آسیب مینای دندان و پیشگیری و درمان آن

از بین رفتن مینای دندان

روش های جلوگیری از آسیب مینای دندان

مینای دندان لایه ای است که قسمت خارجی دندان را می پوشاند. مینا محکم ترین قسمت بدن انسان می باشد. قسمتی از دندان که در خارج از لثه ها مشاهده می شود، تاج دندان نام دارد. مینا تاج دندان را می پوشاند. برخی از عوامل باعث آسیب مینای دندان می شوند که می توان با رعایت چند نکته از آن پیشگیری نمود. با مراقبت از دندان ها و رعایت بهداشت دندان، کاهش مصرف مواد غذایی قندی و مصرف مواد مناسب می توان به سالم ماندن مینای دندان کمک نمود. آنچه به عنوان یک دندان سالم می بینید در حقیقت مینای دندان می باشد که سطح دندان را پوشانده است.

مطلب پیشنهادی: متخصص ارتودنسی

جلوگیری از آسیب به مینای دندان

آسیب مینای دندان در سطوح مختلف

آسیب مینای دندان در سطوح مختلف می تواند شیوه های درمانی مناسب را تعیین نماید. اگر در سطح بیرونی مینای دندان، فرسایش کمی رخ داده باشد، آسیب مینای دندان در سطح حداقل بوده و درمان خاصی لازم ندارد. دهانشویه حاوی فلوراید می تواند منجر به قوی شدن مینای آسیب دیده شود. بعد از یک ماه استفاده از دهانشویه به دندانپزشک مراجعه نمایید تا مشخص شود درمان به چه شکل پیش رفته است.

اگر آسیبی که به مینای دندان وارد شده در سطح متوسط باشد، بهترین روش درمانی استفاده از مواد کامپوزیت برای پر کردن و یا استفاده از روکش دندان می باشد. اگر آسیب شدید تری به مینای دندان وارد شود آسیب دیدگی در حد شدید بوده و با استفاده از لمینت دندان، تاج دندان و … می توان به درمان آن پرداخت. در مورد آسیب های بیشتر شاید لازم باشد دندان را کشیده و آن را با دندان مصنوعی قابل حرکت، پل ثابت یا ایمپلنت دندان جایگزین نمود.

همچنین بخوانید: جلوگیری از عفونت ایمپلنت دندان

ویژگی های مینای دندان

ویژگی های مینای دندان

مینای دندان در برابر عادت های معمول مانند جویدن، خرد کردن و عاداتی مانند دندان قروچه از دندان محافظت می کند. مینای دندان استحکام بالایی دارد اما ممکن است ترک برداشته و یا شکسته شود. مینای دندان در برابر حرارت بالا و مواد شیمیایی نیز از دندان محافظت می نماید. زمانی که دندان ترک خورده و یا می شکند بر خلاف دیگر قسمت های بدن نمی تواند خود را ترمیم نماید و آسیب وارد شده دائمی می باشد.

آسیب وارد شده قابل بازسازی نبوده و باید با روش های مختلف آن را ترمیم نمود. در مینای دندان سلول زنده ای وجود ندارد که باعث بازسازی آن گردد. بنابراین لازم است که در حد امکان از پوسیدگی پیشگیری نماییم. تشخیص به موقع نشانه های پوسیدگی مینای دندان باعث کمتر شدن هزینه های درمان شده و مانع خراب شدن دندان می شود.

فرسایش مینای دندان

چه چیزی باعث فرسایش و آسیب مینای دندان می شود؟

پوسیدگی هنگامی رخ می دهد که اسیدها به مینای دندان آسیب برسانند. عوامل گوناگونی می توانند منجر به پوسیدگی مینای دندان شوند. یکی از دلایل آسیب مینای دندان که فرد هیچ دخالتی در آن ندارد مشکلات ارثی و ژنتیک است که باعث می شود مینای دندان استحکام کمی داشته و به سرعت پوسیده شود. مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های غیر الکلی شیرین به دلیل داشتن مقدار زیادی اسید می تواند منجر به پوسیدگی دندان و آسیب به مینای دندان شود. خشکی دهان و میزان بزاق کم نیز از عوامل پوسیدگی مینای دندان می باشد.

آب میوه ها نیز از عوامل آسیب به مینای دندان هستند زیرا اسیدهای موجود در آن ها بسیار قوی می باشند. یکی دیگر از عوامل موثر در فرسایش مینای دندان رژیم غذایی نامناسب و مصرف قند و نشاسته بالا می باشد. بیماری ریفلاکس اسید نیز تاثیر زیادی روی پوسیدگی دندان ها می گذارد. اسید معده بسیار قوی بوده و با بازگشت به دهان منجر به پوسیدگی و آسیب مینای دندان می شود. مشکلات دستگاه گوارش و مصرف داروهایی مانند آسپرین و آنتی هیستامین نیز از عوامل تاثیر گذار در فرسایش مینای دندان است. عوامل محیطی مانند استرس، دندان قروچه، خوردگی و … نیز منجر به فرسودگی دندان می شوند.

همچنین بخوانید: آیا ایمپلنت دندان عوارض دارد؟

عواملی که باعث آسیب به مینای دندان می شوند

علائم فرسایش مینای دندان

حساسیت دندان ها یکی از شایع ترین نشانه های آسیب مینای دندان می باشد. این حساسیت به علت کم شدن سطح حفاظتی دندان اتفاق می افتد. زمانی که مواد غذایی خیلی سرد یا گرم مصرف می کنید یا هنگام مسواک زدن و زمانی که هوای سرد به دندان می خورد، امکان دارد دندان شما درد بگیرد. فرسایش مینا به طور معمول باعث تغییر رنگ و زرد شدن دندان ها می شود.

در واقع سطح مینا به اندازه ای تحلیل رفته که لایه پایینی دندان که عاج نام دارد و رنگ آن زرد است را می توان دید. لبه های ناهموار نیز از نشانه های فرسایش مینا می باشد. از بین رفتن مینا باعث ایجاد لبه های تیز و ناهموار در دندان می شود که این موضوع باعث لب پر شدن و ترک خوردن دندان می شود.

یکی دیگر از نشانه های آسیب مینا، نقاط براق روی دندان می باشد. اگر دندان هایتان مرتب پوسیده شده و حفره هایی در آن شکل می گیرد، به دلیل از بین رفتن لایه حفاظتی دندان می باشد. از بین رفتن این لایه دندان ها را ضعیف کرده و با کوچکترین ضربه ای دندان ترک می خورد.

مطلب پیشنهادی: هزینه ارتودنسی

پیشگیری از فرسایش مینای دندان

مینای دندان قابلیت بازسازی ندارد و اگر دچار فرسایش شود، تنها راه درمان آن ترمیم توسط دندان پزشک است. بهترین راه در محافظت از دندان جلوگیری از فرسایش آن می باشد. با رعایت چند نکته می توانید از دندان های خود مراقبت نمایید. آب میوه ها و نوشیدنی های شیرین باعث خراب شدن دندان های شما می شوند. برای پیشگیری از فرسایش مینای دندان به جای این نوشیدنی ها از آب استفاده نمایید.

هنگام خوردن نوشیدنی شیرین و گازدار آن را در دهان نگه ندارید و دور دندان ها نچرخانید. این کار سبب می شود اسید آن ها به دندان آسیب بزند. اگر رفلاکس معده دارید برای پیشگیری از این مشکل هر چه زودتر نزد دندانپزشک بروید و بیماری خود را درمان کنید زیرا اسید معده با برخورد به دندان ها به سرعت آن ها را پوسیده خواهد کرد.

کمتر میان وعده بخورید و پس از هر وعده غذایی دهان خود را آب بکشید و یک ساعت بعد از غذا آن را مسواک بزنید. چای بنوشید و آدامس بدون قند بجویید تا اسید باقی مانده در دهان شما خنثی شده و دفع گردد. مسواک زدن صحیح دندان و استفاده دهانشویه حاوی فلوراید را نیز فراموش نکنید.

معاینات منظم پزشکی

برای پیشگیری و تشخیص به موقع آن به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید. برای معاینه دندان ها باید ۲ بار در سال نزد دندانپزشک خود بروید تا در صورت فرسایش جزئی مینای دندان اقدام به درمان آن نماید و از آسیب دیدگی بیشتر دندان هایتان جلوگیری نماید.

برای جلوگیری از فرسایش مینای دندان هایتان می توانید از دندان پزشک خود راهنمایی بخواهید. دندان ها در سلامتی و زیبایی فرد بسیار تاثیرگذار هستند و مراقبت صحیح از آنها می تواند باعث کاهش هزینه های درمانی در آینده شود.

همچنین بخوانید:
آیا لمینت به دندان ها آسیب می رساند؟

رای شما ثبت شد
به اشتراک بگذارید :
[addtoany]
مشاوره آنلاین