بیماری لثه، یکی از مهمترین بیماری های دهان هستند که باید جدی گرفته شوند. زیرا ممکن است در دراز مدت، این بیماری ها باعث ایجاد مشکلات عدیده و جبران ناپذیری برای دهان و دندان شوند. عقب رفتگی لثه نیز یکی از بیماری ها یا به عبارتی بهتر مشکلات لثه ای می باشد که راه های درمانی بسیاری برای آن وجود دارد.
عقب رفتگی لثه که به آن تحلیل لثه نیز گفته می شود، باعث عقب رفتن لثه ها می شود. در این حالت، قسمت بیشتری از دندان و گاهی نیز ریشه آن، نمایان می شود. بیرون زدگی ریشه های دندان می تواند در دراز مدت باعث پوسیدگی دندان ها و خراب شدن آن ها شود.
در این حالت بین دندان و خط لثه منفذی به وجود می آید که می تواند تبدیل به جایی برای رشد باکتری ها شود. اگر این بیماری درمان نشود، می تواند باعث آسیب رساندن به استخوان دندان و از دست رفتن دندان شود. این بیماری به آهستگی ایجاد می شود و به همین دلیل در بسیاری از مواقع، بیمار متوجه این مشکل نخواهد شد.
برخی از بیماری های دهان و دندان سبب می شوند که عفونت های موجود در دهان، باعث از بین رفتن بافت لثه و استخوانی که وظیفه نگه داشتن دندان را بر عهده دارد، شود. بیماری دیابت نوع ۲ یکی از مهمترین علل ایجاد عقب رفتگی لثه است. بیماری دیابت احتمال ایجاد انواع باکتری ها و عفونت ها را در دهان بیشتر کرده و همین باکتری ها سبب بسیاری از بیماری های دهان و دندان می شوند.
حتی جراحی های دهان در افراد دیابتی خیلی دیرتر بهبود می یابد و گاهی نیز خشکی دهان، وجود باکتری ها در دهان را افزایش می دهند. مطالعات نشان می دهند که حدود ۳۰ درصد از افراد، به طور ژنتیکی و ارثی به بیماری های دهان همچون تحلیل لثه دچار هستند.
شاید بسیاری از افراد فکر کنند که هر چه خشن تر مسواک بزنند، اینکار باعث تمیزتر شدن دهان و دندان آنها می شود. اما مسواک زدن خشن نه تنها سبب تمیز شدن دندان ها نخواهد شد، بلکه باعث عقب رفتگی لثه ها و آسیب رساندن به مینای دندان می شود.
برای آشنایی با شیوه ی صحیح مسواک زدن مقاله ی روش های صحیح مسواک زدن را مطالعه کنید.
عقب رفتگی لثه همانگونه که گفته شد، گاهی آنقدر آرام و آهسته به وجود می آید که این بیماری توسط بیمار قابل تشخیص نیست. اما این بیماری علائم و نشانه هایی دارد که عبارتند از:
دندان پزشکان برای بیماری عقب رفتگی لثه، معمولا راهکاری را در دست ندارند و بیشتر به بیماران توصیه هایی می کنند تا از پیشرفت و تشدید این بیماری جلوگیری به عمل آید. اما اگر شدت بیماری خیلی زیاد باشد، راه های درمانی زیادی وجود دارد که عبارتند از:
همچنین بخوانید : لیفت لثه چیست و چگونه انجام می شود
باید بدانید که بسیاری از عوامل عقب رفتگی لثه، قابل پیشگیری است و می توان این بیماری را کنترل کرد. همانگونه که گفته شد، یکی از مهمترین عوامل ایجاد بیماری تحلیل لثه، استفاده از مسواک های سخت و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. برای پیشگیری از این موضوع، باید از مسواک های نرم استفاده کرد و تا حد امکان فشار کمتری را به لثه وارد نمود. همچنین افراد باید به طور مرتب مسواک بزنند تا از ایجاد جرم و پلاک بر روی دندان ها جلوگیری به عمل آید.
برای عقب رفتگی لثه ها، علاوه بر روش های درمان ذکر شده، راه های درمان خانگی نیز وجود دارد که می توانید از این روش ها برای درمان این بیماری استفاده نمایید.
همچنین بخوانید: علائم عفونت ایمپلنت
دکتر مسعود داودیان (متخصص ارتودنسی)، بیش از ۱۲ سال سابقه تخصصی در درمان انواع ناهنجاری های دندان و فک دارند. علاوه بر داشتن دارای بورد تخصصی، عضو هیئت مدیره ارتودنتیست های ایران و موسس انجمن ارتودنتیست های جوان بوده اند.