آشنایی کامل با ارتوسرجری

ارتوسرجری چیست؟
۰
(۰)

به انجام جراحی فک و ارتودنسی دندان به صورت دو درمان مکمل یکدیگر ارتوسرجری می‌گویند. انجام ارتوسرجری برای افرادی که از ناهنجاری‌های فکی همچون اپن بایت، دیپ بایت، کراس بایت و دیگر مشکلات فکی رنج می‌برند، ضروری است. ارتودنتیست در ابتدا با تغییر وضعیت دندان‌ها سعی بر مرتب کردن این ناهنجاری دارد و در نهایت، جراح فک، با انجام جراحی، دندان‌های متقارن شده را بر روی یکدیگر قرار می‌دهد.

قبل و بعد از ارتودنسی و جراحی فک
قبل و بعد از ارتودنسی و جراحی فک
قبل و بعد از ارتوسرجری (ارتودنسی و جراحی فک)
قبل و بعد از ارتوسرجری (ارتودنسی و جراحی فک)

دریافت مستقیم نوبت از کلینیک سیمادنت

دریافت نوبت اینترنتی

بنر دکتر داوودیان

در چه صورت ارتوسرجری انجام می‌شود؟

• افرادی که به صورت مادرزادی با مشکلات فکی مواجه هستند.
• اگر فردی دچار فک درد مزمن است، احتمالاً نیاز به جراحی فک دارد.
• افرادی که جلوزدگی فک و یا عقب رفتگی فک دارند.
• افرادی که همیشه دندان‌های جلوییشان بدون لبخند زدن، مشخص است. در واقع این افراد اگر بخواهند لب‌هایشان را ببندند باید فشار روی لب‌های خود بیاورند.
• افرادی که رشد ناهماهنگ فکی دارند و یک طرف فکشان بیشتر از طرف دیگر رشد کرده است، نیاز به جراحی فک و ارتودنسی دارند.
• افرادی که دچار تومور فکی هستند و افرادی که تنفس غیرارادی از سمت دهان خود دارند، مستلزم انجام جراحی فکی می‌باشند.
• افرادی که از کراس بایت، اپن بایت، دیپ بایت و ناهنجاری‌های فکی شدید رنج می‌برند، برای خاتمه دادن به این مشکل، نیاز به ارتوسرجری دارند.
• افرادی که در هنگام لبخند زدن بخشی از لثه‌شان مشخص می‌شود، باید با انجام جراحی فک، به این مشکل خاتمه دهند.

سن مناسب برای ارتوسرجری

احتمالاً این سوال برای شما هم مطرح شده است. ابتدا باید بدانید که استخوان فک معمولاً تا قبل از سن ۲۰ سالگی رشد می‌کند و پس از آن معمولاً رشد آن متوقف می‌شود. بنابراین، برای داشتن یک درمان موثر و به دست آوردن نتایج ایده‌آل، توصیه می‌شود که اقدام به ارتوسرجری (جراحی ارتوژنی) در بازه‌ی سنی ۱۷ تا ۱۸ سالگی انجام دهید. این بازه سنی معمولاً به عنوان زمان مناسب برای جراحی ارتوسرجری در نظر گرفته می‌شود و به دلیل رشد متوقف استخوان فک پس از آن سن، نتایج بهتری به دست می‌آید.

جراحی فک پیش از ارتودنسی و یا بعد از ارتودنسی انجام می‌شود؟

حدوداً ۱۵ درصد از بیماران ارتودنسی، نیاز به جراحی فک دارند. جراحی فک به منظور قرار گیری متقارن دندان‌ها روی یکدیگر انجام می‌شود تا علاوه بر این که زیبایی به چهره فرد بازگردد، از عواقب و بیماری‌های دیگری که به خاطر ناهماهنگی دندان‌ها ایجاد می‌شود، پیشگیری شود.
زمانی که فردی دچار به هم ریختگی دندانی و مشکلات فکی است، در ابتدا به ارتودنتیست مراجعه می‌کند. ارتودنتیست با بررسی دندان‌ها و استخوان‌های فک‌های بیمار، می‌تواند به راحتی تشخیص دهد که این بیمار نیاز به ارتوسرجری دارد. ارتوسرجری به انجام درمان ارتودنسی و جراحی فک به صورت مکمل یکدیگر می‌گویند که در این صورت در طی درمان ارتودنسی، نیاز به جراحی فک نیز می‌باشد.
بیمار باید تقریباً یک سال قبل از جراحی، ارتودنسی شده باشد تا با تغییر وضعیت دندان‌های وی، موقعیت دندان‌های او، دقیق‌تر بررسی شود و بعد از عمل جراحی، این دندان‌های متقارن شده، روی یکدیگر قرار بگیرند. بعد از انجام جراحی فک، باید ۶ تا ۹ ماه همچنان از ارتودنسی استفاده کرد تا دندان‌ها به وضعیت ثبات برسند. این مدت ممکن است به تشخیص متخصص ارتودنسی کوتاه‌تر یا طولانی‌تر نیز باشد.

چه مراقبت هایی باید بعد از ارتوسرجری انجام دهیم؟

تجربه جراحی فک می‌تواند برای برخی افراد دشوار باشد، اما مهم است بدانید که کبوری و ناراحتی پس از جراحی طبیعی هستند. بعد از گذشت ۴ هفته، تا حد زیادی می توان بهبود یافت. در روزهای اول پس از جراحی فک و صورت، احتمال دارد که دچار گلو درد شوید که معمولاً به علت  استفاده از لوله تنفسی، ایجاد می شود. این وضعیت طبیعی است و با گذشت زمان بهبود می‌یابد.

  • برای کاهش تورم، معمولاً توصیه می‌شود از کمپرس یخ استفاده کنید. این کمپرس یخ را به منطقه‌ی مورد علاج بگذارید و به مدت کوتاهی بر روی آن قرار دهید تا تورم کاهش یابد.
  • هنگام خواب، سرتان باید بالاتر از بدن قرار داشته باشد. این کار به کاهش تورم و راحتی در خواب کمک شایانی می‌کند.
  • داروهایی که به شما تجویز شده، باید به وقت و به طور مرتب مصرف شوند. از عدم رعایت دستورات پزشکی پرهیز کنید تا فرآیند بهبودی به خوبی پیش برود و مشکلات احتمالی به حداقل برسد.

ارتودنسی و جراحی فک باید به چه ترتیبی انجام شوند؟!

در فایل صوتی زیر دکتر داودیان به صورت دقیق، در رابطه با فرآیند انجام ارتودنسی و جراحی فک و اینکه لازم است این دو درمان مکمل با چه ترتیبی انجام شوند، توضیح داده‌اند.

بنر دکتر داوودیان

مراحل ارتودنسی

برای انجام ارتودنسی و جراحی همزمان اول باید دندان های فرد مرتب شود، و معمولا این زمان ۱۲ تا ۱۸ ماه طول می کشد. بعد از مرتب کردن دندان ها و بررسی کردن آن توسط متخصص ارتودنسی می‌توان اقدام به جراحی فک توسط جراح فک کرد تا مشکل قرارگیری دندان‌ها بر روی یکدیگر نیز برطرف شوند. دقت کنید که در هنگام جراحی، دستگاه ارتودنسی هنوز در دهان وجود دارد.

آیا جراحی فک دردناک است؟

جراحی فک یکی از سخت‌ترین جراحی‌هایی است که دوره نقاهت طولانی مدتی دارد. درباره درد جراحی فک باید گفت که استفاده از مسکن‌ها و کشنده‌های درد، کمک زیادی در کاهش درد جراحی فک دارد اما نکته‌ای که نمی‌توان از آن غافل شد، تغذیه دشوار در این دوره است. فرد باید از غذاهای آبکی تا مدت‌های زیادی استفاده کند. این افراد نمی‌توانند تا یک ماه غذایی را بجوند و بعد از آن نیز باید از غذاهای بسیار نرم استفاده کنند.

آیا جراحی فک بدون ارتودنسی ممکن است؟

بسیاری از بیماران که با مشکلات فکی و دندانی مواجه هستند، این سوال را دارند که آیا می‌توان برای کاهش مدت زمان درمان و همچنین کاهش هزینه‌های آن، تنها جراحی فک را بدون ارتودنسی انجام دهند. بهتر است برای دریافت پاسخ صحیح و علمی در این رابطه، فایل صورتی دکتر داودیان متخصص ارتودنسی را با دقت گوش کنید.

جراحی فک چگونه انجام می‌شود؟

برای جراحی فک باید شما با جراح فک، همکاری داشته باشند و با یکدیگر، برنامه‌ریزی کنند. در ابتدا ارتودنسی انجام می‌شود و سپس زیر نظر ارتودنتیست، جراحی فک بیمار توسط جراح فک انجام می‌گیرد. بعد از انجام جراحی، احتمالاً بخش‌هایی از صورت بیمار که بیشتر در ناحیه چانه و گاهی موارد گونه است، دچار بی‌حسی می‌شود که این امر کاملاً طبیعی است. بی‌حسی بعد از چند ماه از بین می‌رود و همه چیز مطابق سابق می‌شود.

آیا می‌توان از جراحی فک در بزرگسالی پیشگیری کرد؟

بله. اگر از همان ابتدا که استخوان‌های فک کودک در حال رشد است، وضعیت فک‌ها و دندان‌های کودک مورد بررسی قرار گیرد، تنها با انجام ارتودنسی و ارائه راهکارهایی، می‌توان رشد فکین را کنترل کرد و از انجام عمل‌های جراحی سنگین فک در بزرگسالی پیشگیری کرد. از این رو بهترین زمان مراجعه به یک ارتودنتیست در همان سال‌های کودکی است. بهتر است اولین بار کودک خود را در سن ۷ سالگی به مطب یک دکتر ارتودنسی ببرید تا از همان ابتدا وضعیت فک‌ها و دندان‌های وی بررسی شود.