به انجام جراحی فک و ارتودنسی دندان به صورت دو درمان مکمل یکدیگر ارتوسرجری میگویند. انجام ارتوسرجری برای افرادی که از ناهنجاریهای فکی همچون اپن بایت، دیپ بایت، کراس بایت و دیگر مشکلات فکی رنج میبرند، ضروری است. ارتودنتیست در ابتدا با تغییر وضعیت دندانها سعی بر مرتب کردن این ناهنجاری دارد و در نهایت، جراح فک، با انجام جراحی، دندانهای متقارن شده را بر روی یکدیگر قرار میدهد.
• افرادی که به صورت مادرزادی با مشکلات فکی مواجه هستند.
• اگر فردی دچار فک درد مزمن است، احتمالاً نیاز به جراحی فک دارد.
• افرادی که جلوزدگی فک و یا عقب رفتگی فک دارند.
• افرادی که همیشه دندانهای جلوییشان بدون لبخند زدن، مشخص است. در واقع این افراد اگر بخواهند لبهایشان را ببندند باید فشار روی لبهای خود بیاورند.
• افرادی که رشد ناهماهنگ فکی دارند و یک طرف فکشان بیشتر از طرف دیگر رشد کرده است، نیاز به جراحی فک و ارتودنسی دارند.
• افرادی که دچار تومور فکی هستند و افرادی که تنفس غیرارادی از سمت دهان خود دارند، مستلزم انجام جراحی فکی میباشند.
• افرادی که از کراس بایت، اپن بایت، دیپ بایت و ناهنجاریهای فکی شدید رنج میبرند، برای خاتمه دادن به این مشکل، نیاز به ارتوسرجری دارند.
• افرادی که در هنگام لبخند زدن بخشی از لثهشان مشخص میشود، باید با انجام جراحی فک، به این مشکل خاتمه دهند.
حدوداً ۱۵ درصد از بیماران ارتودنسی، نیاز به جراحی فک دارند. جراحی فک به منظور قرار گیری متقارن دندانها روی یکدیگر انجام میشود تا علاوه بر این که زیبایی به چهره فرد بازگردد، از عواقب و بیماریهای دیگری که به خاطر ناهماهنگی دندانها ایجاد میشود، پیشگیری شود.
زمانی که فردی دچار به هم ریختگی دندانی و مشکلات فکی است، در ابتدا به ارتودنتیست مراجعه میکند. ارتودنتیست با بررسی دندانها و استخوانهای فکهای بیمار، میتواند به راحتی تشخیص دهد که این بیمار نیاز به ارتوسرجری دارد. ارتوسرجری به انجام درمان ارتودنسی و جراحی فک به صورت مکمل یکدیگر میگویند که در این صورت در طی درمان ارتودنسی، نیاز به جراحی فک نیز میباشد.
بیمار باید تقریباً یک سال قبل از جراحی، ارتودنسی شده باشد تا با تغییر وضعیت دندانهای وی، موقعیت دندانهای او، دقیقتر بررسی شود و بعد از عمل جراحی، این دندانهای متقارن شده، روی یکدیگر قرار بگیرند. بعد از انجام جراحی فک، باید ۶ تا ۹ ماه همچنان از ارتودنسی استفاده کرد تا دندانها به وضعیت ثبات برسند. این مدت ممکن است به تشخیص متخصص ارتودنسی کوتاهتر یا طولانیتر نیز باشد.
در فایل صوتی زیر دکتر داودیان به صورت دقیق، در رابطه با فرآیند انجام ارتودنسی و جراحی فک و اینکه لازم است این دو درمان مکمل با چه ترتیبی انجام شوند، توضیح دادهاند.
برای انجام ارتودنسی و جراحی همزمان اول باید دندان های فرد مرتب شود، و معمولا این زمان ۱۲ تا ۱۸ ماه طول می کشد. بعد از مرتب کردن دندان ها و بررسی کردن آن توسط متخصص ارتودنسی میتوان اقدام به جراحی فک توسط جراح فک کرد تا مشکل قرارگیری دندانها بر روی یکدیگر نیز برطرف شوند. دقت کنید که در هنگام جراحی، دستگاه ارتودنسی هنوز در دهان وجود دارد.
جراحی فک یکی از سختترین جراحیهایی است که دوره نقاهت طولانی مدتی دارد. درباره درد جراحی فک باید گفت که استفاده از مسکنها و کشندههای درد، کمک زیادی در کاهش درد جراحی فک دارد اما نکتهای که نمیتوان از آن غافل شد، تغذیه دشوار در این دوره است. فرد باید از غذاهای آبکی تا مدتهای زیادی استفاده کند. این افراد نمیتوانند تا یک ماه غذایی را بجوند و بعد از آن نیز باید از غذاهای بسیار نرم استفاده کنند.
بسیاری از بیماران که با مشکلات فکی و دندانی مواجه هستند، این سوال را دارند که آیا میتوان برای کاهش مدت زمان درمان و همچنین کاهش هزینههای آن، تنها جراحی فک را بدون ارتودنسی انجام دهند. بهتر است برای دریافت پاسخ صحیح و علمی در این رابطه، فایل صورتی دکتر داودیان متخصص ارتودنسی را با دقت گوش کنید.
برای جراحی فک باید متخصص ارتودنسی شما با جراح فک، همکاری داشته باشند و با یکدیگر، برنامهریزی کنند. در ابتدا ارتودنسی انجام میشود و سپس زیر نظر ارتودنتیست، جراحی فک بیمار توسط جراح فک انجام میگیرد. بعد از انجام جراحی، احتمالاً بخشهایی از صورت بیمار که بیشتر در ناحیه چانه و گاهی موارد گونه است، دچار بیحسی میشود که این امر کاملاً طبیعی است. بیحسی بعد از چند ماه از بین میرود و همه چیز مطابق سابق میشود.
بله. اگر از همان ابتدا که استخوانهای فک کودک در حال رشد است، وضعیت فکها و دندانهای کودک مورد بررسی قرار گیرد، تنها با انجام ارتودنسی و ارائه راهکارهایی، میتوان رشد فکین را کنترل کرد و از انجام عملهای جراحی سنگین فک در بزرگسالی پیشگیری کرد. از این رو بهترین زمان مراجعه به یک ارتودنتیست در همان سالهای کودکی است. بهتر است اولین بار کودک خود را در سن ۷ سالگی به مطب یک دکتر ارتودنسی ببرید تا از همان ابتدا وضعیت فکها و دندانهای وی بررسی شود.
اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محلههای این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی در شمال تهران را دارید، میتوانید به مطب شریعتی سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران،شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد،ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه ۳، واحد ۱۱
علاوه بر مناطق شمالی تهران، کلینیک سیمادنت در غرب تهران نیز شعبهای دیگر دارد و شما میتوانید برای دریافت مشاوره حضوری و نیز انجام ارتودنسی و جراحی فک به شعبه ستارخان سیمادنت مراجعه کنید. در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران،جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی دندانپزشکی در اطراف منزل خود را دارید، میتوانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵