… مواجه ‌شود، ممکن است که عارضه دندان ‌قروچه تشدید شود.

کج بودن دندان ها

کج‌ بودن دندان‌ ها که به عدم تطابق قرارگیری دندان‌ها در کنار یکدیگر اشاره دارد نیز، ممکن است باعث دندان‌ قروچه کودکان در خواب شود. اگر دندان‌های کودک شما کج باشند، از یکدیگر بیش از حد فاصله داشته باشند و یا بصورت نامناسبی بر روی لثه‌ها قرار گرفته باشند، ممکن است که باعث تحریک عارضه دندان ‌قروچه در خواب شود. به عنوان مثال: وجود فضای بیش از حد بین دندان‌ها می‌تواند باعث تحریک خودکار دندان‌ها برای جابجایی، ساییدن و یا فشرده شدن شود که نهایتا به دندان ‌قروچه کودکان در خواب ختم می‌شود. ارتودنسی کودکان در این زمینه می تواند کمک کننده باشد.

وجود درد در دندان

وجود درد در دندان و دندان ‌قروچه کودکان در خواب، از ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر برخوردار هستند؛ اما این ارتباط ممکن است پیچیده و بسته به عوامل مختلفی باشد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • عکس‌العمل به درد: کودکان ممکن است که به عنوان یک واکنش به درد دندان، به دندان ‌قروچه روی آورند. آن‌ها ممکن است بصورت ناخودآگاه، بیشتر به دندانی که درد می‌کند فشار بیاورند؛ تا سعی کنند که درد را کاهش دهند.
  • استرس و اضطراب: درد دندان می‌تواند موجب استرس و اضطراب در کودک شود که این مورد به نوبه خود ممکن است باعث افزایش دندان‌ قروچه کودکان در خواب شود.
  • مدیریت درد: برخی از کودکان بخاطر تلاش برای کاهش درد و یا عدم توانایی در کنترل درد دندان، به صورت ناخودآگاه از دندان ‌قروچه به عنوان یک واکنش به درد دندان استفاده می‌کنند.

بطور کلی، وجود درد دندان می‌تواند یک عامل تشدید کننده دندان ‌قروچه کودکان در خواب باشد. برای مدیریت مناسب، مهم است که به کودک خود، پشتیبانی روانی و مشاوره دندان‌پزشکی مناسب ارائه دهید تا بتواند بر این عارضه غلبه کند.

وجود درد دندان از دلایل دندان قروچه

بیش فعالی

بیش ‌فعالی کودکان می‌تواند بطور مستقیم یا غیرمستقیم بر دندان ‌قروچه کودکان در خواب، تاثیر بگذارد. در اینجا چند مورد از تاثیرات بیش ‌فعالی کودکان بر دندان ‌قروچه را یادآور می‌شویم:

  1. استرس و نگرانی
    کودکان بیش ‌فعال ممکن است به دلیل فعالیت بیش‌ازحد و ایجاد استرس و نگرانی بیشتر، دندان ‌قروچه کنند و دندان‌های خود را فشرده و یا به هم بسایند. توجه داشته باشید که استرس ناشی از فعالیت بیش از حد و نیاز به انرژی اضافی، می‌تواند باعث افزایش دندان ‌قروچه کودکان شود.
  2. فشارهای روانی
    بیش‌فعالی، ممکن است که با فشارهای روانی همچون فشار روانی ناشی از نیازهای بیشتر آموزشی یا اجتماعی، منجر به افزایش دندان ‌قروچه کودکان شود.
  3. عادت‌های بدنی
    کودکان بیش فعال، ممکن است که به دندان ‌قروچه به عنوان یک راه برای تخلیه انرژی اضافی خود روی بیاورند و به این عارضه عادت کنند. 

ترمیم غیر اصولی دندان ها

ترمیم غیر اصولی دندان ها در کودکان می‌تواند یک عامل محرک برای دندان ‌قروچه کودکان در خواب باشد. اگر ترمیم‌ غیراصولی در دندان‌های کودک شما انجام شود، منجر به تغییر در تراز و قرارگیری نامناسب دندان‌های او می‌شود که این تغییرات؛ دندان‌ قروچه کودک شما را درپی دارد. بطور کلی، ترمیم دندان کودکان باید توسط دندان‌پزشکان متخصص و با رعایت اصول بهداشتی و استانداردهای حرفه‌ای انجام شود تا احتمال بروز عارضه دندان‌ قروچه کودکان به حداقل برسد.

ترمیم غیر اصولی دندان ها از دلایل دندان قروچه

دندان قروچه کودکان چه عوارضی دارد؟

دندان‌قروچه کودکان می‌تواند عوارض مختلفی را ایجاد کند که برخی از مهم‌ترین این عوارض، شامل موارد زیر است:

  1. آسیب به دندان‌ها
    دندان ‌قروچه کودکان در خواب ممکن است منجر به خراشیدگی، ساییدگی و سایر آسیب‌های مکانیکی به سطح دندان‌ها شود. این امر می‌تواند باعث ضعف و تخریب ساختار دندان‌ها نیز بشود که در طولانی مدت، دندان‌های کودک شما را نیازمند ترمیم‌های دندانی زیادی می‌کند.
  2. آسیب به لثه و بافت‌های اطراف
    فشار و ساییدن دندان‌ها ممکن است باعث آسیب به لثه‌ها و بافت‌های اطراف دندان‌ها شود که این وضعیت می‌تواند به التهابات و مشکلات لثه‌ای منجر شود.
  3. افزایش استرس و اضطراب
    دندان‌ قروچه کودکان در خواب می‌تواند به عنوان یک علامت مهم از استرس و اضطراب در کودکان تلقی شود که این موضوع می‌تواند به صورت دوره‌ای و متناسب با وضعیت روانی کودکان، پیشرفت کند.
  4. اختلال در کیفیت خواب
    دندان ‌قروچه کودکان در خواب، باعث تخریب یا خراشیدگی دندان‌ها می‌شود و خواب آرام کودک شما را مختل می‌کند و به عدم استراحت کافی کودک منجر می‌شود.

نحوه تشخیص دندان قروچه کودکان در خواب

دندان ‌قروچه کودکان در خواب، معمولاً توسط والدین کودک تشخیص داده می‌شود. این امر ممکن است به دلیل صدای ساییده شدن و یا فشرده شدن دندان‌ها در طول شب و یا از طریق مشاهده اثرات دندان ‌قروچه بر روی دندان‌ها، تشخیص داده شود. برخی از مهم‌ترین روش‌هایی که برای نحوه تشخیص دندان‌ قروچه کودکان در خواب، استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • مشاهده و شنیدن
    والدین ممکن است که بصورت تصادفی، صدای ساییده شدن و یا فشردن دندان‌های کودک خود را در طول شب بشنوند که این می‌تواند نشانه مهمی از وجود دندان ‌قروچه کودکان در خواب، محسوب شود. 
  • بررسی دندان‌ها
    دندان‌پزشک ممکن است طی یک بررسی دوره‌ای و برای تشخیص دندان‌های آسیب دیده و یا ساییده شده، متوجه دندان ‌قروچه کودک شود و برای اطمینان بیشتر؛ ممکن است که از والدین سوالاتی نیز در مورد رفتارهای خواب کودک بپرسد.
  • استفاده از مانیتورینگ خواب
    در برخی موارد، از مانیتورینگ خواب یا دستگاه‌های خاص برای ثبت رفتارهایی مانند دندان ‌قروچه کودکان در خواب، استفاده می‌شود. این ابزارها می‌توانند رفتارهای حرکتی و صوتی را در طول شب به صورت لحظه‌ای ثبت کنند و برای تشخیص دقیق‌تر دندان ‌قروچه کودکان در خواب، مفید باشند.

عوارض دندان قروچه کودکان در خواب

راه های درمان دندان قروچه کودکان

برای مدیریت بهتر دندان ‌قروچه کودکان در خواب که با استرس و اضطراب همراه است، شما می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • مدیریت استرس و اضطراب

فراهم کردن محیطی آرام و پشتیبانی روانی از کودک برای کاهش استرس و اضطراب او، ممکن است که تاثیر زیادی بر کاهش دندان قروچه او داشته باشد.

  • مهیا کردن خواب منظم برای کودکان

فراهم کردن خواب راحت و منظم برای کودکان، به کاهش دندان ‌قروچه کودکان در خواب؛ کمک بسیار زیادی می‌کند.

  1. مشاوره با دندان‌پزشک

مشاوره و معاینه دندان‌های کودک توسط یک دندان‌پزشک مجرب برای ارزیابی و مدیریت سلامت دندان‌ها و همچنین پیشگیری از آسیب‌های ناشی از دندان ‌قروچه، ضروری بنظر می‌رسد.

  • مشاوره با روانشناس

مشاوره با روانشناس می‌تواند برای ارزیابی و کاهش اضطراب و استرس کودک و در نهایت کاهش دندان قروچه، بسیار مفید باشد.

با همه این تفاسیر، فهم بهتر شرایط زندگی روزمره کودک می‌تواند به شناخت، پیشگیری و درمان بهتر دندان‌ قروچه کودکان در خواب کمک قابل توجهی کند.

جمع بندی مقاله دندان قروچه کودکان در خواب

دندان ‌قروچه کودکان در خواب، عارضه‌ای فیزیولوژیک است که معمولاً در طول شب رخ می‌دهد و شامل فشردن یا ساییدن دندان‌ها روی یکدیگر است. این وضعیت می‌تواند منجر به آسیب‌ جدی دندان‌ها، لثه‌ و بافت‌های اطراف آن شود. علت دقیق دندان ‌قروچه کودکان در خواب هنوز مشخص نیست؛ اما استرس، اضطراب، نیاز به تحرک فیزیکی بیشتر و عوامل وراثتی، در بروز آن نقش مهمی دارند.

اثرات دندان‌ قروچه کودکان، می‌تواند با مراجعه به دندانپزشکی و همچنین روانشناسی کودک، تا حدود زیادی بهبود یابد. بنابراین توصیه می‌شود که هرگاه علائم مربوط به دندان ‌قروچه را در کودک خود مشاهده کردید و متوجه شدید که او دندان‌های خود را روی هم می‌فشارد و یا سایر نشانه‌های دندان قروچه را دارد، حتما به پزشک خانواده یا دندانپزشک مراجعه‌ کنید و این موضوع را به متخصص دندانپزشک اطلاع داده و پیگیری نمایید.

آیا درمان خانگی دندان قروچه کودکان امکان پذیر است؟

بله. بسیاری از والدین می‌توانند با استفاده از روش‌های درمان خانگی دندان قروچه کودکان در خواب، به کاهش دندان‌قروچه کمک کنند. برخی از این روش‌ها شامل ایجاد محیط آرام برای خواب کودک، ماساژ و تمرینات آرامش‌بخش، استفاده از موسیقی ملایم و ورزش منظم است.

دندان قروچه انگلی چیست؟

دندان ‌قروچه انگلی، یکی از نشانه‌های وجود انگل در بدن (کودکان و بزرگسالان) است. انگل‌‌های گوارشی خود را با علائمی همچون دندان ‌قروچه در خواب و یا حتی در بیداری، نشان‌ می‌دهند.

آیا این مقاله برایتان مفید بود؟

میانگین رای ۵ / ۵. تعداد رای: ۱

هنوز رای ثبت نشده است.

به اشتراک بگذارید :
[addtoany]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مشاوره آنلاین
سیمادنت
تماس با ما
سیمادنت
تماس با ما
سیمادنت
دریافت نوبت
سیمادنت
هزینه دندانپزشکی